У  краї лише вздовж автодоріг міжнародного та обласного значення функціонують 97 рекреаційних пунктів. Ще понад 650 малих відпочинкових зон облаштовано в лісових угіддях, де люблять бувати збирачі ягід, грибів і трав.

Зелені візитівки

Загалом на Волині зміни в лісовій рекреації видно неозброєним оком.  Сучасні альтанки, спеціальні місця для розведення багаття, дровітні, мангали, дитячі майданчики і колонки з водою — такий рівень комфорту посеред чудової природи чекає на подорожніх уздовж автошляхів.

На реконструкцію старих рекреаційних пунктів та будівництво нових відпочинкових зон Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства загалом витратило два мільйони 760 тисяч гривень.

Оцінити якість рекреаційних пунктів області волинські лісівники нещодавно запропонували журналістам. Маршрут «ревізії» проліг через сім районів: Луцький, Ківерцівський, Рожищенський, Ковельський, Турійський, Любомльський і Шацький. Медійники побували у рекреаційних мережах п’яти держлісгоспів: Ківерцівського, Ковельського, Любомльського, Прибузького та Шацького.

Перша зупинка — рекреаційний пункт «Пролісок», який нещодавно відкрили неподалік міста Ківерці на трасі Луцьк — Маневичі. Лісівники вважають його найкращим на Волині та одним із найсучасніших в Україні. Тут шість альтанок, три столи просто неба, ковані мангали, дровітня, колонка з водою, клумби, доріжки, викладені бруківкою, дитячий майданчик з різноманітними розвагами.

Головний лісничий ДП «Ківерцівське лісове господарство» Анатолій Іщик розповів, що вартість новобудов — 378 тисяч гривень, без урахування майбутнього підключення електроенергії. А оформленням дизайну тут здебільшого переймалася головний спеціаліст Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Марія Христецька.

До речі, на вході відпочивальників зустрічає фірмовий магазин «Лісовичок», де за доступними цінами можна придбати продукцію консервних цехів лісогосподарських підприємств Волині.

За день відпочинку тут доведеться заплатити 200 гривень за альтанку. Ці гроші йдуть на цілодобову охорону території, зарплату продавця магазину та підтримання порядку.

— Якщо люди їдуть дорогою і мають намір на годинку-дві зупинитися і перепочити чи перекусити, то це, звісно, безкоштовно, — запевнив Анатолій Іщик.

Раніше про такі зупинки на автошляхах можна було тільки мріяти. Фото автора

Родзинки для подорожніх

Особливо жвавий рух відпочивальників улітку — вздовж любомльських і шацьких лісів. Адже чимало мандрівників їдуть на Світязь. Тож журналісти проінспектували і ці два райони.

Лісничий Любомльського лісництва Любомльського держлісгоспу Андрій Карпович розповів, що «Машівський бір» створили 1976 року. Рекреаційний пункт на 10 сотках землі поблизу міжнародної траси сполученням Київ — Ковель — Ягодин. Щороку тут щось відновлюють, добудовують, додають. І мають плани на майбутнє.

— Дуже багато людей сюди приїжджає. І сім’ями відпочивають, і офіційні делегації бувають, — розповів Андрій Карпович.

Наступна зупинка — у Шацькому краї під старезними деревами рекреаційного пункту «Дубовий гай», який  відкрили цьогорічною весною. Чотири альтанки, дитячий майданчик з двома гойдалками та гіркою, два столики, дровітня під накриттям, смітники, мангал і туалет — такі зручності обійшлися у сто тисяч гривень.

Ще одна локація — новозбудований рекреаційний пункт «Затишок» — має таку родзинку, як зручності для… птахів. Бо шпаківень тут чимало.

Замикає тріаду лісових новинок у Шацькому краї «Поліський заїзд». Своєрідна його принада — колонка з чистою водою. Територію причепурили численними квітниками.

Загалом за  день вдалося багато чого почути і побачити. І тішить, що це лише незначна частина зробленого загалом. А ще приємно, що лісівники на кожному рекреаційному пункті повторювали: це для людей, для їхнього комфорту й безпеки.

До речі, працівники галузі запевняють, що розширення рекреаційно-екологічної мережі дає змогу мінімізувати виникнення пожеж через людський чинник. Крім створення зручностей,  уздовж усіх автодоріг лісівники встановили 953 щити з інформацією на екологічно-просвітницьку тематику.