У  маршрутних таксі повинні їздити лише ті, хто може за таку розкіш платити, впевнені водії цього виду транспорту. Натомість пільговики категорично не погоджуються з цим. Тому їхнє протистояння подекуди доходить до абсурду: на зупинці стоїть натовп, а маршрутка від’їжджає напівпорожня. І на всі прохання взяти невигідного пасажира відповідь одна: я вже виконав норму щодо пільговиків!

Акція: оплати  проїзд бабусі

Сьогодні в Україні право пільгового проїзду в транспорті приміського та міського сполучення мають понад 12 мільйонів осіб. За даними Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті, ліцензії на здійснення пасажирських перевезень автомобільним транспортом одержали 52 тисячі суб’єктів господарювання.

— Законом «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачено субвенцію місцевим бюджетам на надання встановлених законодавством пільг та компенсацій на суму 2 мільярди гривень, з яких понад 300 мільйонів гривень використано на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, — зауважив заступник начальника Головного управління Генпрокуратури Артем Єременко. — Під час перевірок органи прокуратури України виявили порушення у сфері перевезень пільгових категорій громадян. Також було виявлено мільйонні розкрадання державних коштів під час відшкодування на перевезення пільговиків.

Оскільки гроші «губляться» ще дорогою до перевізників, не дивно, що водії інколи недоброзичливо ставляться до пільговиків. Адже виходить, що вони справді повинні возити їх безкоштовно.

Але й доводити ситуацію до абсурду теж не можна. Трапляється, що платоспроможні пасажири не витримують такої неповаги до стареньких і мовчки платять за них. Хоч деякі водії навіть після того, як за бабцю хтось із пасажирів заплатив, продовжують на всю маршрутку обурюватися. Тоді пасажири вже заспокоюють водія.

— Лікарня розташована за три зупинки від дому, тож інколи мушу під’їжджати на маршрутках, — розповідає пенсіонерка Катерина Братчик. — Коли на вулиці хороша погода, завжди намагаюся дочекатись автобуса. Якщо йде дощ чи сніг, тоді вже сідаю у маршрутку. Часто буває: тільки-но водій чує про те, що я пільговик, починає грубіянити. Тоді відчуваєш себе мало не другосортною людиною.

У водіїв своє  бачення ситуації

— Ви кажете: не хочемо брати пільговиків. Але ж ми маршрутне таксі, то чого вони сідають у таксі? Хай чекають на громадський транспорт, — переконує Олексій, водій, чий маршрут пролягає центром міста. З автобуса чи тролейбуса цих пасажирів ніхто не виганятиме!

Хоч, варто зазначити, є й такі водії, які поблажливіше ставляться до пільговиків.

— Якщо бачу стареньких пенсіонерів, яким справді важко стояти на зупинці, завжди дозволяю їхати, — розповідає водій однієї зі столичних маршруток спального району Валентин Іванов. — Проте часто їздять так звані чорнобильці. Зовні вони аж ніяк не схожі на немічних чи хворих людей: заходить такий здоровецький дядько, від якого за кілометр несе горілкою. Ось таких пільговиків принципово не беру! Понакуповують собі посвідчень, а ти їх вози безкоштовно!

Цікаво, як перевізники рахують кількість пільговиків, якщо навіть «платним» пасажирам квитки не дають? Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Скаржтеся —  і вас почують

В Укртрансінспекції постраждалим пільговикам радять скаржитися на водіїв, які нечемно поводяться з пасажирами або відмовляються перевозити. Для цього треба написати заяву до місцевого відділення Укртрансінспекції або подзвонити на «гарячу лінію». Для того, щоб поскаржитись, не обов’язково знати прізвище, ім’я та по батькові водія — достатньо назвати компанію-перевізника, дату та номер маршруту.

В цьому на власному досвіді переконався пенсіонер, учасник бойових дій Василь Бойченко.

— Я маю право безкоштовно їздити у міжміському транспорті. Нещодавно в селі неподалік Києва сідаю в автобус, а мені водій каже: або виходьте, або платіть. Мовляв, він приватний перевізник і не повинен безкоштовно нікого возити, — розповідає учасник бойових дій. — Я вийшов, сів у другий автобус. А вже в Києві спеціально поїхав на автостанцію, куди приїжджає перший автобус, щоб поскаржитися. Номер нахаби я записав, іду до адміністрації, а водій мене побачив — і давай вмовляти, аби не скаржився на нього. Пожалів хлопця. Проте дав йому зрозуміти: нахабніти не можна!

— Відповідно до статті 37 Закону «Про автомобільний транспорт» пільгові перевезення пасажирів, які мають такі права, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, — зазначає «Урядовому кур’єру» голова Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті Євген Пронченко. — Автомобільному перевізникові, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із вищезгаданим законом.

Чинним законодавством за безпідставну відмову від пільгового перевезення пасажира до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Слід зазначити, що види й обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, котрі здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень.