Дізнавшись про ініціативи Інституту соціального права, спрямовані на вшанування мужності й героїзму захисників України, сприяти подальшому зміцненню патріотичного духу українців, «Урядовий кур’єр» поспілкувався з головою цієї громадської організації Ігорем ТРЕГУБОМ.

— Ігоре Михайловичу, на чому зроблено акцент у роботі очолюваної вами організації?

— Інститут соціального права це громадська організація, яка об’єднує людей на основі добровільності та єдності їхніх інтересів.

Основна наша мета — всебічне сприяння й захист прав і свобод громадян України, забезпечення захисту незахищених верств населення. Головне наше завдання — здійснювати громадський контроль за додержанням соціальних, економічних та гуманітарних прав і свобод громадян України.

— Що конкретно ви робите?

— Нині тисячі українців змушені були покинути свої домівки, рятуючись від війни і нестатків. Наша громадська організація реалізує проект «Ми поруч». У його межах збираємо гуманітарну допомогу для переселенців і людей похилого віку, дитбудинків, інтернатів, багатодітних родин.

Також надаємо правову допомогу у разі безробіття, тяжкої хвороби, інвалідності тощо, у разі втрати засобів до існування.

Ми зобов’язані допомагати, опікуватись й піклуватись про громадян України, які перебувають у складних життєвих обставинах.

— Яка мета запровадження премій для військових і службовців?

— Задля вшанування мужності й героїзму захисників України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу Громадська організація «Інститут соціального права» з 2015 року організовує вручення всеукраїнських щорічних премій «Вояк року» та «Офіцер року» як найвищих відзнак і форм заохочення успіхів українських офіцерів і службовців Міністерства оборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, СБУ, Податкової міліції, Митної служби, Служби зовнішньої розвідки, управління Держохорони, Державної служби спеціального зв’язку.

Найкращих претендентів на премію з-поміж службовців та офіцерів визначаємо за допомогою конкурсу. Такі заходи — це щира вдячність суспільства, моральна підтримка й додатковий стимул для офіцерів і вояків підвищувати свій професійний рівень та рости по службі. Ми хочемо вшанувати тих, героїчними вчинками і життям яких захоплюються й пишаються громадяни України.

— Чому обрали саме такий формат?

— Цього року ми святкували День захисника України. Останнім часом події новітньої історії довели, що захисники України — це військові ЗСУ, службовці СБУ й Нацгвардії, ДСНС та Держприкордонслужби, службовці інших відомств. Прагнемо вшанувати всіх, хто, ризикуючи життям, захищає Україну. Плануємо проводити такі заходи щорік, адже, попри те, іде війна чи ні, люди в погонах виконують свій обов’язок.

— Як визначатимуть переможців?

— За допомогою якісного дослідження експертів і підсумовування голосів, що віддали номінантам під час проведення конкурсу. Право на подання номінантів мають міністерства й відомства, громадські діячі та громадські об’єднання, представники ЗМІ, голови обласних військово-цивільних адміністрацій. Номінаційний комітет формується з найавторитетніших і впливових представників міністерств і відомств, вишів, громадських об’єднань, ЗМІ, волонтерів і громадських діячів.

У реалізації своїх проектів ми діємо на основі принципів прозорості, відкритості, гласності й публічності. У своїй діяльності ми незалежні від державних, політичних і приватних організацій та установ.

Ольга ПРОКОПЕНКО,
«Урядовий кур’єр»