ПЕРЕМОЖЦІ

Завершився Х Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця

Тепер вони такі: при слові «мишка» в їхніх думках промайне зовсім не та, що в казці хвостиком зачепила на лавці яєчко, а насправді облаштувала собі нірку, може, й поряд, десь у хаті чи у дворі. Ні, вони одразу згадають зовсім іншу — що ніколи не вислизне з руки біля монітора. Сучасні діти, ледь зіп’явшись на ноги і ще не знаючи жодної літери, наосліп бігають пальцями по комп’ютерній клавіатурі і миттю збагнуть у цій сфері те, на що дорослим знадобляться місяці.

На щастя, щедро ростуть поряд із такими віртуози й інших клавіш — рояльних: як-от Богданчик Волошин із селища Березань на Київщині, який здобув першу премію на Х Міжнародному конкурсі молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця в номінації «В» «Горовиця-Дебюту». І більшість із нас, що й гадки не мають про гумористичне скерцо Копленда «Кіт та миша», одразу здогадаються, що саме про цих тваринок ідеться, за образною грою цього талановитого хлопчика.

Тепер вони такі, ці зовсім юні піаністи. Іншу країну, далеку від своєї, де ще ніколи не були, спочатку збагнуть, дуже влучно, музично. Як володар І премії і золотої медалі в Молодшій групі конкурсу Чень Сюехун з Китаю, котрий, за словами голови журі Валерія Козлова, «порадував першою частиною Концерту № 1 Чайковського — грав так, ніби він дуже добре відчуває російську музику». Цей твір дванадцятирічний Чень, який за фортепіано з п’яти років, блискуче виконав і на концерті лауреатів конкурсу — вперше з оркестром і саме на українській сцені, в Колонному залі філармонії. Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України під орудою Ігоря Палкіна супроводжував ще одну конкурсантку, яка здобула в «Горовиці-Дебюті» найбільше нагород: крихітну й невимовно чарівну японочку Окуї Шио, яка чудово зіграла ІІ і ІІІ частини Концерту для фортепіано з оркестром ре мажор Гайдна.

З-поміж переможців конкурсу багато дівчаток, які зовні нагадують казкову Дюймовочку, і «хлопчиків-мізинчиків», їх можна уявити в пісочниці в дитсадку, одного лауреата після виступу я побачила в залі на колінах у татка… Але що вони творили на сцені, як професійно потужно, глибоко і вражаюче інтерпретували твори визначних композиторів!

ПЕРЕМОЖЦІ 

У групі «Горовиць-Дебют»

У номінації «А» три перших премії — у Максима Бурдальова й Романа Федюрка з України та Окуї Шио з Японії і чотири других — у Федора Орлова з Росії, Уляни Пінаєвої та Максима Шарпаря з України, Лі Шуан Герна з Австралії.

У номінації «В» 1—3 премії отримали Богдан Волошин (Україна), Лі Шуан Герн (Австралія), Окуї Шио (Японія).

У номінації «С» перша премія в Іллі Фіалка, друга — в Олександра Кацалапа і Валерія Меркулова (Україна) та Лі Шуан Герна (Австралія). Третя — у Кемпела Джорді (Велика Британія).

У номінації «D» на першому місці Окуї Шио (Японія), на другому — Ілля Фіалко та Аліса Заїка, на третьому — Дмитро Кравець (усі з України).

У Молодшій групі

Золотою медаллю нагороджений Чень Сюехун (Китай). Срібною — Юнь Тоні Сиці (Канада) та Марія Клименко (Україна). Бронзовою — Лу Сін Ю (Китай).

Присуджені ще й спеціальні призи.

БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю

«Я вперше грала на сцені в 11 класі, а зараз там і малюки»

Член журі конкурсу (США)
Валіда РАСУЛОВА-СУК

Серед переможців цьогорічного конкурсу пам’яті Горовиця найбільше українців. І думку саме про них було цікаво почути від відомого педагога.

— Пані Валідо, чим вирізняються з-поміж інших конкурсантів юні українські виконавці?

— Я дуже часто суджу на багатьох конкурсах, де дітям приблизно стільки само років. Але те, що відбувається у вас в Україні, — просто революція! Юні піаністи і зі столиці, і з периферії так емоційно відчувають музику, так цікаво передають на сцені своє бачення творів композиторів... Навіть не знаю, звідки все це в них береться, таке враження, що воно у вас витає в повітрі. І щороку в них прогрес і за програмами, і за відчуттями, і в тому, як своє «я» через музику розкривають. У мій час їхні ровесники так не грали.

— А ви коли вперше опинилися на сцені?

— Почала навчатися в Баку у спеціальній музичній школі з п’яти років. Але не виходила на сцену в десять років і не грала там концерт Шопена. Вперше брала участь у Закавказькому конкурсі в 11 класі. А зараз на сцені і віртуози-малюки.

— Хто вас найбільше схвилював на Х конкурсі Горовиця?

— Мені дуже сподобався Богдан Волошин. Таке розмаїття фантазії! Він мислить музичними образами. У «Коті та миші» ви справді уявляєте гру цих тваринок. А як відчуває паузи — не кожен дорослий це зможе.