ТАЛАНТ

У доробку полтавської студентки вже вісім образів

Студентка Полтавського державного педагогічного університету Марія Довгопола створює унікальні картини з пластиліну. Першим Марійчин талант помітив викладач  дитячої студії з рідного Градизька Михайло Захаров. Він доклав багато зусиль для розвитку її здібностей. Адже бачив, що дівчина має неординарну уяву, тонкий душевний світ, працює зосереджено і наполегливо.

З роками захоплення переросло в хобі. За цей час дівчина освоїла складну техніку нанесення пластилінової гами на поверхню майбутньої картини. Спочатку вона малює олівцем чи фарбами. Потім на картину за спеціальною технікою, ретельно підбираючи кольорову гаму, закріплює пластилін.

Таке заняття вимагає ретельної підготовки, неабиякої вправності, терпіння, потрібно вміти тонко, до найменших відтінків,  відчувати кольорову пластилінову палітру.   На відміну від малюнків звичайними фарбами, картини з пластиліну створюють відчуття об’єму щось на зразок 3D формату, та й  сприймаються зовсім по-іншому.

Дівчина найбільше полюбляє  історичні, фантастичні, філософські, космічні теми. Залюбки малює та ліпить картини з квітами, тваринами, пейзажами. Але вершиною своєї творчості вважає роботу з іконами.

Ще в школі Марія хотіла виліпити ікону. Однак довго не наважувалася. Згодом таки пішла до церкви запитати дозволу в священика. Той, попри юний вік майстрині, побачивши, який вона має  хист, благословив. Нині в її творчому доробку вже вісім ікон. Саме до цієї роботи підходить найвідповідальніше. Довго і ретельно готується: підбирає кольорову гаму, вивчає спеціальну літературу. Наприклад, дізналася, що символом Ісуса Христа є виноград, а Діви Марії — лілія. Ікони сама не малює, а купує церковні календарі, які потім перетворює на незвичні полотна.

Марійка творить, доки є натхнення. Фото Юлії НЕПИЙПИВО

Без благословення священика за таку роботу не береться. Щоразу постує та молиться. Марія каже: щоб зробити ікону, потрібно затратити не лише багато часу, а й  вкласти всю душу.

Створення однієї такої картини триває від двох до трьох місяців. У гуртожитку Полтавського педуніверситету, де навчається юна майстриня, вже знають: коли вона сідає за роботу, її не варто відволікати. Вона творить, доки є нат?хнення. Може й по кілька діб працювати, доки стане сили.

В університеті своєю вихованкою пишаються. Кажуть, перелопатили гори спеціалізованої літератури, однак ніде й згадки не знайшли, щоб ще хтось виготовляв  картини за подібною технологією. Тож на факультеті технології та дизайну дівчині навіть запропонували проводити майстер-класи, адже переконані: майбутнім викладачам праці такі навички знадобляться.

А ще студенти  під незвичні ікони  виготовили  розбірний  іконостас.  Адже картини часто демонструють на різноманітних виставках.

— Ті, хто вперше бачить такі картини, спочатку не вірять, що вони зроблені з пластиліну, — з усмішкою каже Маша. — Кожен намагається провести рукою, поколупати. Інколи  після таких експериментів доводиться їх  реставрувати.

Студентка не приховує, що їй неодноразово пропонували продати картини, однак вона весь час відмовляється. Каже, просто жаль розлучатися з ними.  Адже жодну з них повторити  не вдалося.  

Знайомі Марійки Довгополої не вагаються із вибором подарунків на її день народження. Знають — вона завжди буде рада фарбам, пензлям, пластиліну.