ЗАЙНЯТІСТЬ

По всій Україні видають ваучери для підтримання конкурентоспроможності людей старшого віку

Шановна редакціє! Нещодавно на сторінках «Урядового кур’єра» прочитав невеличкий матеріал про те, що людям старшого віку видаватимуть ваучери для отримання нової спеціальності або підвищення кваліфікації. Буду вдячний, якщо ви повернетеся до цієї теми і розкажете докладніше, які для цього потрібно надати документи, куди саме звернутися, та перелічите всі спеціальності, за якими навчатимуть, аби легше було обрати.

О. БУРУНДУКОВ, м. Херсон

Тетяна ПЯНТАК,
начальник відділу організації професійного навчання
Київського міського центру зайнятості,
для «Урядового кур’єра»

Отже, віднині люди, старші за 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, мають право й можливість до досягнення пенсійного віку (60 років) одноразово отримати ваучер для перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями, затребуваними нині на ринку праці. Професію (спеціальність) із затвердженого Кабміном переліку, форму та місце навчання особа вибирає самостійно.

Перенавчатимуть за професіями, справді затребуваними на ринку праці. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Ваучер — це документ, який дає відповідно до закону право на перепідготовку, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на момент видачі людині цього документа (з 1 січня 2013 року —11470 гривень). Якщо ж вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, його власник або роботодавець можуть оплатити різницю вартості навчання в навчальному закладі.

Оплата ваучера проводиться коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Навчання проводитимуть професійно-технічні та вищі навчальні заклади, підприємства, установи й організації, які мають ліцензію на надання освітніх послуг, свідоцтво про атестацію або сертифікат про акредитацію за затвердженим Кабміном переліком професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації. 

Для отримання ваучера слід подати до центру зайнятості заяву, паспорт, трудову книжку, документ про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які за релігійними переконаннями відмовилися від його одержання), з яких за вашої присутності знімуть копії, що засвідчуються вашим підписом. Якщо ж трудова книжка зберігається за місцем роботи, надаєте її копію, засвідчену роботодавцем. Договір про навчання укладається між навчальним закладом та людиною, яка хоче навчатися, протягом 90 днів після видачі ваучера.

Що уміти — за плечима не носити

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

НА ЧАСІ. 12 жителів Рівненщини вже отримали шанс надійно закріпитися на ринку праці. 

Наталія Ющук проживає в селищі Клевань Рівненського району і тривалий час працювала фельдшером в обласному госпіталі інвалідів війни. Але рік тому пішла «під скорочення».

— Оскільки медиками ринок праці переповнений, у районному центрі зайнятості мені запропонували скористатися ваучером на отримання іншої спеціальності, — розповідає Наталія. — Я обрала землевпорядкування.

— А потягнете, скажімо, геодезію — це ж так непросто, та ще й не в юності?

— У школі математичні дисципліни давалися мені легко, тому, гадаю, і в свої 48 зможу опанувати цю професію, яку вирішила здобувати в Рівненському державному аграрному коледжі. Адже саме в земельній сфері відбуваються нині кардинальні зміни, маю надію, ця професія дасть мені надійний шматок хліба. Так само заочно навчатимуться й інші поки що «бездипломні» землевпорядники з Корецького району: ці люди давно працюють на відповідних посадах у сільських радах, здобули певні навички й уміння, а ось профільної освіти не мають. Тому ваучери є для них шансом легітимізуватися на своїх робочих місцях. І люди цей шанс використовують.

Як, власне, й директор будівельної організації «Будкомплект» Володимир Шевчук, який здобуватиме спеціальність «Промислове і цивільне будівництво» в Національному університеті водного господарства та природокористування.

— Свого часу я вже закінчив цей виш, отримавши спеціальність інженера-гідротехніка. Але життя склалося так, що ось уже три роки, й доволі успішно, будуємо. А значить, проходимо процедуру ліцензування, однією з умов якої є наявність профільної освіти. Ось вам і відповідь на запитання, чому я вирішив скористатися ваучером. Запропоную це ще кільком своїм фахівцям. Втім, гадаю, незабаром відбою від бажаючих не буде — доведеться ще й конкурсний відбір проводити. Побільше б нашій державі таких, спрямованих на підтримку конкретних людей, проектів.

