ЗВИЧАЇ

Піснями, розвагами й спаленням Мари у Тернополі відзначили Свято зими

Із християнським святом Стрітення настав і зимобор — час, коли зима ще бореться-вередує, але зустріч з порою оновлення неминуча. На Тернопільському ставі та набережній удруге провели масове й гучне свято прощання з зимою та побачення з весною. 

Завдяки поетично-музичній композиції тернопільці поринули у круговерть природи. Просторо тут було і казці,  й дійсності. Скажімо, три зимові місяці то нахвалялися, то лякали,  та нарешті збагнули, що час у  дорогу збиратися. Взялися кликати Зиму. Та не забарилася. Одразу відрапортувала: «Сумлінно я попрацювала: снігом землю укривала, озимину зберігала, з колядами та піснями, з Маланкою та щедрівкою, українськими родинами гарно ми посвяткували».  Пробачення не забула попросити за те, що «морозами набридала, часто хурделиці посилала, через ожеледицю багато людей травмувала».

Анатолій Мельничук і Володимир Ярмолюк з Лановецького району звичайною пилкою за 47 секунд дали собі раду з колодою. Фото автора

Тим часом на столик встановили богиню холоду й темних сил Мару, яку виготовили із сіна. Зима запросила всіх підійти і записати все, чого б хотіли позбутися. Адже  з давніх-давен українці вірили, що всі негаразди зникнуть, згорять чи втопляться у водоймі саме з Марою. Опудало спалили на замерзлому ставі, після чого Зима  сіла на сани та помчала геть. А поміж людей  з’явилася пригожа Весна й почала квіти розкидати й обіцянки роздавати: «Землю уквітчаю, ніжно закосичу, пробуджу, як завжди, все живе від сну, тепла від сонця всім позичу».

Свято зими — час весільний. Фото автора

«Свято зими в нашому обласному центрі — це передовсім радість, активність, спорт, — заявив міський голова Сергій Надал. — Наголос ставимо на здоровому способі життя». Тож цього року вперше розігрували відкритий кубок міського голови із сноубордингу «Битва на озері». Змагалися представники Києва, Івано-Франківська, Львова і Тернополя. Переможцем став прикарпатець Станіслав Дек, на другу й третю сходинку п’єдесталу піднялися кияни Антон Нестерець та Андрій Зінько.

А цупка крига ставу дала змогу тернопільцям і гостям кататися на ковзанах, верхи на конях чи на бричці, на квадроциклах. Встановили й дві специфічні каруселі, задля яких у кригу забили великі гвинти. Навкруж них, тримаючись за руків’я, бігали і дорослі, і діти, приводячи у такий спосіб у рух припасовані з іншого боку санчата.

Маленькі відчайдухи. Фото автора

Для учнівської та студентської молоді організатори запропонували  лижні перегони «Зимова озеряна». Траса лижників проходила і повз острівець закоханих. Неподалік нього виставили виліплених зі снігу їжачка, ведмедика, лева, Царівну Жабу. Малеча норовила заховатися у сніговій хатці Кози-Дерези чи залізти на піч, де лежав Колобок. Більше того, ще вранці школярі змагалися, хто ж найкращу снігову скульптуру створить. Виготовили, та ще й які гарні, в українському стилі! Тут тобі й сніговик-козак, і бандурист, і веселі дівчата в національному одязі.

Мчіться, коні, із зими у весну! Фото автора

Льодову скульптуру взявся творити запоріжець Сергій Дішливий, який  удруге приїхав на це свято. Торік майстер вирізьбив двометровий герб Тернополя. Цього року він творив кількаметрову скульптуру «2013». Йому знадобилося 16 крижаних блоків загальною масою 800 кілограмів. У роботі користувався бензопилкою та стамесками, які виготовив власноруч зі старих ковзанів.

Тим часом неподалік на острівці закоханих зорганізували конкурс на якнайшвидше нарізання колоди звичайною пилкою, зате переможець мав отримати як приз бензопилку. Для Анатолія Мельничука з Лановецького району Тернопільщини це звична робота, бо до його сільської оселі природний газ ще не дійшов. Тож із односельцем Володимиром Ярмолюком з колодою впоралися за 47 секунд.

Гарячий борщ — із польової кухні. Фото автора

Захоплюючим виявився і конкурс «Стовп здійснення бажань». На висоті 12 метрів вивісили приз — пакет, у який поклали пляшку горілки, ковбасу, буханець хліба, гірчицю. Першими здобути його взялися кілька юнаків. Вони вибудовували живу піраміду, але до пакета так і не дотягнулися. Зате пощастило Юркові з приміського села. Чоловік забув про холод і роздягнувся до футболки та спідньої білизни, скинув взуття.  У такій  формі й підкорив холодний і слизький стовп.

І знову юрба людей: у парку ім. Тараса Шевченка молодь взялася за показове взяття снігової фортеці. Надвечір’я наповнилося також галасом і  сміхом. Це давню народну забаву відтворюють, коли йде лава на лаву, зима на весну. Хто сильніший, хто кого повалить у сніг?

Отак із конкурсами-змаганнями, народними дійствами, з гарячим чаєм, борщем, із шашликами, з піснями, з усім, що зветься погідним настроєм, і проводжали тернопільці зиму й зустрічали весну.