We Are One — таку назву має пісня, яка стала гімном 20-ї світової першості. Під час відкриття футбольного свята на стадіоні «Арена Корінтіанс» в Сан-Паулу її виконали Дженіфер Лопес разом із бразильською співачкою Клаудією Лейтте. А після закінчення урочистої частини на поле вийшли учасники першого матчу південно-американського мундіалю — збірні Бразилії та Хорватії.

У більшості прогнозів саме господарів Кубка світу-2014 називають головними фаворитами турніру. Скептики звертають увагу на інше: останній раз п’ятиразові чемпіони світу святкували успіх 12 років тому в Японії та Південній Кореї. У двох попередніх світових фіналах чаклунам м’яча нічим було похвалитися. У 2006-му в Німеччині і в ПАР-2010 земляки славнозвісного Пеле зупинялися в чвертьфіналі, поступившись спочатку французам, а згодом — збірній Нідерландів.

Форвард Івіца Оліч (праворуч) розпочинав більшість хорватських атак. Фото з сайту livesport.ru

Згадати невтішну статистику вболівальникам «селесао» довелося вже в дебюті матчу-відкриття. 34-річний хорватський вінгер Івіца Оліч у бразильському стилі прорвався по флангу та виконав націлений простріл у карний майданчик господарів. Легка паніка призвела до того, що переможець Ліги чемпіонів у складі мадридського «Реала» Марсело зрізав м’яч у власні ворота.

Через дискваліфікацію стартовий поєдинок пропускав Маріо Манджукіч — основна ударна сила балканців у нападі. Попри це, підопічні Ніко Ковача упродовж 70 хвилин зустрічі мали вигляд напрочуд впевнених: не закривалися на власній половині поля і намагалися за першої-ліпшої нагоди гостро контр?атакувати.

На жаль, уже на старті футбольного карнавалу доводиться говорити не про виконавську майстерність віртуозів шкіряного м’яча, а звертати увагу на «людей у чорному». Йдеться про 42-річного суддю ФІФА Юїті Нісімуру з Японії. Можливо, кращий арбітр Азійської футбольної Конфедерації 2012 року згадав про те, що ще жодного разу в історії чемпіонатів світу господарі фінального турніру не стартували з поразки. Так чи інакше, але в середині другого тайму він призначив далеко не очевидний пенальті у ворота хорватів. На телеповторах смішно було дивитися, як центральний нападаючий бразильців Фред, вага якого під 80 кілограмів, імітує порушення правил захисником Деяном Ловреном. Не без пригод Неймар реалізував одинадцятиметровий удар. Уже в компенсований арбітром час Оскар встановив остаточний рахунок — 3:1 на користь фаворита.

У церемонії відкриття взяли участь майже шістсот  артистів. Фото з сайту livesport.ru— Проти найтитулованішої збірної світу мої хлопці провели дивовижну гру, — наголосив на післяматчевій прес-конференції головний тренер балканців Ніко Ковач. — Тим паче несподіваним було призначення одинадцятиметрового удару в наші ворота. Мільйони вболівальників у всьому світі бачили: порушення правил в тому ігровому епізоді не було. Якщо там був пенальті, то давайте грати в баскетбол, а не в футбол. Це просто ганьба. Суддя трактував однакові епізоди по-різному, залежно від того, хто був з м’ячем — ми чи бразильці.

Якщо рефері й надалі так само реагуватимуть на чоловічу боротьбу, то кожна гра перетвориться в посміховисько. Таке суддівство не відповідає рівню чемпіонату світу. Мої підопічні два роки билися заради того, щоб потрапити в Бразилію. А вже на старті турніру зіткнулися з такою упередженістю. Ви можете уявити, який настрій тепер панує в роздягальні. Але я пишаюся своїми хлопцями: за грою, як мінімум, вони заслуговували нічиєї.

Наставник п’ятиразових чемпіонів світу Луїс Феліпе Сколарі відзначив своїх гравців, які прекрасно проявили себе в складній психологічній ситуації.

— Не кожен здатен відігратися, пропустивши швидкий гол на домашньому чемпіонаті світу в першому ж матчі, — зауважив тренер. — І, звісно, нам допомогли глядачі, які вболівали фантастично.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014.

Група А

Бразилія — Хорватія — 3:1
Голи: Неймар 29,71 (пенальті), Оскар (90+1) — Марсело 11 (автогол)

Сьогодні зустрічаються: Чилі — Австралія, Колумбія — Греція, Уругвай — Коста-Ріка.

15 червня. Англія — Італія, Кот-д’Івуар — Японія, Швейцарія — Еквадор.