Ця книжка невелика за обсягом, однак має надзвичайно високу енергетичну насиченість. За кожною сторінкою — драматичні події, що характеризуються короткою абревіатурою АТО. Йдеться про щойно видрукувану повість власкора «УК» в Донецькій області Павла Куща «Чотири нявкісти і ВІН», у якій автор укотре стверджується в іпостасі дитячого письменника, майстра виваженого і талановитого художнього слова, лауреата престижних літературних премій імені Лесі Українки та імені Остапа Вишні.

Новий твір колеги важко вмістити в якесь прокрустове жанрово-художнє ложе. Тут маємо і легкий гумор, і глибоку сатиру, і розлогі монологи-відступи, насичені особливим драматизмом, і, зрештою, певну паралель із відомим у 1960-х роках польським серіалом, герої якого пережили неймовірні пригоди.

Але в основі художньої тканини повісті — реальні події, що нині відбуваються на сході України, де точиться жорстока війна, де щомиті на кону — життя або смерть. Де у страшний вир потрапляють усі й усе, починаючи від дорослих і дітей, закінчуючи живою природою і тваринами.

Ось такі вони — автори і герої дотепної повісті

З-поміж останніх — звичайнісінькі домашні коти. Саме один з них і стає головним героєм, від імені якого ведеться розповідь. Прийом дещо несподіваний і не позбавлений певного жартівливого відтінку, однак якраз на цьому стикові — гумористично-просвітленому і трагедійно-печальному — побудована оповідь. Тобто маємо певний синтез протилежностей, що чергуються і створюють по-своєму неповторну картину подій на Донбасі.

Звичайний домашній кіт Пегас і гадки не мав, що незабаром закінчиться його спокійне розмірене життя з неодмінним відпочинком, ситою їжею, іншими благами, про які всі часто забувають. Але прийшло лихо, і повсякдення кардинально змінилося.

І не тільки в нього, а й у багатьох родичів з котячого сімейства. Так склалися події, що він разом з іншими трьома побратимами — а в книжці це Радист, Механік і Навідник, тобто повнокомплектний екіпаж разом із Заряджаючим — опинилися у підбитому ворожому танку. А що це означає — зайве пояснювати.

Але надійшла несподівана підмога в особі іншого героя на ім’я ВІН, або Веніамін Ігорович Непужайкіт. Він (не в значенні — ВІН) — особливий персонаж, наділений надзвичайними властивостями, що притаманні позаземним істотам. А якщо так, то всі «котохлопці» поряд з таким усемогутнім представником космічної цивілізації почуваються у певній безпеці.

Утім, останнє твердження відносне, тож упору говорити про майстерно вибудуваний сюжет, густо насичений карколомними подіями. З першої і до останньої сторінки читач разом з героями мовби перебуває на самісінькій передовій фронту. Адже танк ворожий. І як залишати речовий (чи то пак бойовий) доказ участі у протистоянні?

Те, що переживають котячі герої і ВІН, нагадує різнобарвний калейдоскоп, у якому є і жорстокі воєнні сцени, і розважливі та мудрі роздуми, й іскрометний гумор. Останнім пересипані чи не всі сторінки, бо хоч би що хто казав, а коти — особливі персонажі зі своєю мовою, поглядом на їжу, комфорт, судженнями про господарів, сусідів.

Можна повідати про фінал повісті, але краще, якщо про нього дізнаються самі читачі. Бо всі, хто прочитає твір, одержать повчальні уроки — насамперед добра, порядності, людяності.

Книжка вийшла в межах благодійного проекту, який підтримала журналіст і астролог Інна Тесленко. Як розповів Павло Кущ, частину накладу зусиллями волонтерів уже відправлено до шкіл Маріуполя, Слов’янська, Краматорська, Бахмута, інших міст Донбасу.

Не залишаться поза увагою тамтешні сільські школи. Тож юні читачі (і не тільки) зможуть долучитися до неймовірних пригод «братів наших менших», які так само, як і люди, все бачать і все розуміють.