ФІНАНСИ

99,9% місцевих фіндокументів  уже затверджено. Неприйнятими залишаються кілька,
в тому числі столичний 

Заяви про те, що нібито головний фінансовий документ 2013 року не має належного фінансування соціального сектору, спростовуються самими цифрами, закладеними в держбюджеті. А вони свідчать, що незважаючи на несприятливі для економіки процеси, які відбуваються у світі, уряд України  головними пріоритетами визначив зростання соціальних гарантій та покращення соціальної підтримки населення.

Зокрема, передбачено зростання соціальних стандартів, а головне, закладені наявні ресурси для їх належного фінансування. Приміром, зростання мінімальної зарплати передбачено у таких розмірах: з 1 січня — 1147 гривень, з 1 грудня — 1218 гривень (приріст середньорічного показника  до попереднього року  становитиме 5%).

Також у 2013 році на 6,5% будуть підвищені посадові оклади працівникам І тарифного розряду єдиної тарифної сітки з метою зменшення грошового розриву між цим показником та мінімальною заробітною платою. Таким чином видатки на оплату працівників бюджетної сфери та грошове забезпечення військовослужбовців збільшено на 9,8 млрд гривень.

На кінець 2013 року, порівняно з аналогічним періодом 2012 року, мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум зростуть на 7,4%, при індексі споживчих цін 4,8%.

У бюджеті 2013 року передбачено соціальні видатки на рівні 61,5 млрд  грн, з них зокрема:

40,1 млрд грн — допомоги сім’ям з дітьми;

10,3 млрд грн — надання пільг та житлових субсидій населенню;

2,6 млрд  грн — соціальний захист чорнобильців;

8 млрд  грн   стипендії.

Окрім того, запланований обсяг асигнувань Пенсійному фонду України фінансово забезпечить виконання соціальних ініціатив Президента України у сфері пенсійного забезпечення, які були запроваджені торік. Орієнтуючись на загальнодержавний фінансовий документ, формували свої бюджети і в регіонах.

Крим. Пріоритетні напрямки для автономії

Республіканський бюджет зберіг свою соціальну спрямованість та передбачив кошти на розвиток економіки автономії. Загальний обсяг доходів півострова  на цей рік становитиме  4 млрд  797, 9 млн грн, а видатків — 4 млрд 797, 7 млн  гривень.  Передбачено  збільшення витрат на захист соціально незахищених верств населення, зберігається пріоритет у підвищенні заробітної плати для працівників бюджетної сфери.

Зростуть також витрати на реалізацію соціальних ініціатив Президента України  — до 26,4%.  Значний ресурс порівняно з минулим роком буде використано у пріоритетних для автономії напрямах. Зокрема, у сфері підтримки аграрного сектору (24,5 млн грн, зростання на 44,5%) і оздоровлення пільгових категорій дітей (4,3 млн грн, що більше в 1,7 раза). Вперше виділили кошти на заходи, пов’язані з енергозбереженням житлових будинків і об’єктів соціально-культурної сфери, на оплату перекачування води для безперебійного забезпечення кримчан. Не залишилися без уваги і багатодітні матері, що мають звання «Мати-героїня», адже із січня цього року вони отримали пільги на оплату житлово-комунальних послуг. 

Зберігаються статті витрат на придбання автомобілів для інвалідів війни, оздоровлення ветеранів, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і афганців, додаткові виплати медпрацівникам сільської місцевості, надання пільг інвалідам I і II груп по зору і слуху (загального захворювання), на житлово-комунальні послуги.

Також знайшли свою підтримку і вкрай важливі для автономії республіканські програми. Зокрема, програми «Здоров’я кримчан на 2013— 2016 рр.».

Вінниччина. Працюємо  з перевиконанням

Принагідно зауважимо, що голова облдержадміністрації Іван Мовчан повідомив, що за минулий рік обласний бюджет виконано на 102,6%, а бюджет області перевиконано на понад 77 мільйонів гривень. Сесія обласної ради на 2013 рік прийняла такий обласний бюджет:  загальний обсяг його доходів затверджено  на суму 3 945 179 тисяч гривень, а  видатків — 3 944 172 тисячі гривень. Зі слів заступника голови облдержадміністрації Володимира Барецького, запланований обсяг надходжень дасть можливість в повному обсязі забезпечити видатки на оплату праці  (з нарахуваннями відповідно до підвищених розмірів мінімальної заробітної плати та посадових окладів за Єдиною тарифною сіткою),  потребу в коштах бюджетних установ на оплату за енергоносії, інші захищені та першочергові статті видатків.

«Бюджет на цей рік напружений, проте цілком реальний до виконання. Всі захищені статті, у першу чергу заробітна плата та розрахунки за енергоносії, будуть профінансовані», — запевнив він. До бюджету розвитку передбачено спрямувати профіцит загального фонду обласного бюджету у сумі 19 226 тисяч гривень. У фінансуванні обласних програм пріоритетними напрямками є галузі охорони здоров’я, освіти та енергозбереження. Зокрема, у цьому році планується завершити спорудження сучасного хірургічного корпусу в обласній лікарні ім. Пирогова, профінансувати створення обласного перинатального центру. Частину вільних коштів під час їх розподілу передбачено спрямувати на реалізацію обласної програми «Питна вода».

