Закономірно, що саме на жовтень після літнього штилю припадає пік підприємницької активності. Вирує ділова стихія і в західному регіоні, який вигідно розташований на  перехресті головних торгових шляхів, про що свідчить зацікавленість ХIII Міжнародним економічним форумом  представників органів влади, ділових та бізнесових кіл. Уже зареєстровано понад 250 учасників, а загалом очікують на приїзд майже 600 осіб. Участь у форумі підтвердили представники 15 країн, прогнозують, що до курортного Трускавця прибудуть  делегації з 30  держав.

Не випадково головна бізнесова імпреза року на Львівщині  знову повертається до Трускавця. Вагомих причин, що спонукали  організаторів до зміни «прописки» форуму, який щороку набуває авторитету в представників  ділових кіл України та зарубіжжя, а тепер і східних партнерів, є чимало. Та ефективність роботи форуму визначається не лише  перемовинами і зустрічами потенційних партнерів на майданчиках, не менш важлива, на переконання організаторів, й сама атмосфера ділового заходу. Адже коли в одному комплексі зосереджено і місце проведення заходу, і проживання, то можливостей для діалогу й спілкування значно більше. Утім, є ще один плюс  від переїзду до Трускавця — додаткова нагода для промоції рекреаційного потенціалу курортного міста, бо слова та мова  економічних показників так не переконають, як можливість усе на власні очі  побачити.

Виріс і рівень самого заходу. Оскільки ж період ознайомлювально-рекламних турів до Львова нарешті минув, то ті, хто зацікавлений у пошуку партнерів задля розвитку своїх виробництв, територій, приїжджають на форум з готовими проектами і детальними розрахунками: розмова має бути конкретною і відбуватися на рівних.

Для Львівської області, яка  цього року  представить  кілька сотень реальних проектів,  така зустріч — найкраща нагода  презентувати інвесторам  потенціал і ресурси області. Розраховують організатори, що на зростання ділової активності позитивно вплинуть нові  реалії: діалог бізнес-еліт у Трускавці відбуватиметься напередодні  Вільнюського саміту. Отож вітчизняний бізнес чекає від Європи і світу не лише надходження в Україну серйозних інвестицій, а й сучасних технологій, нової філософії господарювання.

Проте зміна місця проведення не передбачає корекції головного завдання ділової зустрічі: важливою домінантою цієї події був і залишається пошук інвесторів, партнерів для спільного ведення бізнесу, реалізації масштабних проектів. Бо навіть попри непросту фінансову ситуацію, на Львівщині не зафіксовано відтоку інвестиційних ресурсів.

У Трускавці вперше працюватиме «бізнес-алея», що дасть змогу інвесторам, як наголосив перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич, одразу ж укласти відповідні угоди щодо реалізації інвестиційно привабливих проектів. Окрім цього, працюватимуть чотири секції різноманітного тематичного спрямування. Цього року значно розшириться географія країн-учасниць. Окрім держав, які є традиційними партнерами і беруть участь у цьому заході, очікують на делегації з  Азербайджану, Узбекистану, Мексики, В’єтнаму, Іраку, Кіпру.

Головний акцент цьогорічної зустрічі у Трускавці буде зроблено, звісно, на проблемі розвитку індустрії гостинності. Ключову тему обговорюватимуть на секції «Українська гостинність: культура, бізнес чи традиції?» Це особливо важливо для Львова, який цього року прийняв на 25 відсотків  туристів більше, ніж торік, і ввійшов до 10 європейських міст, які варто відвідати. Розмова вестиметься у контексті, наскільки цікава Україна для міжнародних готельних мережевих операторів і які переваги отримають інвестори від співпраці з міжнародними операторами. Про це розкаже директор з розвитку бізнесу The Rezidor Hotel Group Даррен Бланшард.

Екс-прем’єр-міністр Автономної республіки Аджарія Леван Варшаломідзе, який  офіційно підтвердив свою участь у ХІІІ Міжнародному економічному форумі, розповість про батумське диво, зокрема про залучення інвестицій в розвиток туризму та індустрії гостинності в Батумі та інших містах Аджарії.

Обіцяє бути гострою дискусія з актуальної проблеми сучасності — розвитку та застосування  екотехнологій в Україні. Представники бізнесу, захисники довкілля та західні експерти обговорять шляхи досягнення раціонального компромісу між існуванням соціуму і природи, впровадження інноваційних екологічних розробок у виробництво, їх використання у побуті, зокрема модернізації виробництва, переробки та утилізації відходів. Багато корисного і практичного почерпнуть  учасники форуму з доповіді експерта Світового банку та менеджера проекту «Енергоефективність у житловому секторі України» Міжнародної фінансової корпорації ¢жегожа ¢айди.

Не залишаться без уваги і традиційно популярні проекти з розвитку туристичної та відпочинкової індустрії, рекреації, оздоровлення, агропромислового комплексу, промислового виробництва. А чи будуть успішними пошуки інвесторів, залежатиме від того,  які умови запропонує український бізнес для приходу капіталу.