ФЕСТИВАЛЬ

Цьогорічне джазове дійство в  Миколаєві пройшло з  аншлагом

Свій перший скромний ювілей Миколаївський джаз-клуб відзначив масштабним фестивалем «JUBILEE 2012». Цього року його присвятили 75-й річниці утворення Миколаївської області. Організаторам вдалося протягом п’яти годин утримувати увагу глядачів  джазовими композиціями, серед яких класичні й популярні, новаторські.

Про осінню похмуру погоду відвідувачі концерту забули відразу після перших акордів миколаївського Біг-бенду під керівництвом Володимира Алексєєва. Цей джазовий оркестр створено при Миколаївському державному вищому музичному училищі, а його керівник очолює обласну громадську організацію «Миколаївський джаз-клуб».

Колектив, до складу якого входять студенти й викладачі училища, — один з  яскравих джаз-оркестрів країни. Тільки за останні півроку він брав участь у трьох міжнародних проектах, виступав зі світовими зірками зі США, Німеччини, Ізраїлю та Росії. Біг-бенд успішно поєднує в своїй творчості світові популярні хіти у джазових інтерпретаціях, свінг, фанк, джаз-рок, латиноамериканську музику. Найкращі віртуозні композиції музиканти щиро подарували миколаївським любителям музики під час фестивалю.

Як зазначає Володимир Алексєєв, коли починали п’ять років тому розкручувати джаз у Миколаєві, мало хто вірив в успіх справи. Адже джаз у провінційному місті не такий популярний, як попса чи шансон. Утім, якщо перший фестиваль зібрав здебільшого друзів та колег-музикантів, на п’ятому вже був повний аншлаг, що свідчить про великий інтерес до цього напряму в музиці.

Солістка миколаївського Біг-бенду виконує запальну композицію. Фото надане автором

Загалом Миколаївський джаз-клуб не тільки організовує фестивалі, а й проводить джазові вечори, майстер-класи для молодих музикантів, концерти на кращих концертних майданчиках міста. За останні роки учасниками «JUBILEE» були джазова зірка з Нью-Йорка Джазмейя Хорн, тріо Арка Овруцького, Джамала, Ніно Катамадзе, Карл Фрієрсон та інші.

Цього року на глядачів також чекало чимало приємних сюрпризів. Дивувала своїм неповторним голосом джаз-вокалістка Тетяна Алексєєва. Відкриттям фестивалю стала юна Саша Козакова, більш відома як Соня Птічкіна, зі своїм новим музичним колективом Foreign Gate Project. Кавер-версії виконали улюбленці відвідувачів пабів група Kiriyakidi раніше відома як «Partyfon». VIP-гостями фестивалю став відомий чоловічий вокальний гурт з Києва «ManSound». Своїми голосами, що імітують живу музику, вони не залишили байдужими жодного глядача. У репертуарі секстету — популярні джазові стандарти, слов’янський фольклор та вічна класика. Здивувало бездоганне виконання тільки голосом одного із творів Баха, а наприкінці виступу гуртові підспівував увесь зал.

Але справжньою родзинкою фестивалю, виступом, на який очікували всі любителі музики, стала поява на сцені легендарної групи з Бразилії Brasil Bossa Nova Quartet. Лауреати Греммі та Латін Греммі, бразильці вибухнули гарячою та запальною босановою. Тож кожен, хто почув запальних бразильців, знайшов у похмурий день сонячний і теплий настрій.