ЛІТНІ КЛОПОТИ

У Донецьку пройшла виїзна колегія Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

Вириті глибоченні траншеї біля будинків, «барикади» труб та іншого залізяччя, «гарчання» тракторів та «чвиркання» зварювання — подібна картина стала звичною для літньої пори відпусток, під час якої комунальникам здебільшого немає коли вгору глянути. А оті тимчасові незручності, на які іноді роздратовано звертають увагу жителі населених пунктів, із наближенням осені таки поступово зникають. Загалом  же підготовка житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період проходить за графіком, а подекуди навіть з випередженням його — це констатував віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, під головуванням якого відбулася виїзна колегія Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. А надалі представники регіонів, які з’їхалися до Донецька, отримали чітке завдання не уповільнювати подібних темпів і при цьому дбати про належний рівень якості підготовки. Та й зволікати ніколи — до 1 вересня потрібно закінчити підготовчі роботи до зими у всіх дошкільних та навчальних закладах, а до 1 жовтня — на всіх інших об’єктах, серед яких особлива увага приділяється житловим будинкам.

«Наразі до опалювального сезону вже підготовлено майже 57% шкіл, 60% дитячих садочків та 56% лікарень, — зазначив Олександр Вілкул. — Необхідна підготовка проведена у більш як половині житлових будинків — 55%. Найшвидшими темпами проводиться ця робота у Харківській та Київській областях, однак є регіони, де окремі види підготовчих робіт виконані всього до 40% — насамперед це стосується Житомирської, Херсонської та Запорізької областей».

Принагідно варто сказати, що Донеччина, яка цього дня приймала численних гостей, у цьому плані не пасе задніх: тут уже підготували 56% котелень та 60% центральних теплових пунктів. Не секрет, проблемою з проблем тривалий час у регіоні вважається забезпечення теплом Світлодарська, адже місто енергетиків опинилося в непростій ситуації після масштабної пожежі на Вуглегірській ТЕС, що сталася у березні. Проте нині тут тривають відповідні підготовчі роботи і, схоже, світлодарці взимку таки не ловитимуть дрижаків у своїх оселях. «Немає сумнівів, що опалювальний сезон у місті розпочнеться в строки, передбачені законодавством», — запевнив заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Валерій Лукашенко. За його словами, 1 жовтня тепло подадуть у приміщення соціальної сфери, а з 15-го потепліють батареї у всіх житлових будинках Світлодарська. 

Само собою, питання №1, яким найбільше зараз переймаються споживачі тепла та інших послуг, — тарифи, що подекуди штучно збільшуються з наближенням природного зниження температури. На колегії це питання постало досить категорично: тарифи на житлово-комунальні послуги мають залишатися стабільними. Як нагадав віце-прем’єр-міністр, подібний підхід постійно перебуває на контролі уряду і особисто Прем’єр-міністра, а в усіх регіонах повинні працювати спеціальні робочі групи, які мають аналізувати  й інформувати про економічну доцільність тарифів. А якщо місцеві органи влади безпідставно допустили підвищення тарифів, такі рішення необхідно скасовувати. До речі, свіжий приклад такому підходу стосується Донецької області, де керівники відразу трьох міст уже отримали від робочої групи припис повернути тарифи на житлово-комунальні послуги на рівень 1 січня 2013 року.

Важливим моментом життєдіяльності житлово-комунального господарства, безперечно, вважається своєчасна виплата зарплати його працівникам. Відрадно, що й тут не обійшлося без позитивних зрушень — за півроку заборгованість із зарплати на підприємствах ЖКГ вдалося зменшити на 41%. «Уряд жорстко контролює зменшення заборгованості із заробітної плати, зокрема на підприємствах житлово-комунального господарства, — підкреслив Олександр Вілкул. — Завдяки цьому заборгованість на підприємствах галузі у 2012 році скоротилася в 1,6 раза, або на понад 14 мільйонів гривень. Досі повністю погашена заборгованість на підприємствах ЖКГ Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Одеської, Рівненської та інших областей». За словами віце-прем’єр-міністра, завдяки спільним зусиллям центральної та місцевої влади у цьому питанні спостерігається позитивна динаміка, отож наступне завдання — повністю ліквідувати заборгованість і не допускати її в подальшому. Саме таке доручення взяло на контроль Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.