Я інвалід І групи, дитина війни, паралізований, не ходжу. Нещодавно подав до суду на те, що мені не виплачують належної надбавки до пенсії як дитині війни. Місцевий Бучацький та Апеляційний суди винесли рішення на мою користь, проте місцевий відділ соціального забезпечення відмовляється ці гроші виплачувати. Але ж є рішення суду! Хочу знати, чи правомірна така відмова? А якщо ні — куди можу поскаржитися?

Моя дружина також інвалід. Допомогти одне одному не можемо, тому доглядає за нами невістка: пере, їсти варить, прибирає, миє нас. А отримує на догляд лише 13 гривень на місяць. Що це за сума така? Двічі в автобусі проїхати. А працювати й заробляти просто не встигає, адже доглядає день і ніч за двома інвалідами. Скажіть, як їй жити? І нам також.

С. ІВАСИШИН,с. Цвітова, Тернопільська обл.

Тетяна МАТЮХ,
заступник директора
департаменту пенсійного
забезпечення та соціального захисту інвалідів
Мінсоцполітики:

Щодо виплати підвищення до пенсії дітям війни у зв’язку з рішеннями суду

— Законом «Про соціальний захист дітей війни» передбачено, що дітям війни пенсії підвищуються на 30% мінімальної пенсії за віком.

Зазначу, що розмір мінімальної пенсії за віком визначається Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим законом, і не може застосовуватися до інших законодавчих актів, в яких будь-які норми (у цьому випадку підвищення до пенсії дітям війни) визначаються залежно від мінімального розміру пенсії за віком.

При цьому, згідно зі статтею 7 Закону «Про соціальний захист дітей війни», фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим законом, здійснюється коштом державного бюджету України.

Законами про Державні бюджети України на 2011 — 2013 роки встановлено, що норми статті 6 Закону «Про соціальний захист дітей війни» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, з огляду на наявні фінансові ресурси Державного бюджету та бюджету Пенсійного фонду на 2011 — 2013 роки.

Тобто держава гарантує виплату певних видів пенсій, підвищень, компенсацій та допомоги у розмірах, встановлених постановами Кабінету Міністрів.

Слід зазначити, що відповідно до рішення Конституційного Суду від 25.01.2012 року № З-рп/2012 Кабінет Міністрів може визначати розміри соціальних виплат у межах затверджених видатків у державному бюджеті.

Здійснення соціальних виплат у розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, є гарантією своєчасного та в повному обсязі отримання громадянами соціальних виплат та пільг.

Постановою Кабінету Міністрів від 28.12.2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найуразливіших верств населення» встановлено, що дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань») до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення, встановлене статтею 6 Закону «Про соціальний захист дітей війни», провадиться в розмірі 7% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 01.01.2013 року набрав чинності Закон від 05.07.2012 року № 4901-VІ «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Ним встановлюються гарантії держави щодо виконання судових рішень та виконавчих документів, визначених Законом «Про виконавче провадження», та особливості їх виконання.

Постановою Кабінету Міністрів від 03.08.2011 року № 845 затверджено Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників (у редакції постанови Кабінету Міністрів від 30.01.2013 року № 45), який визначає механізм виконання рішень суду про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, прийнятих судами, а також іншими державними органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення.

Відповідно до пункту 24 зазначеного Порядку стягувачі, на користь яких прийнято рішення про стягнення коштів з рахунків боржника, подають до органу Казначейства, в якому обслуговується боржник, перелік відповідних документів, зазначених у порядку.

У Державному бюджеті України на 2013 рік на виконання рішень судів, у тому числі з питання пенсійного забезпечення всіх категорій осіб, передбачено кошти сумою 153,9 мільйона гривень за окремою бюджетною програмою.

Крім того, з метою вирішення питання щодо погашення вже існуючої заборгованості за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава, на розгляд Верховної Ради було внесено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень» (реєстраційний № 2399 від 26.02.2013 року). Проект передбачає, що невиплачені кошти за рішеннями судів, винесеними на підставі правовідносин, які мали місце до набрання чинності Законом «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», визнаватимуться заборгованістю, яка погашатиметься поетапно, починаючи з 2014 року.

Щодо компенсації на догляд за інвалідом

Постановою Кабінету Міністрів від 26.07.1996 року № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» встановлено щомісячні компенсаційні виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом І групи, які призначаються і виплачуються органами праці та соціального захисту населення та фінансуються органами Пенсійного фонду.

Відповідно до пункту 1 Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 29.04.2004 року № 558, непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами), призначається щомісячна компенсаційна виплата (далі — компенсація).

Компенсація не виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до законів «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», «Про психіатричну допомогу», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», пункту 2 постанови Кабінету Міністрів від 26.07.1996 року № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян», та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі.

Компенсація призначається, враховуючи прожитковий мінімум для працездатних осіб, зокрема розміром 15% — фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам І групи.

Компенсація призначається і виплачується органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з документами, зазначеними у пункті 6 цього порядку. Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право вибору в призначенні того чи іншого виду компенсації.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 16.07.2008 року № 654 «Про підвищення пенсійного забезпечення громадян» інвалідам І групи до пенсії, призначеної згідно із законами «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам») встановлюється надбавка на догляд розміром 50 гривень.