«Міністерство соціальної політики зобов’язало нас перевірити список, який склала СБУ, і за цими даними призупинити виплати. Нині ми вже обробили дані 91 073 осіб. З них 1 470 особам виплати припинили», — заявила під час брифінгу директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук. За її словами, за тих переселенців, які працюють і переїхали на підконтрольну територію разом із установами, відзвітують їхні підприємства. Сім’ї з дітьми відвідають соціальні інспектори. Решту перевірять вибірково за зареєстрованими адресами.

«Нехороша квартира»

Але серед вимушених переселенців вже ширяться чутки, що треба таки самостійно перевіряти власний статус. Загострилася ситуація через інформацію про те, що виявлено «нехорошу квартиру», де прописані аж 7,5 тисячі осіб. Та з’ясувалося, що це адреса управління праці та соціального захисту Сєверодонецька. «Міграційна служба, коли реєструвала в своїх документах вимушено переміщених осіб, на зворотному боці довідки, де штамп про продовження терміну реєстрації, та в себе в журналі прописувала адресу управління соціального захисту. Це дозволяло законодавство служби. Ми перевірили дані. Реально зареєстровані за вказаною адресою 9 осіб, і з них частина співробітників обласного департаменту соціального захисту, оскільки там було наше робоче місце. Можливо, це можна визнати технічною помилкою», — коментує ситуацію Елеонора Поліщук.

Загалом, за словами директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, багато проблем у роботі з вимушеними переселенцями зумовлено тим, що така категорія населення — нова для нашої держави. «Спочатку з’явилася ця категорія населення, а потім держава почала виробляти законодавчі акти, які б регулювали взаємини з вимушеними переселенцями, — розмірковує Елеонора Поліщук. — Донині триває формування законодавства з підходами й вимогами міжнародних організацій та європейського досвіду. Упродовж певного періоду ми працюємо з недосконалою законодавчою базою».

Щотижня в управління праці та соцзахисту населення Луганської області звертаються близько 150 переселенців. Фото з сайту 0642.ua

Можливий ажіотаж

Переселенці гірко жартують, що «позаду війна, попереду — боротьба для кожного, у кого луганська прописка». Та ось кому  не до сміху, то це співробітникам Управління праці та соціального захисту населення. Наприклад у місті, яке стало новим адміністративним центром для Луганщини, зареєстровано 52 120 переселенців. Щотижня до цього числа додається по 150—200 людей, які звертаються по первинну реєстрацію. А з початку березня крім тих, хто вперше отримує довідки, приїдуть такі, кому видали довідки з вересня 2015-го. Згідно з перехідними положеннями чинного законодавства цей документ дійсний півроку. Отже, у багатьох спливає термін його дії, люди мають довідку поновити. Іншими словами, уникнути ажіотажних черг неможливо.

До початку АТО в управлінні Сєверодонецька обслуговували близько 10,5 тисячі одержувачів субсидій, приблизно 30 тисяч пільговиків та майже 8 тисяч одержувачів усіляких видів допомоги. Тепер кількість одержувачів субсидій зросла майже втричі. До них додалися одержувачі компенсацій як внутрішньо переміщені особи. А число працівників управління не змінилося. Неважко порахувати, що навантаження на кожного співробітника зросло якщо не втричі, то вдвічі — точно. Чи реально змусити їх ще й перевіряти людей, які потрапили у «чорні списки»? Схоже, що про позбавлення статусу переселенця людина дізнається, лише коли не отримає чергову виплату допомоги від держави.

Якби в штаті управління соціального захисту існував окремий підрозділ, котрий займався саме справами такої категорії людей, мабуть, ситуація не загострилася б так серйозно. Тоді співробітники установи мали б можливість налагодити індивідуальний підхід, аналізувати потреби людей, які стали вимушеними переселенцями, та склад їхніх сімей. Про все це йдеться у програмі з адаптації внутрішньо переміщених осіб на 2016—2018 роки, яку нині розробляє міська влада разом з громадськими організаціями. Тільки за умов нової організації праці в управлінні соціального захисту зможуть своєчасно виявляти фейкових переселенців і позбавляти права отримувати відповідну допомогу від держави.