ТРАДИЦІЇ

17-й «хмільний» фестиваль на Закарпатті здивував відсутністю п’яного люду

Ніхто не рахував, скільки благодатного напою спожили чи вивезли по домівках під час найстарішого винного фестивалю України. Якби це зробили, зафіксували б рекорд: всі три дні головна площа міста була заповнена  вщерть. Не лише червоним, а й білим вином тут щодня, з ранку до пізнього вечора, смакували по кілька тисяч гостей.

Рекламувати фест особливої потреби не було: його  по праву вважають найстарішим святом винарів України. Гості з Закарпаття та інших регіонів зібралися тут, щоб поласувати широкою гамою напоїв, а те, що сподобається найбільше, повезти й додому.

Свято традиційно проводять на Cтарий Новий рік та день Василя. Три дні підряд історичний центр міста перекритий для транспорту: тут вирують людські натовпи, які крапля за краплею, бочка за бочкою випивають  привезений виноробами хмільний напій.

Настрій в усіх, попри тисняву, піднесений: навколо звучать колядки, ходять-бродять актори з місцевого драмтеатру. Вони в образах фіглярок і гадалок, нікому не дають сумувати. До того ж, саме тут з легкістю можна зустріти знайомих із різних міст, пообійматися та разом поколядувати.

У «винні» дні місто над Латорицею традиційно провело також Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні «Різдвяна зіронька» та обласний фестиваль «Вертеп». На естрадному майданчику змагалися в піснях і жартах учасники театралізованого дійства «Старий рік по-новому». Відбулись міжнародні турніри з шахів та баскетболу серед ветеранів цих видів спорту.

Арт-колориту «Червеному вину» надавали, окрім переможців «Різдвяної зіроньки», імена яких визначилися першого ж дня, і мукачівський гурт Rock/H/Рокаш. У перекладі з закарпатської говірки слово «рокаш» означає «разом». Напередодні фестивалю гурт випустив альбом своїх пісень з красномовною назвою «In Vinko Veritas». Тож після виступу музикантів «істину у вині» шукали ще завзятіше.

У наметі кожного з учасників, яких цього року офіційно зареєструвалося понад півтори сотні, можна було ознайомитися з асортиментом вин, від господаря дізнатися про склад сортів та особливості виготовлення. Найбільшим, природно, був загін майстрів із Мукачевого та його околиць, але не надто відстали і берегівці. Приїхали як учасники навіть представники гірського Тячівського району, де останніми роками теж узялися освоювати непросте виноробне ремесло.

 

Сажотрус не пив. Позирав. Фото Василя БЕДЗІРА

Були серед гостей і VIP-персони. Серед них — міністр МНС Віктор Балога, адже він місцевий, з одного із сіл Мукачівщини. На запитання, як смакує йому вино, Віктор Іванович відповів: «У моєму рідному Завидові вирощують близько ста сортів  винограду. Але у моїй сім’ї найулюбленішими з вин є совіньйон, шардоне та голубка. Напоїв із цих сортів у моїй сім’ї виготовляють понад сто літрів щороку, через їхній смак і невибагливість до умов догляду».

Перше місце, за результатами дегустувань, посів винороб Іван Урста з с. Великі Береги. Друге місце вдалося вибороти Карло Шошу із с. Кідьош Берегівського району. Третє місце поділили між собою кілька учасників: Іван Данч з того ж Кідьоша, а також Василь Анталовський і Марія Шаленик з с. Бобовище, що на Мукачівщині. Іван Урста свою перемогу пояснив так: «На цій землі 1100 років вирощують виноград. 900 років тому з села постачали вино до війська, яке перебувало у Мукачівському замку. Тож яке я маю право заплющувати очі на традиції, яким більше років, ніж мені?». 

Авторське вино Івана Петровича є червоне, під назвою «Чорний доктор». Секрет його виготовлення він до кінця не розкриває нікому. Він вважає, що вино має пасувати до настрою, психологічного стану та навантаження, яке має людина. І додає: «Вино не п’ють. Про нього говорять. Ним насолоджуються».