СКІЛЬКИ-СКІЛЬКИ?
Львів упорався із забезпеченням потрібної кількості номерів, але заявлена вартість проживання подекуди зашкалює

У такій ситуації, здавалося б, не те що логіки — елементарної економічної доцільності немає. Однак на жодні доводи та аргументи готельєри не зважають, твердо стоять на своєму, заявивши майже вдесятеро вищу ціну за місце в готелі. Мовляв, три місяці попереду. Тож побачимо, хто правильно стратегію вибудував. Чим закінчиться протистояння — зменшать готельні менеджери вартість проживання та підуть чи здадуться вболівальники і таки розкошеляться на недешеве житло, прогнозувати ніхто не береться.

Розвідка ринку?

Складна економічна ситуація в державі та Європі загалом, на щастя, планів представників готельного бізнесу істотно не відкоригувала. Тож на туристичній мапі Львова вже з’явилися або з’являться невдовзі новозбудовані та реконструйовані готельні комплекси, які водночас стануть окрасою архітектурного обличчя міста. Так, наприкінці минулого року відчинив двері готель «Нобіліс» у центральній частині Львова. До старту футбольного чемпіонату загалом планується відкрити ще 6 готелів. Швидкими темпами добудовується друга черга п’ятизіркового готелю «Леополіс», фешенебельні номери якого зарезервовані для членів сім’ї УЄФА. На стадії завершення чотиризірковий «Вінтаж» на 117 місць. Після реконструкції статус п’ятизіркового матиме «Гранд Готель», що в самому серці Львова. Поза орбітою євротурніру не залишиться найстаріший готель — «Жорж», респектабельні апартаменти якого ще на початку минулого століття вражали вишуканістю монархів багатьох європейських держав. Щоправда, його реконструкція дещо затягнулася. Готельну мережу туристичного Львова поповнять також фешенебельні номери реконструйованих «Шопена», «Асторії», «Швейцарського». Тож у Львові проблем із житлом, запевняють посадовці мерії, не буде.

Чого не можна з певністю сказати про цінову політику. У більшості готелів назвати вартість проживання на час проведення єврочемпіонату не захотіли. У кожного на подібне запитання знайшлася своя відповідь та аргументи. Менеджери одних запевнили, що плата залежатиме від рекомендацій турфірм, з якими тривають перемовини, інші обіцяли визначитися ближче до очікуваної спортивної події, коли ситуація стане зрозумілішою. А заявлені астрономічні суми називають розвідкою ринку — аби не продешевити, не завадить знати, як відреагують потенційні гості: кинуться місця бронювати чи займуть вичікувальну позицію. Відтак бронювати номер на один-два дні ніхто не береться.

Альтернатива завжди є

 Як і слід було чекати, на амбітні плани готельєрів по-своєму відреагували власники альтернативних закладів розміщення — хостелів. Їхня популярність у Львові стрімко зростає. Три роки тому тут функціонувало 8 таких закладів розміщення, нині — 40. Втім, і вони швидко зорієнтувалися в готельній еквілібристиці, тільки зробили це завуальовано: суми в цифровому вигляді залишились начебто такі самі, як були й раніше, тільки замість гривень дописали… доларів. Підрахувати різницю нескладно.

— Вартість абсолютно неадекватна і нереальна! — резюмувала директор Делюкс хостелу «Під дахом» Соня Васканян.

Втім, мовила це новачок у цьому бізнесі, зате фаховий економіст, із зайвою скромністю. Бо якщо інші хостели правлять за скромні ліжко-місця із вигодами на поверсі від 80 до 150 гривень, то вартість проживання у фешенебельних двомісних номерах щойно відкритого хостелу «Під дахом» 175 гривень зовсім не висока. Бо умови тут справді, як у доброму готелі: просторі, комфортні, зі смаком вмебльовані тільки двомісні номери (за потреби знайдеться місце ще для двох дітей), чудові побутові вигоди (на 9 двомісних номерів 5 санвузлів), солідних розмірів кухня та вітальня і весь спектр послуг — від безкоштовного Інтернету до індивідуальних комірок для зберігання цінностей та європейського сніданку. А розміщений хостел в одній із давніх кам’яниць центру Львова!

Втримати у вуздечці галопуюче підвищення цін Львову, як і іншим містам, вочевидь, не вдасться. Адже на формування ціни у міської влади й тим паче у департаменту Євро-2012 Львівської міської ради немає жодних важелів впливу. Аналогічна ситуація була чи не в кожному з міст, де відбувалися футбольні турніри, — вартість проживання у готелях, хостелах і навіть у студентських містечках значно зростала. Рідко хто не спробував скористатися такою нагодою заробити на ажіотажному попиті. У Львові закликають до поміркованості у формуванні цінової політики. Чи дослухаються власники номерів, апартаментів до порад, залежить від багатьох чинників, і насамперед від того, як вони розцінюють проведення чемпіонату: як можливість швидкого заробітку чи як промоцію своєї країни, міста і, звісно, доброго іміджу свого готелю. Саме тому, наголосив директор департаменту Євро-2012 Олег Засадний, закликаємо готельєрів не спокушатись одноразовим заробітком, забуваючи про перспективи подальшого розвитку.

ПРЯМА МОВА

Олег ЗАСАДНИЙ,
директор департаменту Євро-2012
Львівської міськради:

— В окремих сегментах Львів навіть перевиконує вимоги УЄФА. Не буде проблем із розміщенням членів сім’ї УЄФА у п’ятизіркових номерах: Львову підсобить Трускавець. Маємо натомість із надлишком чотиризіркових номерів (1341, ще 520 у стадії будівництва). Загалом із комфортними умовами у готелях Львова та сусідніх міст зможе оселитися 10 тисяч приїжджих, а якщо врахувати можливості регіону, то в невеликих готелях, мотелях загалом буде близько 20 тисяч місць.