Перебираючи домашній архів, натрапив на кілька світлин із середини 80-х років минулого століття, коли вОдин із мальовничих куточків санаторію серпневі дні випало відпочивати у славнозвісних Токарях-Бережках, що під Лебедином на Сумщині.

Запам’яталися насамперед цілюще соснове повітря і лагідна прозора вода Псла, на берегах якого проводили ледь не всі дні. Звісно, ті, хто потребував окремого лікування чи особливого медичного нагляду, отримували їх у повному обсязі. Так було тоді, так є і нині. З єдиною хіба що різницею: тепер міжгосподарський санаторій «Токарі» — суперсучасний оздоровчо-лікувальний заклад із новітньою медичною технікою і устаткуванням, комфортними умовами для проживання та іншими принадами, що урізноманітнюють будь-який відпочинок.

Здоров’я не купиш, а підправити можна

Тож останніми роками санаторій набуває дедалі більшої популярності не тільки серед співвітчизників, а й гостей з інших країн. Щодо України, то важко назвати регіон, звідки б не приїздили відпочивальники. Зокрема й зі славнозвісного Криму — в журналі реєстрацій записи про перебування жителів Сімферополя, Ялти, Бахчисарая…

Керівництво оздоровниці активно співпрацює з соціальними фондами, профспілковими комітетами провідних промислових та аграрних підприємств країни. Санаторій працює цілорічно і розрахований на одночасний прийом від 180 до 250 дорослих. Будь-якої пори року тут людно. Якщо ще років із десять тому заповнюваність становила 70–80%, то в останні рік-два завдяки розширенню лікувальних та відпочинкових послуг і поліпшенню умов проживання вона перетнула позначку 95. А з урахуванням кримської проблеми можна не сумніватися: нинішнього літа відпочинковий аншлаг буде забезпечено.

Яскрава і незаперечна фішка закладу — лікування багатьох поширених недуг і захворювань, які, на жаль, допікають не тільки пенсіонерам, а й молодим. У першу чергу це стосується таких хвороб, як хронічний гастрит, дуоденіт зі зниженою та збереженою секреторною функцією в стадії ремісії, функціональні секреторні захворювання шлунка, жировий гепатоз, панкреатит у стадії ремісії тощо. Лікують тут радикуліти, вегето-судинну дистонію, неврози, астеноневротичні стани… А ще — артрити, поліартрити, артрози, травматичні пошкодження кісток та суглобів, сколіоз. Допомагають хворим на ожиріння, цукровий діабет, з проблемами щитовидної залози.

Для кожного пацієнта — окрема система лікування і підтримки організму. Процедур набирається майже сотня — залежно від ступеня і характеру захворювання. Серед доволі поширених і традиційних — фізіотерапія, теплолікування, бальнеотерапія, гідропатія тощо. Застосовують медики і нетрадиційні методи — гірудо-, апі-, фіто-аероіоно-аромотерапію та інші.

В арсеналі медиків понад 20 видів ванн, душів, зокрема гідролазерний, підводний масаж.

Є там і зал лікувальної фізкультури площею 230 квадратних метрів, у якому комплекс тренажерів «Пульс-1», профілактор Євмінова. А в парковій зоні соснового лісу є два маршрути дозованої лікувальної ходьби — теренкури  протяжністю 800 і 1400 метрів.

Але в основі лікування — справжній місцевий скарб, подарований щедрою природою.

Хвороба — не біда, якщо є мінеральна вода

Навряд чи знайдеться відпочивальник, який би не випив бодай склянки цілющої і смачної мінеральної води «Токарівська». Її піднімають на поверхню з глибини понад 1200 метрів. За висновком науковців Одеського НДІ реабілітації та курортології, який вони зробили ще в 90-х роках минулого століття, вода має хлоридно-натрієвий склад, належить до лікувальних. Вона дуже схожа на «Миргородську».

Тож упродовж дня біля бювета завжди людно. За бажання тут можна замовити будь-який вид мінеральної суміші із п’яти, що готують медики. Навіть якщо і почуваєтеся нівроку, то склянка такого напою не те що не зашкодить, а принесе справжню втіху й насолоду будь-якої пори, насамперед спекотної.

ПРЯМА МОВА

«До нас приїжджають знову»

Володимир КОРОТКИЙ,
директор санаторію:

— За 12 років, відколи очолюю санаторій, не було жодного випадку, щоб хтось із відпочивальників пошкодував за днями, проведеними в «Токарях». Навпаки: більшість гостей знову повертаються до нас, бо впевнилися, що ми до кожного ставимося з повагою і теплом. Велике значення мають умови проживання, харчування, лікування, дозвілля… Та найважливіше — колектив професіоналів. Маю на увазі медиків, кухарів, технічних працівників. Для всіх нас стало неписаним правилом понад усе ставити інтереси і запити гостей. Тому щороку приймаємо не менш ніж 2500 гостей.

