КІНО

У Чернігові відбувся Перший фестиваль короткометражних авторських фільмів. Цей відголосок знаменитого Каннського фестивалю у місцевих масштабах трохи його й нагадував. Не було тут, звісно, розкішних лімузинів і дорогих вечірніх суконь. Зате на традиційну червону доріжку, простелену біля комунального підприємства Чернігівської обласної ради "Чернігівкіно", ступали молоді і завзяті - ті, хто прагне творити і вміє спілкуватися з глядачем лаконічно, але проникливо.

Приміром, лише одну хвилину й чотири секунди триває фільм "Хтось за вами сумує": сива жінка накриває стіл під звучання передачі "Пісня на замовлення". Уся велика родина голосом диктора бажає ювілярці благополуччя і довгих років життя. Але ні в кого з рідних не знайшлося часу привітати матусю і бабусю особисто. Тож вона святкує свій день народження самотньо, розставивши на столі портрети синів, дочок, онуків.

Лірична й довершена стрічка "Гра в Параджанова", присвячена творчості великого майстра, наповнена ніжністю, сумом і світлом. Гра життєствердного червоного кольору, граційні рухи й мимолітна усмішка героїні наповнюють сприйняття побаченого східною філософією і слов'янською загадковістю. Тож не дивно, що саме цей фільм переміг у кількох номінаціях, котрі присуджувало прискіпливе журі.

А приз глядацьких симпатій одержала весела стрічка, яка, втім, порушила серйозні питання: 15-хвилинний фільм "Ореол" за однойменним оповіданням Карела Чапека.

Поза сумнівом, кожен із 10 творів, представлених сімома творчими групами чернігівських аматорів, заслуговує на добрі слова. Втім, за словами директора цьогорічного дійства Євгена Шпилевського, досконалості немає меж, тож перше місце цього разу не присуджували нікому: аби було до чого прагнути, готуючись до наступних фестивалів.