— Сьогодні нові перспективи відкриваються перед енергійними людьми старшого віку, — коментує заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Тетяна Новорок. — І ті, хто працює, і хто має статус безробітного, зможуть скористатися додатковими соціальними гарантіями, і допрацювати до пенсії при посилених вимогах, які ставлять роботодавці, або ж започаткувати власну справу, яку продовжать діти чи онуки.

Гадаю, життя вноситиме корективи до переліку професій, що пропонують нині  — як, власне, шліфуватиметься й сам механізм організації цієї роботи. 

Скажу відверто: поки що певні перестороги в людей є — ми ж бо не звикли вчитися в 45 чи в 50. Але, гадаю, цей стереотип суспільство швидко подолає: як кажуть у народі, що уміти, за плечима не носити.

Не тільки безробітним, а й працюючим

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

АКТУАЛЬНО. «На Полтавщині на цей час уже видали 58 ваучерів, — розповіла директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. — Найбільше, звісно, в Полтаві. У розрізі районів лідирують жителі Кобеляцького — 6 ваучерів. І на сьогодні обмежень немає ні в людях, ні в коштах фонду».

За її словами, у Полтаві ваучерами скористалися кілька підприємств, зокрема «Полтаваавтоелектротранс», адміністрація якого зацікавлена у підвищенні кваліфікації водіїв тролейбусів. Та й вони самі не проти після навчання одержувати щомісяця заробітну плату в середньому на 300 гривень більше. Охоче беруть ваучери і представники робітничих професій, які бажають у такий спосіб отримати вищу освіту.

— Працюємо для всієї громади. Але акцент робимо на зайнятих громадян. Наприклад, жінка за фахом педагог, працює бібліотекарем. Але не бачить бажаної перспективи на цій роботі. Отримавши ваучер, вона планує змінити спеціальність на таку, що має попит на ринку праці.

Також ваучерами користуються військові пенсіонери, які працюють у будівництві, енергетиці, але не мають відповідної освіти. Ваучер дає їм можливість адаптуватися до життя без наказів. Звертаємо увагу на вчителів, які бажають змінити профіль. Власне, всі ваучери, про які я казала, у нас взяли працюючі громадяни, які достроково вийшли на пенсію. 

А ще ваучерами на Полтавщині зацікавилися сільські голови. В області відбувається реформування житлово-комунальної сфери, а деяким очільникам сільських громад не вистачає відповідних знань. Ваучер дасть змогу безкоштовно здобути другу вищу освіту за спеціальністю «Міське будівництво та господарство». Крім того, в липні 10 вишів України матимуть ліцензію на надання вищої освіти в сфері ЖКГ. Думаю, цією нагодою захочуть скористатися не тільки сільські, а й міські голови.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Наталія ШЕВЧЕНКО,
начальник управління організації
профорієнтації та профнавчання
Державного центру зайнятості

— Зрозуміло, що знання, уміння й навички застарівають протягом життя. Багато людей віком від 45 років, отримавши спеціальність після школи, навіть не пробували опанувати нову професію, не підвищували рівня своєї кваліфікації, а тому втрачали затребуваність на ринку праці.

Отже, питання підвищення конкуренто?спроможності дуже актуальне для багатьох українців. Й одним з дієвих інструментів тут є передбачена статтею 30 нового Закону «Про зайнятість населення» видача ваучерів на навчання або підвищення кваліфікації за певними професіями для осіб віком 45+.

Зауважу, що ваучери отримують не лише ті, хто не може знайти роботу за фахом, а й люди, які дивляться на свою трудову діяльність у перспективі й розуміють, чого їм не вистачає або не вистачатиме в майбутньому, щоб зберегти конкурентоспроможність серед колег.

Перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, для навчання за якими може бути виданий ваучер, нині дуже актуальний: 13 робітничих професій та 22 спеціальності у пріоритетних галузях економіки: IT-сфері, аграрному секторі, транспорті та будівництві.

З набранням чинності на початку квітня відповідної постанови Кабміну ваучери вже отримали понад 430 осіб, і цей процес триває.

Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» передбачає забезпечити ваучерами не менш як 20 тисяч осіб.