У межах дводенного візиту до Французької Республіки Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зустрівся з міністром закордонних справ цієї країни Жаном-Марком Еро. Ці переговори здебільшого стосувалися виконання мінських домовленостей та стану справ на Донбасі. Йшлося як про безальтернативність мінських домовленостей, так і про неухильне дотримання нашою державою взятих зобов’язань.

Прем’єр особливо наголосив на потребі зберегти санкції проти Росії, допоки всі пункти, прописані в Мінську, вона не виконає. Не оминув увагою глава уряду і факт перетворення швидкими темпами тимчасово анексованого Криму на мілітаризований півострів. Це, звісно, докорінно змінює безпекову ситуацію в регіоні. «Росія фактично перетворює Крим на величезну військову базу», — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Його слова подяки стосувалися створення Францією дорожньої карти з виконання мінських домовленостей. Пропозиції вносили після зустрічі «нормандської четвірки» в Берліні. В цьому розрізі обговорювали перспективи розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ та розмінування територій на Донбасі.

Обережність не дасть легалізувати окупантів

Під час зустрічі з головою Сенату парламенту Франції Жераром Ларше про внутрішні перетворення в країні йшлося докладніше. Прем’єр найбільше виокремлював децентралізаційні досягнення, боротьбу з корупцією, старт реформи державної служби, судової реформи, дерегуляцію в енергетичній сфері.

«Уряд налаштований на проведення швидких і ефективних економічних реформ, — резюмував Прем’єр. — Їхня мета — забезпечити належні соціальні стандарти життя українців, перетворити Україну на процвітаючу та могутню державу у складі європейської сім’ї».

Голова Сенату парламенту Франції погодився з Володимиром Гройсманом, що положення мінських угод слід неухильно виконувати. Франція принаймні готова нас підтримувати на цьому шляху. Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд також була присутня на цій зустрічі. Вона додала, що Росія розхитує ситуацію на європейському континенті: «Нині будь-які політичні рішення щодо Донбасу можуть призвести до легалізації окупантів на нашій землі».

А переговори з генсеком Організації економічного співробітництва та розвитку Хосе Анхелем Гурріа допомогли сторонам домовитися про співпрацю України з експертами ОЕСР. За головні напрями взято: формування антикорупційних інститутів, реформування системи державного управління та проведення заходів з дерегуляції, реалізація проекту «Децентралізація в Україні» (з грудня 2016-го), управління державними підприємствами та проведення приватизації. Варіанти виконання пунктів прописано у меморандумі про взаєморозуміння між Україною та ОЕСР і Плані дій з його реалізації.

Бізнес має формувати порядок денний завдань для уряду. Фото з Урядового порталу

Міжнародна торгівля зросла на чверть

Не менш важлива домовленість — надання ОЕСР експертної допомоги Національному агентству з питань запобігання корупції. Фахівці здійснюватимуть аналіз корупційних ризиків, готуватимуть певні антикорупційні програми, захищатимуть викривачів корупції.

Окрім цього, Володимир Гройсман та Хосе Анхель Гурріа дійшли згоди, що потрібно дати життя угоді між ОЕСР та МОН про участь у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2018. Україна отримала шанс співпрацювати з експертами ОЕСР у напрямах реформування системи державного управління, проведення дерегуляції в економіці, управління державними підприємствами та проведення прозорої приватизації. Рада ОЕСР навіть запропонувала нашій державі приєднатися до Декларації про іноземні інвестиції та багатонаціональні підприємства. Це, до речі, один із ключових юридичних інструментів ОЕСР у сфері іноземних інвестицій.

Прем’єр-міністр і генсек ОЕСР поставили підписи під угодою про продовження дії меморандуму про взаєморозуміння між ОЕСР та КМУ. Головний акцент — поглиблення співробітництва. В Парижі за участі Володимира Гройсмана і міністра економіки та фінансів Франції Мішеля Сапена підписано угоду між компанією Engie і ПАТ «Укргазвидобування». Engie отримала можливість зберігати газ у вітчизняних підземних сховищах.

Взяв участь Прем’єр і в церемонії відкриття Українсько-французького бізнес-форуму. Він запевнив присутніх, що уряд сприятиме захисту й успіху іноземного бізнесу в Україні. «Наше завдання та пріоритет — ваш успіх. Ваш успіх — це розвиток і зростання нашої країни, — сказав він. — Ми робитимемо все, щоб ви в Україні були успішними, щоб кожні євро, долар, гривня, які інвестують в Україну, були захищеними. Інвестуйте в Україну, отримуйте прибутки, реінвестуйте їх і будьте успішними, а ми будемо усіляко цьому сприяти».

З його вуст лунали й перші характеристики складових успіху: формування необхідного антикорупційного законодавства. Найвдаліше інвестування може відбутися в енергетиці, машинобудуванні, сільському господарстві, фармацевтичній сфері, ІТ, деревообробній галузі, легкій промисловості, інфраструктурі.

«Ви маєте нам формувати порядок денний завдань, ми маємо їх виконувати. Україна має безпрецедентні виклики, але й Україна має безпрецедентні можливості. Ми сприймаємо кожен виклик як можливість стати кращими і сильнішими», — сказав Прем’єр, додавши, що в Україні відновлюється економічне зростання. Зокрема, міжнародна торгівля зросла на 25%.