ПРОГНОЗИ

 Обрання нового понтифіка оповите таємничістю, однак фаворитів знають… букмекери

Букмекерська контора Paddy Power  активно приймає ставки на те, хто стане новим Папою Римським, коли наприкінці місяця зречеться престолу за станом здоров’я 85-річний Бенедикт XVI. І нині фаворитом у букмекерів вважається кардинал із Гани Пітер Тарксон: ставки на нього приймають із коефіцієнтом 9 до 4.

Цей вогонь потрапить у молодші руки. Фото з сайту bigpicture.ru

Водночас деякі експерти вважають, що серйозні шанси на те, щоб бути обраним, уперше з’явилися в кардиналів з Латинської Америки. Агентство Рейтер, приміром, наводить статистику, згідно з якою 42%  вірян католицької церкви — латиноамериканці, а в Європі католиків налічується лише 25% загального числа. Головними латиноамериканськими кардиналами, що можуть претендувати на посаду, є Оділо Шерер — архієпископ великої єпархії Сан-Паулу та італо-аргентинець Леонардо Сандрі, очільник Конгрегації східних церков. Шанси італійського кардинала Анджело Сколи може збільшити те, що з 203 кардиналів понад половина живе у Європі, і більшість з них мають право голосу.

Водночас переобрання Папи Римського може допомогти Ватикану в боротьбі

з бюджетним дефіцитом, зазначають експерти.

Фактично його бюджет складається з двох різних документів. Це бюджет самого Ватикану (як географічного найменування), який формується і витрачається на функціонування місцевих музеїв і поштової служби, а також бюджет Святого престолу, куди входять витрати на утримання самого Папи, Римської курії, радіо Ватикану і місій Святого престолу за кордоном.

Хоча місцеві музеї після кількох реформ останніми роками почали приносити Ватикану стабільний дохід, однак бюджет Святого престолу вже давно забарвлений у червоне. Державний секретар Святого престолу кардинал Тарчізіо Бертоне нещодавно звернувся до своїх підлеглих із закликом до поступового, однак ефективного скорочення витрат в умовах перманентних проблем з максимізацією виручки.

Як ми вже повідомляли,  з 1 січня 2013 року «Дойче Банк Італія» за вказівкою італійського Центробанку припинив обробляти всі платежі банківськими картами на території Ватикану, в результаті чого і жителі, і туристи втратили можливість розплачуватися пластиковими картками, отримувати гроші в банкоматах. Причиною санкцій стала невідповідність Інституту релігійних справ, що виконує функції Банку Ватикану, міжнародним стандартам у сфері протидії відмиванню грошей.

Обрання нового Папи Римського розпочнеться 24 березня.

ДОВІДКА «УК»

Папу Римського обирають зборами кардиналів, які називаються конклав. Ці вибори мають дуже давню історію і оповиті таємничістю. За правилами, встановленими у 1975 році, до конклаву не може входити більш ніж 120 кардиналів, причому у виборах Папи не мають права брати участь кардинали, вік яких — понад 80 років. І хоч теоретично Папою може бути обраний будь-який католик чоловічої статі, однак історія свідчить, що завжди очолював престол хтось із кардиналів.