Директор департаменту реагуванняГригорій МАРЧЕНКО
на надзвичайні ситуації ДСНС України
Григорій МАРЧЕНКО

Щойно випав сніг, у Карпатах зійшло кілька лавин. Утім, значних незручностей, окрім короткотермінового обмеження транспортного сполучення, вони не завдали. Тим більше, затятим гірськолижникам і любителям активного відпочинку, які готуються провести святкові вихідні в горах, потрібно бути насторожі. Що потрібно знати лижникам під час зимових мандрівок у горах, як себе поводити в екстремальних ситуаціях? Про це розповідає директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації Державної служби України з надзвичайних ситуацій Григорій Марченко.

— Григорію Борисовичу, яка метеорологічна ситуація складається нині в Західній Україні і чи варто найближчим часом вирушати в гори?

— Як і прогнозував Гідрометеоцентр, у першій половині грудня в гірських районах Карпат спостерігалися ожеледиця та снігові замети, а на високогір’ї — сходження снігових лавин. Для допомоги населенню на Абранському, Яблунецькому, Ужоцькому та Латірському перевалах чергують рятувальні автомобілі підвищеної прохідності. В режимі постійної готовності перебувають близько 200 рятувальників. І хоч останніми днями погода ніби трохи стабілізувалася, ймовірність сходження снігових лавин зберігається. Тому раджу водіям перед далекими поїздками в гори слідкувати за прогнозами синоптиків і не вирушати в дорогу на свій розсуд. Те ж саме стосується і туристів, які планують походи.

— На що потрібно звертати увагу в першу чергу, аби після відпочинку у горах повернутися додому цілим та неушкодженим?

— Перша і найголовніша умова безпеки туристів у горах — реєстрація свого туристського походу в найближчому підрозділі рятувальної служби. Ця процедура нескладна і безкоштовна. За 10 днів до виходу в гори треба повідомити оперативного чергового відповідної аварійно-рятувальної служби про тривалість подорожі, її контрольні строки, маршрут та склад групи. Рятувальники можуть детально проконсультувати щодо проходження маршруту, техніку безпеки, правила надання першої невідкладної допомоги, розкажуть про прогноз гідрометеорологічних умов в районі подорожі. Перед виходом на маршрут бажано підтвердити рятувальній службі інформацію про похід (можна телефоном). І якщо на момент вашого виходу в гори буде прогноз на погіршення погоди чи про інші небезпеки на маршруті (обвали на гірських дорогах, сходження лавин), ви принаймні вже будете попереджені.

Безпосередньо під час походу туристи повинні телефоном повідомляти рятувальників про проходження контрольних пунктів маршруту. Якщо таке повідомлення не надійде, приймається рішення про початок пошуково-рятувальних робіт, тому група, яка з тих чи тих причин порушила контрольні терміни, зобов’язана при першій нагоді повідомити про своє місцезнаходження. Гори є горами, тому відомий вислів про те, що найкращими є вершини, де ще ніхто не бував, я б доповнив визначенням: і безпечні.

Ті, хто вирушає в гори, мають пам’ятати: ймовірність сходження снігових лавин зберігається. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Туристам-початківцям важливо знати, що взяти із собою у похід та як одягнутися. Який універсальний набір для походів у горах узимку ви б порадили?

— Досвідчені мандрівники знають, що найважливішими елементами спорядження туриста є взуття та наплічник. Взуття має бути розношеним, на розмір більше за звичайне, аби не натирало ноги, а також мати жорстку рифлену підошву для кращого зчеплення з грунтом. За будь-яких погодних умов беріть із собою накидки для захисту від дощу, вітрозахисний костюм, шап ку, вовняні светр і шкарпетки, спальний мішок, намет, килимок та зручний рюкзак. Обов’язково візьміть сірники і аптечку, в якій, окрім препаратів для надання першої допомоги, повинен бути еластичний бинт. Адже основними видами травм під час гірських мандрівок є забиття та переломи кінцівок, розтягнення м’язів, вивих суглобів. Тому бинт допоможе зафіксувати місце ушкодження та полегшить транспортування потерпілого.

— Туристи з досвідом знають, що в горах потрібно рухатися за певною схемою, дотримуючись  чітких правил. Що це за особливі правила?

— Насправді нічого складного у цих правилах немає. По-перше, пересуватися в горах треба колоною один за одним. Останнім у групі повинен іти досвідчений турист. Під час руху слід враховувати рівень фізичної підготовки всіх учасників групи, умови місцевості та погодну ситуацію. Через кожні 45—50 хвилин треба зупинятися на короткий перепочинок. Не поспішайте на підйомах, краще йти повільніше, але зекономити власні сили. Іноді виникають проблеми, коли туристи вирішують скоротити маршрут і піти, що називається, навпростець — це категорично заборонено робити, оскільки можна, так би мовити, «підрізати» сніговий схил і потрапити в лавину. Для безпеки можна також використовувати льодоруб чи лижні палиці. Ретельно обирайте місце для нічлігу: не ставте намети поблизу крутих схилів, під скелями, над урвищами. Це небезпечно. Впродовж 2012—2013 років на об’єктах гірського туризму в Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях довелося рятувати 1111 людей, надавати долікарську допомогу 832 особам, які травмувалися. На жаль, смертельні випадки також трапляються — за цей же період у горах загинули 12 осіб.

— А що робити тим, хто, приміром, заблукав у горах?

—Вирушаючи в гори, майте при собі заряджений мобільний телефон. Один дзвінок на 101 — і рятувальники знатимуть, що хтось потребує допомоги, та негайно розпочнуть пошукову операцію. Залежно від ситуації ми залучаємо не лише свої пошуково-рятувальні загони, а й кінологів, а також авіацію.

Олександр БІТТНЕР,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Григорій МАРЧЕНКО. Народився 1951 року на Київщині. В  1973 р. закінчив Харківське вище танкове командне училище, в 1985 р. — Військову академію бронетанкових військ ім. Малиновського, в 1996 р. — Академію Збройних сил України. В 1973 — 2000 роках служив у Збройних силах та Національній гвардії України на посадах від командира взводу до командира дивізії. З 2000 р. працює на керівних посадах в МНС України, у 2013 році очолив департамент реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України.

ВАРТО ЗНАТИ

Координати гірських пошуково-рятувальних частин у Карпатському регіоні:

♦ Закарпатська область: Ужгород, вул. Верещагіна, 18.  Телефон чергового аварійно-рятувального загону:  (0312) 93-14-84, (0312) 41-89-80.

♦ Івано-Франківська область: Івано-Франківськ,  вул. Б. Хмельницького, 92-А.  Телефон чергового аварійно-рятувального загону:  (0342) 48-05-39.

♦ Львівська область: Львів, вул. Земельна, 10.  Телефон чергового аварійно-рятувального загону:  (0322) 30-09-46.