Шостий день Паралімпіади став найспекотнішим  наприкінці бразильської зими: в Ріо було  +38,6.  Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці президент Національного паралімпійського комітету Валерій Сушкевич, дихати розпеченим повітрям за високої вологості дуже важко. Одна з наших спортсменок навіть знепритомніла. Однак українські спортсмени навіть  за такої неймовірної спеки встановлюють рекорди. По завершенні вівторкових змагань у наших було 13 світових досягнень, 7 європейських і 12 паралімпійських.

Отже, у вівторок до медального доробку українців додалося 11 нагород: 5 золотих, 2 срібні та 4 бронзові медалі. За підсумками  шостого дня змагань на рахунку наших атлетів було  72 медалі: 27 золотих, 21 срібна та 24 бронзові. А це означало, що  лише 12 медалей залишалось вибороти паралімпійцям, щоб досягти результату нашої команди в Лондоні-2012. Звісно, коли цей номер дійде до читача, статистика вже зміниться і будуть нові герої. Тож згадаємо тих,  хто  вже примножив славу України.

На легендарному стадіоні «Маракана» легкоатлетка Оксана Зубковська знову була неперевершеною у секторі для стрибків. Фото з сайту unian.net

Підтвердилися наші сподівання у кульовій стрільбі: Василь Ковальчук, чемпіон 2012 року в Лондоні, очікувано здобув золоту нагороду й у Ріо. Він не лише виграв стрільбу з пневматичної  гвинтівки (вправа R5 — 60 пострілів із 10 м), а й установив  новий паралімпійський рекорд (211.7)! Тепер у сім’ї Ковальчуків (Ольга та Василь)  дві нагороди в кульовій стрільбі. «Срібло» — в Олі, «золото» — у Василя. А в кульовій стрільбі розіграно ще не всі комплекти нагород.

Знову на висоті українські плавці. Це багаторазові паралімпійські чемпіони Євген Богодайко і Максим Крипак. Перший переміг на дистанції 200 м комплексним плаванням (ще й зі світовим рекордом — 2:30.72), а другий — на стометрівці вільним стилем (51.08 — рекорд Європи).

Цікаво, що Максим —дебютант Паралімпіади в Ріо — переміг бразильця Бразіла Андре, якому належить світовий рекорд на цій дистанції, встановлений ще 2010 року. Зі «срібним» результатом, але  з рекордом Європи, проплив Дмитро Виноградець дистанцію 50 м вільним стилем (41.41).

Команда плавців найчисленніша в Ріо, із 45 спортсменів, які змагаються, 23 вже мали нагороди різного ∂атунку після шести днів Паралімпіади.

Золоту нагороду виборола в стрибках у  довжину лідер світового та паралімпійського руху в цьому виді програми Оксана Зубковська. Встановлений нею рекорд світу та Паралімпійських ігор-2012 (6.60 м) досі не побито, а для перемоги вистачило  6.11 — кращий її результат у сезоні. Найближча переслідувачка  з Азербайджану відстала на   15 см.

Знову зі здобутками  фехтувальники. Бронзовими призерами стали Євгенія  Бреус, яка здолала сильну супротивницю з Угорщини з рахунком 15:10 і Олег Науменко, який потрапив до Ріо,  лише отримавши  додаткову ліцензію, а в боротьбі за третє місце упевнено переміг спортсмена з Франції із рахунком 15:5, повідомляє офіційний сайт Національного паралімпійського комітету.