ЗВИЧАЇ

У Тернополі за вертеп заплатять 5 тисяч гривень

Здавна атрибутом Різдва для українців є шопка, яка відтворює подію народження Ісуса Христа. Тут, як правило, побачите на сіні фігури новонародженого Ісуса, а також Пречистої Діви Марії, Йосифа, трьох царів, що прийшли з дарами, і, звичайно ж, свійських тварин і птиці. Все, як засвідчують євангельські розповіді. Напередодні Святвечора на Тернопільщині шопки встановлюють та освячують не лише в церквах, а й на центральних площах міст і сіл. В обласному центрі за часів незалежності України шопка щороку з'являється на Театральному майдані, неподалік головної ялинки краю.

Торік уперше в тернопільській стаєнці, що символізує народження Спасителя, з'явилися живі тварини - вівця з двома ягнятками. Був у яслах-вертепі також, так би мовити, український куточок - на столі з вишитим рушником стояв Дідух, сплетений з колосся пшениці. Це теж неодмінний давній атрибут Різдвяних свят українців. Як і годиться, звучали тут святкові віншування, дзвеніли коляди.

Кілька років поспіль, по суті, все місто Різдвяної пори з'їжджається на житловий масив "Сонячний" до церкви св. Петра. І все заради шопки, яка минулими роками була найбільшою в Україні. Ясла-вертеп, скажімо, торік розмістили по всій ширині храму в найширшій частині, а вершок символічної стаєнки сягав майже купола. Діточок тут завжди надто приваблюють рухомі фігури цієї шопки: кивають головами віл і віслюк, янголи грають на музичних інструментах, рубають колоду і ріжуть дрова, їздить потяг, плаває корабель, крутиться вітряк, хлопчик і дівчина катаються на підйомнику. Виставляють і живих тварин, як-от кроликів, морських свинок. В одній з частин церкви споруджують українську хату, де відтворюють український народний обряд Святої вечері.

Цього року шопками перейнялася й міська влада та оголосила про проведення до 16 січня 2011 року конкурсу "Різдвяне диво" на кращий макет стаєнки. З міськбюджету для переможців цього незвичного змагання виділять п'ять тисяч гривень.