ПАРТНЕРСТВО

Україна де-факто отримала очікуваний статус спостерігача в організаціях Євразійської економічної ради

Учора Президент Віктор Янукович перебував із робочим візитом у столиці Казахстану Астані для участі в засіданні Вищої Євразійської економічної ради.

Роботі цього представницького зібрання передувала зустріч лідерів України та Казахстану, в ході якої Віктор Янукович і Нурсултан Назарбаєв акцентували увагу на актуальних економічних питаннях. «Ми добре розуміємо, що зростання економіки може бути таким, коли використовуються всі можливості, залучаються всі сили, коли є інновації, коли йде модернізація промисловості, зростає частка продукції з високою доданою вартістю», — сказав Віктор Янукович.

Українська делегація прибула до Астани відстоювати національні інтереси. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Глава держави підкреслив, що модернізація економік країн дуже важлива в умовах жорсткої конкуренції на світових ринках. Окремо сторони обговорили питання співпраці між Україною та Казахстаном. Як зазначив Нурсултан Назарбаєв, двосторонні відносини нормально розвиваються, спостерігається зростання рівня товарообігу між країнами. «Ми можемо мати більше успіхів у цій справі», — наголосив він, додавши, що обидві країни налаштовані продовжувати тісні контакти.

Зі свого боку Віктор Янукович подякував співрозмовнику за можливість зустрітися з колегами і провести переговори в широкому форматі, повідомляє прес-служба Президента.

Потому у президентському палаці «Акорда» глава Української держави зустрівся з керівниками держав-учасниць Вищої Євразійської економічної ради, — президентами Республіки Білорусь Олександром Лукашенком, Республіки Казахстан Нурсултаном Назарбаєвим і Російської Федерації Володимиром Путіним. На зустрічі також був присутній глава Киргизької Республіки Алмазбек Атамбаєв.

На правах господаря зібрання Нурсултан Назарбаєв розставив пріоритети роботи Євразійської економічної ради (ЄЕР): «Головне — це наше спільне прагнення інтегруватися далі. Ми виходимо з того, що інтеграція має бути вигідна всім її учасникам, а країнам слід об’єднувати зусилля, шукати точки дотику і робити це поетапно».

На порядок денний засідання було винесено питання ухвалення концепції узгодженої агропромислової політики трьох держав — РФ, Казахстану і Білорусі, створення інтегрованої інформаційної системи, зовнішньої та взаємної торгівлі Митного союзу для забезпечення прозорості процесу управління єдиною митною територією трьох країн. Сторони розглянули також розширення взаємодії у сфері статистики.

Під час засідання в розширеному складі всі учасники обговорили широкий спектр питань співпраці з Митним союзом України та Киргизстану, повідомляє УНІАН.

Як і очікувалося, Євразійська економічна рада підтримала прагнення  нашої країни мати статус спостерігача в його інтеграційних організаціях. Про це пресі розповів Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв: «Україна висловила бажання мати статус спостерігача в Митному союзі єдиного економічного простору і в майбутньому — в Євразійському союзі», — сказав Назарбаєв, додавши, що президенти Росії, Білорусі і Казахстану підтримали цю пропозицію.

Невдовзі буде підготовлено відповідні документи, які можуть підписати в ході наступного засідання ЄЕР, що планується провести восени в Москві.

Меморандум про надання Україні статусу спостерігача в Євразійській економічній комісії, яка є виконавчим органом Митного союзу, буде підписано у Мінську вже цієї п’ятниці. Таку заяву за результатами зустрічі з Президентами Росії, Білорусі та Казахстану зробив Президент Віктор Янукович. За його словами, він дав доручення Кабінету Міністрів підписати відповідний документ під час мінського саміту СНД 31 травня.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»