СОЛОДКО!

На традиційному ярмарку продуктів бджільництва в Полтаві яблуку ніде було впасти
 

Свято меду в Полтаві вдалося на славу. Якої тільки продукції не понавозили пасічники — були б гроші! Крім меду різних видів, — квітковий пилок, медовуха, віск та вироби з нього, рамки, стільники, прополіс… Ось тільки ціни кусаються. Стограмова баночка квіткового пилку коштує 15 гривень, 10 грамів прополісу — «червінець», за літрову банку меду звичайного просять від 50 до 70 гривень, стільникового — 80 гривень. Але ж беруть! Ще й лаються в чергах за смакоту. Бо на ринках міста вартість меду доходить до 120 гривень за літр.

На святі меду продукцію бджільництва реалізують найвідоміші в області пасічники, до речі, нарахував їх 24. Знаю Сергія Хохича, чия пасіка розташована в Козельщинському районі, Володимира Пилявського (Решетилівщина), Надію Материнко (Полтавський район) тощо. Вже самі тільки їхні прізвища — гарантія якості.

— Я щороку буваю на цьому заході, купую мед та похідні з нього, — говорить полтавець Олександр Цикал. — Нині асортимент також хороший, ціни прийнятні, відповідають затратам на виробництво. Тим паче, що нинішній рік несприятливий для бджільництва. Купив маточного молочка на 40 гривень та літрову банку меду з різнотрав’я за 60 гривень. Мені цього на зиму вистачить.

А тепер дайте мені скуштувати меду з конюшини!. Фото автора

Задоволений він і організацією свята, тільки каже, що самі пасічники його недостатньо рекламують, в усякому разі він не бачив відповідної реклами у місті. На свято прийшов тільки тому, що бував тут і раніше.

Що ж, сподіватимемося, ті, кого це стосується, врахують у подальшому побажання пана Олександра. У свою чергу куштую мед — і з різнотрав’я, і з різнотрав’я з соняшником. Найбільше сподобався з конюшини та липовий від Хохичів. Такий, знаєте, густий, гострий, насичений букетом смакових відтінків.

— Справді, цього року смак полтавських медів незвичний, — погоджується зі мною голова обласної і районної спілок пасічників Наталія Сенчук, — головне — їхня якість залишається високою. Чому значною мірою посприяла й всеукраїнська галузева конференція, яка дала потужний поштовх для розвитку бджолярства в області. Влада на місцях тепер слідкує за тим, щоб бджіл не труїли, їй у цьому допомагають головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, ветеринарна та санітарна служби, інспекція захисту рослин тощо. Результат роботи ви бачите: наші пасічники з медом. І полтавці також!