Нині націлені на нову роботу, підвищення стандартів відпочинку і оздоровлення. Недавно розробили бізнес-план створення бальнеологічного курорту, що передбачає якісну реорганізацію санаторного комплексу. Насамперед плануємо розширити спектр надання медичних та оздоровчих послуг, застосування і використання води «Токарівська». Маємо намір облаштувати тенісний корт, критий і відкритий басейни, додаткові майданчики для любителів футболу, волейболу та баскетболу. Таким чином «Токарі» набудуть іншого, значно вищого відпочинкового статусу.

ЦІНОВА ПОЛІТИКА

Доба проживання в комфортабельному номері на повному пансіоні з 4-разовим харчуванням і комплексомВажко знайти відпочивальника, який би не випив бодай  склянки цілющої і смачної мінеральної води «Токарівська» лікувально-процедурних послуг — 250 гривень.

ДОВІДКА «УК»

Міжгосподарський санаторій «Токарі» заснований 1960 року як міжколгоспний будинок відпочинку. Нині це автономний цілісний майновий комплекс площею понад 20 гектарів зі статусом земель рекреаційного та оздоровчого призначення. Лікувальна спеціалізація — захворювання органів травлення, кровообігу, дихання, периферичної нервової системи, обміну речовин та ендокринної системи, опорно-рухового апарату. До послуг відпочивальників — лікувально-процедурні кабінети, клуб-їдальня на 360 місць, конференц- і танцювальна зали, більярдна, бібліотека, в літній період — пляж і човнова станція, волейбольний і футбольний майданчики, дитяче спортивне містечко.

«Коловрат» виховує патріотів

САМОСТІЙНІСТЬ. На початку липня на Сумщині відкриється чергова зміна в наметовому таборі «Коловрат», який 10 років тому заснували активісти сумського осередку Молодіжного націоналістичного конгресу.

Як розповіла член проводу табору Наталка Лучанінова, подібною формою відпочинку і оздоровлення в Україні можуть похвалитися одиниці. Сумський табір ексклюзивний, бо в нього знаковий епітет «патріотичний».

Однак це зовсім не означає, що дні, проведені в мальовничому місці поблизу села Барилівка на кордоні Сумського і Краснопільського районів, ущерть заповнені виховною чи пропагандистською роботою. Так, це має надзвичайно важливе значення, адже саме тут хлопці і дівчата віком від 11 до 18 років одержують уроки патріотизму і любові до рідної землі. Однак при цьому молоде покоління вчиться самостійності, відповідальності, дисциплінованості.

За словами тих, хто відпочивав у різні роки, такі уроки запам’ятаються назавжди. Наприклад, сумчани Тарас Бортник і Софія Нікітіна провели у «Коловраті» по сім років поспіль — рівно стільки, скільки дозволяв вік. І щасливі, що здобули справжній гарт, який тепер так потрібен у дорослому житті.

Кожен день, з раннього ранку до пізнього вечора, заповнений важливими і потрібними справами. Тут немає няньок, які «носять штани» за школярами. Натомість — повне самообслуговування, розпочинаючи від заготівель дров для приготування їжі на вогнищі й закінчуючи пранням.

Відпочинок у таборі платний, і платіж називають укладкою, тобто вкладом у спільний добробут. Цього року вкладка становить 400 гривень. Звісно, окрім грошей, потрібні насамперед добра воля і бажання випробувати себе під відкритим українським небом, посеред краси слобожанського лісу.

Ті, хто наважився на такий крок, не шкодують. А їх за 10 літ понад 500. До того ж не тільки із Сумщини, а й інших областей України. І цьогорічного липня очікується не менш ніж 50–60 хлопців і дівчат, для яких «Коловрат» стане чимось значимішим і більшим, аніж просто літній відпочинок.

ДО РЕЧІ

Маршрути — на всі смаки і гаманці

Сумська область не потребує особливих історико-краєзнавчих рекомендацій, оскільки має колосальний туристичний потенціал. Адже її землі освячено «Словом о полку Ігоревім», іменами останнього отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського, гетьманів Глухова, письменників Івана Багряного, Остапа Вишні, Якова Щоголева, Бориса Антоненка-Давидовича, козацькою славою Ромен, Охтирки, Сум, Лебедина…

Тож область пропонує до десятка різних туристично-екскурсійних маршрутів на різні смаки. Серед особливо популярних — «Золоте намисто Сумщини» з відвідуванням Ромен і Глухова. Розраховані на дві доби, тому передбачають харчування, екскурсійне обслуговування, ночівлю. Ціна — близько 400 гривень на людину.

У Сумах багато охочих ознайомитися з «Таємницями старих маєтків». Така екскурсія коштує від 20 до 50 гривень.

За бажання можна долучитися до «Слобожанських мандрів», пройтися «Козацькими стежинами» або ж «Стежками Олександра Олеся», відвідати духовні святині Путивля, Охтирки, Кролевця, Конотопа, Лебедина та багатьох інших славетних міст і місць краю. Вартість коливається залежно від маршруту і кількості екскурсантів — орієнтовно 10–200 гривень.

Туристичні фірми пропонують також екскурсійно-туристичні розваги і за 400–500 гривень — з катаннями на конях, плаванням на байдарках і човнах Пслом тощо.

Сторінку підготували Олександр ВЕРТІЛЬ, «Урядовий кур’єр», Володимир КОВАЛЕНКО (фото) для «Урядового кур’єра»