АВТОРА!

Головний тренер гірників Мірча Луческу підготував книжку спогадів «Моя шахтарська історія» 
 

Охочих написати мемуари в останні роки аж ніяк не бракує. Тому, як хтось влучно підмітив, з’явився навіть новий жанр подібної писанини — «мемумаразми». Втім, на щастя, таке визначення  не стосується книжки наставника гірників Мірчі Луческу.

«Семирічку» на п’ятірку

Чому розтяглися перемовини румунського фахівця з керівництвом гірників, які зробили йому спокусливу пропозицію очолити тренерський штаб «Шахтаря»? Хто автор колоритного висловлювання «смачний футбол»? Як сватали до команди маститого Матузалема? Хто з талановитих легіонерів команди став жертвою власної зарозумілості та пихи? Навіщо «Містер» жбурляв на газон свою в’язану шапочку в пам’ятному матчі проти київського «Динамо»? Чому наставник гірників після матчу з «Барселоною» накричав на тренера суперників Гвардіолу? Яка «фартова» деталь з гардеробу президента ФК «Шахтар» зберігається тепер у клубному музеї поряд з Кубком УЄФА? Які подарунки зробив тренер усім причетним до тріумфу в Стамбулі? У чому він вбачає найбільшу принаду своєї професії? Хто частенько повторює: «Результат — єдиний аудит для тренера?» Одиницею виміру якої сили варто вважати «один мессі»?..

Тренер «Шахтаря» розказав у книзі про сім років роботи в Україні. Фото автора

На ці та інші запитання читач відшукає відповіді на сторінках книжки Мірчі Луческу. Хоч сподіватися  натрапити тут на смажені факти — річ марна. Авторитетний тренер чесно  ділиться спогадами про «шахтарський» відрізок роботи — сім років, протягом яких він став найвдалішим тренером в історії головної команди Донбасу. Певна річ, вдалося цього досягти не самотужки, і тому «Містер» віддає належне та не шкодує добрих слів на адресу всіх, із ким зміг покласти край чемпіонської гегемонії «Динамо» у вітчизняній першості, привезти до Донецька Кубок УЄФА та наробити шелесту в Лізі чемпіонів. І, треба віддати йому належне, вельми самокритично ставиться до власних прорахунків та помилок, розповідаючи про невдачі та поразки, від яких у спорті ніхто не застрахований.  

«Ще не вечір…»

— Звичайно, це моя книжка, проте заслуговують уваги й усі, хто допомагав мені її написати, — зазначає Мірча Луческу. — Насамперед це Андрій Бабешко (директор клубного музею гірників. — Авт.), який став ініціатором цієї ідеї. І, певна річ, я дуже вдячний спортивному журналістові Юрію Юрісу, який зробив літературний запис. Зізнаюсь, іноді навіть дивувався, що Юрій добре пам’ятав ті речі, про які навіть я не відразу згадував.

Також румунський фахівець підкреслив, що книжка написана з любов’ю до «Шахтаря» і всіх його прихильників. Згадуючи семирічку в команді, тренер переконаний, що минулі успіхи — база для подальшого зростання гірників.

А на перспективи наступної книжки натякнув автор літературного запису Юрій Юріс. «Я свідомо пішов на те, аби розповідь велася від першої особи, бо саме так можна викликати довіру в читачів,— розповів він про секрети творчої кухні. — Головна проблема полягала в неймовірній зайнятості тренера. Та це був подарунок долі — попрацювати з такою цікавою людиною».

На презентації примірники з автографом «Містер» подарував не тільки журналістам, уболівальникам, а й футболістам. Серед них був і капітан «Шахтаря» Даріо Срна. «Мірча Луческу приїхав сюди сім років тому і разом ми добилися великих результатів, — каже він. — Мені дуже приємно, що з’явилася ця книжка. Це наша спільна історія «Шахтаря» і, сподіваюсь, Луческу напише ще кілька таких книжок».