Ми теж незабаром здобудемо свої гілки — у червні, щоб заклечати ними оселі на Зелену неділю. А «Золотою пальмовою гілкою» вже прикрасили домівки зарубіжні кінорежисери: Нурі Більге Джейлан з Туреччини після своєї «Зимової сплячки» — повнометражної стрічки та автор колумбійсько-британського короткометражного фільму «Леїді» Симон Меса Сото. Це вони повернулися із 67-го Міжнародного Каннського кінофестивалю, який завершився 25 травня, з найвищими нагородами.

«Золоту пальмову гілку» за кінострічку «Зимова сплячка» турецькому режисеру Нурі Більге Джейлану вручили голлівудські зірки Ума Турман і Квентін Тарантіно. Фото з сайту festival-cannes.com

Щодо каннського золота, то, крім престижного «гілля», є ще «Золота камера» — ця відзнака за найкращий дебют дісталася французькому фільму «Тусівниця» (режисери Марі Амашукелі, Клер Бюргер і Самюел Тейс). Україна теж номінувалася на «Золоту камеру»: стрічкою «Плем’я» Мирослава Слабошпицького.

Дорожчими за чиїсь найвищі золоті нагороди на кінофорумі в Каннах для українців, звісно, є ті, які здобув там наш співвітчизник Мирослав Слабошпицький, відомий світовій кіноспільноті за фільмами «Жах», «Діагноз», «Глухота», «Ядерні відходи», які брали участь і перемагали у багатьох міжнародних кінофестивалях, зокрема стрічка «Ядерні відходи» удостоєна «Срібного леопарда» в конкурсній програмі «Леопард майбутнього» Міжнародного кінофестивалю в Локарно.

Мирослав Слабошпицький та його команда: вперше за 53 роки існування конкурсу «Тиждень критики» український режисер завоював три нагороди з чотирьох. Фото з сайту bezkino.com

У конкурсі «Тиждень критики» — найстарішій паралельній програмі Каннського кінофестивалю — перша повнометражна стрічка Мирослава Слабошпицького «Плем’я», у якій постає драматична історія першого кохання глухонімого одинадцятикласника-інтернатівця Сергія, а спілкування глухонімих акторів мовою жестів не перекладається субтитрами і закадровим голосом, завоювала аж три призи: Гран-прі Nespresso, премію «Одкровення» та грант від фундації Gan. Цей фільм нашого талановитого співвітчизника на міжнародному кіноринку в Каннах представляла французька компанія Alpha Violet. Його придбали вистриб’ютори для широкого прокату у Франції, Данії, Японії й Нідерландах. Українські глядачі мають побачити «Плем’я» у вересні.

Гран-прі 67-го Каннського фестивалю отримав фільм «Чудеса» (режисер Аліче Рорвахер, Італія), де зіграла Моніка Белуччі. «Найкращим режисером» у Каннах оголосили Беннетта Міллера за фільм «Мисливець на лисиць». У номінації «Найкращий сценарій» нагороджені Андрій Звягінцев і його співавтор Олег Негін за фільм «Левіафан» (Росія). «Найкращою жіночою роллю» визнано ту, яку виконала у фільмі Девіда Кроненберга «Зоряна карта» Джулліана Мур (США), «Найкращою чоловічою роллю» — гру актора Тімоті Сполла у фільмі Майкла Лі «Містер Тернер» (Великобританія).

Журі на чолі із Джейн Кемпіон (Нова Зеландія) свій приз розділило між «Матусею» 25-річного канадця Ксав’є Долана і стрічкою «Прощання з мовою» 83-річного Жана-Люка Годара (Франція).