Насамперед бюджетні кошти спрямовані на потреби дітей. Фото з сайту omskportal.ru

Буковина. Заздалегідь подбали  про нинішній рік

Обласний бюджет-2013 сесія Чернівецької облради затвердила ще торік у грудні з дохідною частиною у 2,15 млрд грн. Це на 26,8% більше, ніж було передбачено основним фінансовим документом 2012 року. Збільшено і видатки — загалом вони становлять 2,14 млрд грн і в основному формуватимуться за рахунок державних дотацій і субвенцій. Їх обсяги також суттєво збільшені, що  дасть можливість  забезпечити нормальне функціонування бюджетних установ та виконання програм із соціального захисту населення. Основна частина бюджетних коштів призначена для розвитку медицини — 47% і освіти — 30,8%.

— Зростання  обсягу видатків обласного бюджету дасть можливість вирішити низку важливих соціальних питань, — зазначає заступник начальника головного фінансового управління Чернівецької облдержадміністрації  Володимир Кіндрат. — Наприклад, передбачено 281 тис. грн на виплату одноразової допомоги 41 дитині, що залишилися сиротами або позбавлені батьківського піклування, 300 тисяч бюджетних гривень — це кредити молоді на навчання, ще 4 млн — на оздоровлення дітей. Одноразову грошову допомогу в розмірі 5 мінімальних зарплат отримають 177 випускників педагогічних та медичних коледжів області, які за договором поїдуть працювати у сільські заклади освіти і охорони здоров’я. Для цього у бюджеті передбачено 1,1 млн грн, ще таку ж суму — на фінансування обласної програми «Турбота». Як бачимо, жодних надмірностей — лише найнагальніші потреби краю.

Житомирщина. Зростання є, але…

В області завершили прийняття всіх  місцевих бюджетів. Обсяг передбачених ними видатків порівняно з тогорічним показником зріс майже на 6%. На перший погляд нібито небагато, однак у номінальному обчисленні це на 230,6 млн  грн більше, ніж торік.

На жаль, Житомирщина залишається дотаційною областю, хоча вже є обнадійливі тенденції. Зокрема, власні надходження, яких планується отримати на 8,5% більше, ніж торік. Ще одним підтвердженням того, що справи у колись депресивному регіоні йдуть на краще, є  минулорічне зростання  на 12,5% надходжень податку на доходи фізичних осіб. Обумовлено це насамперед збільшенням розміру середніх зарплат та суттєвим скороченням зарплатних заборгованостей, що на користь як самим працівникам, так і місцевим бюджетам, власні надходження яких на 77% формуються за рахунок цього податку.

Щодо  видатків, основними статтями яких у бюджетних установах освіти і охорони здоров’я є зарплата та витрати на енергоносії, то на Житомирщині вже активно вчаться заощаджувати на останніх. Завдяки впровадженню заходів з енергозбереження на багатому лісом і торфом Поліссі все ширше використовують альтернативне дорогому природному газу місцеве паливо, а також дешеву у нічний час електроенергію.

Як повідомили у департаменті фінансів облдержадміністрації, торік видатки на оплату енергоносіїв у бюджеті області становили  380,6 млн  грн, що на 28% більше, ніж було в 2011 році. Однак у розрізі окремих енергоносіїв найсуттєвіше здорожчав природний газ, в результаті чого ця стаття витрат зросла аж на 39,7%. Отож, на переконання фахівців, спрямування з цьогорічного бюджету області 4,7 млн  грн на фінансування Програми підвищення енергоефективності — вигідна і потрібна справа.

Львівщина. Обмежено- реалістичний варіант

Депутати Львівської облради після гарячих і тривалих дискусій щодо кожної цифри, поданої  у головному фінансовому документі, затвердили  обласний бюджет. Тож як житиме Львівщина  впродовж нинішнього року,  знає директор департаменту фінансів Львівської облдержадміністрації Олег Демків.

— Цьогоріч область матиме обмежено-реалістичний бюджет, — повідомив Олег Іванович. — Він буде непростим, однак регіонові гарантовано  функціонування у нормальному режимі — за всіма параметрами та показниками нинішній рік не буде складнішим за попередній. Затверджено 731 місцевий бюджет. Консолідований бюджет на нинішній рік становитиме  понад 11 мільярдів гривень: понад 4 мільярди — надходження від податків і зборів, обсяг  дотацій та субвенцій з держбюджету становитимуть близько 7 мільярдів гривень. Крім того, заплановано, що область мобілізує до держбюджету України 9,8 мільярда  гривень.

Попри те, що обласний бюджет формувався  в умовах негативного впливу наслідків нестійкого відновлення світової економіки на національну і регіональну економіку, головний фінансовий документ має забезпечити економне використання бюджетних коштів.

Збільшено реалізацію програм у сільському та лісовому господарстві, інших  програм, пов’язаних з економічною діяльністю та інвестиційного спрямування, розвиток фізичної культури і спорту — загалом  на суму 122,2 мільйона гривень. У цьому переліку  й кошти на культуру і мистецтво, і зовсім незначні — на збереження, відновлення, ремонт та реставрацію пам’яток архітектури у Львівській області. Чим особливо занепокоєні фахівці, адже, розділивши мізерні ресурси, жодного об’єкта не врятуєш! У Міністерстві культури України теж не знайшлося коштів для цієї мети. 

Матеріали підготували Віталій ЧЕПІЖКО, Людмила ЩЕКУН, Олег ЧЕБАН, Світлана ІСАЧЕНКО, Віктор ШПАК, Оксана МЕЛЬНИК, «Урядовий кур’єр»