Позаминула зима для більшості українців стала незабутньою. І не тому, що тоді випала рекордна кількість снігу, а тому, що рятуватись у цій складній ситуації людям довелось здебільшого самотужки. Адже міські служби виявилися не готовими до аномальних снігопадів та хурделиць. Як наслідок — кілометрові затори на дорогах і непрохідні вулиці в містах і селах. Чи готові цього року наші служби до зимових аномальних ситуацій, з’ясовував «Урядовий кур’єр». 

Аномалії врахували

Одним із пріоритетних завдань Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) є забезпечення готовності всіх формувань до погодних сюрпризів холодної пори. У службі розробили План протидії і реагування на надзвичайні ситуації осінньо-зимового періоду 2014—2015 років. Тож якщо температура на вулиці знизиться до мінус 10 градусів,  ДСНС розгорне 550 пунктів для обігріву в населених пунктах — для запобігання випадкам переохолодження та надання допомоги населенню. За необхідності їхню кількість може бути збільшено у 2-3 рази. В тому числі передбачено розгортання додаткових 50 пунктів обігріву в Донецькій та Луганській областях.

Також у час осінньо-зимової негоди залучатимуть сили Укравтодору, обленерго та комунальних служб, а також працівників Державтоінспекції. Адже трапляється, що техніка не може очистити дорогу від заметів лише через те, що потрібно обмежити рух на певних ділянках. А це можуть зробити тільки працівники Державтоінспекції. Також у ДСНС на певних ділянках планують розгортати пункти обігріву та розміщувати автомобілі високої прохідності, які почнуть розчищати дороги одразу, не чекаючи, поки їх зовсім замете.

У випадку знеструмлення населених пунктів передбачено залучення приблизно 320 одиниць техніки підвищеної прохідності, яка зможе доставляти на місця позаштатних подій фахівців аварійних бригад обленерго, а також обладнання для відновлення ліній електропередач, розчищення територій від повалених дерев. Також підготовлено 520 пересувних електростанцій для забезпечення функціонування, перш за все, об’єктів життєдіяльності. В територіальних органах і підрозділах ДСНС підготовлено до виконання завдань у зимовий період 190 одиниць інженерної техніки, 130 — спеціалізованої та снігоочисної техніки, а також 60 комплектів газо-електрозварювального обладнання.

Сподіваємося, цього року автопарк рятувальників таки здолає негоду. Фото УНIAН

«Сюрпризи»від диверсантів

— Ми відпрацювали порядок взаємодії з усіма регіональними службами, місцевими органами влади, — наголосив директор департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Григорій Марченко. — На виконання доручення уряду Державною службою з надзвичайних ситуацій спільно з місцевими органами влади в областях та м. Києві було організовано комплексне навчання і відпрацьовано дії в складних умовах (зникнення електроенергії, відключення газо- й теплопостачання, порушення руху на дорогах тощо).

Звичайно, нині є складнощі в Донецькій та Луганській областях. Адже, незважаючи на те, що сили та засоби ДСНС демілітаризовані, сепаратисти постійно нападають на наші формування. Лише технічних сил і засобів (автомобілі, різноманітна техніка, медичне обладнання) на сході України за останній час було викрадено більш ніж на 5 мільйонів гривень. Це не враховуючи десятків зруйнованих пожежно-рятувальних частин, службових приміщень тощо. Крім того, здійснюються напади на наших співробітників: 14 із них загинуло, 23 отримали поранення, а також кілька осіб потрапили в полон.

Також цього року приблизно на 50% зросла кількість пожеж через умисні підпали.

— У попередні роки у нас був один, максимум два випадки загорання цистерн на залізниці. Цього року кількість подібних випадків — понад три десятки, — зазначає Григорій Марченко. — І ще одне. Нинішнього року в Чернігівській, Полтавській, Харківській, Донецькій, Луганській областях суттєво зросла кількість займань на сільгоспугіддях. У більшості випадків ми були змушені констатувати, що причиною загорання був підпал. Часто стикаємось із тим, що діють диверсанти.

Ще одне поширене негативне явище — неправдиві повідомлення про мінування. Згідно з нашими даними, в середньому протягом доби надходить інформація про 50 замінувань. Більшість із них фальшиві. А кожен виїзд спецбригади на місце події коштує 30 тисяч гривень. Тож роботи працівникам ДСНС не бракує.