Як розуму не маєш, то не позичиш і не купиш. Це українська приказка. А ось російська:  «Был бы ум, будет и рубль; не будет ума, не будет и рубля». Відчуваєте різницю?

Вдатися до порівняння народної творчості двох різних народів (сподіваємося, міф про спільне коріння, принаймні на наших теренах, уже розвіявся),  спонукало оприлюднене у соцмережах листування голови правління АТ «Ощадбанк» з Центробанком сусідньої держави, з якою нині перебуваємо у стані війни. 

На цинічну пропозицію Центробанку Російської Федерації  припинити роботу Ощадбанку в Криму і передати росіянам активи керівник українського держбанку Андрій Пишний відповів, що Ощадбанк також прийняв рішення закрити підрозділи Центробанку в низці російських областей.

Про це Андрій Пишний написав на своїй сторінці у мережі Facebook.

За його словами, днями пізно ввечері він натрапив у своїй пошті на «лист щастя» від Центробанку РФ, у якому йшлося про  рішення припинити роботу відділень українського Ощадбанку в Криму з 26 травня.

«Це попри те, що в зв’язку з російською окупацією та рейдерськими захопленнями відділень Ощадбанк вимушено припинив роботу на півострові ще три тижні тому — з 6 травня. А 8 травня прийняв рішення про закриття філійної мережі на час російської окупації АР Крим. При цьому хочу зазначити, що ми виконували всі свої зобов’язання перед клієнтами до останнього дня роботи», — наголосив Андрій Пишний.

Однак, за його словами, вершина цинізму  навіть не в цьому. Адже у згаданому листі Центробанку Росії запропоновано українському Ощадбанку передати свої активи та зобов’язання в «порядкє установленной статьйой 7 Фєдєрального закона «Об особєнностях функционірованія фінансовой сістєми Республікі Крим і города фєдєрального значєнія Сєвастополя на пєрєходний пєріод».

«Це пори те, що російські окупанти разом зі своїми кримськими маріонетками константіновими-аксьоновими-теміргалієвими по-рейдерськи захопили все майно і готівку Ощадбанку на півострові, завдавши українському державному банку, а отже, й державі Україна збитків на близько 9 мільярдів гривень», — наголошує голова правління АТ «Ощадбанк».

«Знаєте, як я відповів? Я пішов за «логікою» окупантів і підписав лист про те, що Ощадбанк ухвалив аналогічне за юридичною силою рішення про закриття структурних підрозділів Центробанку Росії в Краснодарському краї, а також у Брянській, Курській, Білгородській та Ростовській областях. Крім того, запропонував передати активи Центробанку Росії на користь держави Україна як компенсацію за російську окупацію споконвічно українських територій.

Бачу, що іншої мови російський агресор поки що не розуміє. Хіба що можна додати «ла-ла-ла» :)))», — написав Андрій Пишний.

А й справді, мову українських ультрас нині розуміють навіть у сусідній країні. А гроші їм, очевидно, знадобилися на переоснащення  і модернізацію документообігу. Як інакше пояснити, що у ХХІ столітті  дати на офіційних листах вписують за допомогою  звичайної друкарської машинки,  кількість аркушів проставляють  кульковою ручкою (цю особливість активно коментують ті, хто  не без задоволення прочитав повідомлення Андрія Пишного  на його сторінці). Утім, щоб сприяти переведенню розмови  у конструктивне русло, пропонуємо представникам фінансової еліти  сусідньої держави взяти на озброєння  досвід українця Василя Цинка: рівнянин пан Василь вимагає від Путіна 150 мільярдів доларів. Саме стільки, за  словами голови Всеукраїнської спілки ошуканих вкладників, Росія заборгувала українцям, які зберігали гроші на своїх ощадних рахунках у банку Радянського Союзу. Звернення щодо компенсації вже давно на часі.

Кажуть, бажай  іншим того, чого собі бажаєш. Тому бажаємо північним сусідам, з якими вже нікогда нє будєм братьямі: «Будьте здорові! Живіте багато! І хай ваша копійка не буде щербата!»