«Ештадіу да Луш» — одна з найкрасивіших футбольних арен Старого Світу. Не випадково саме на цьому стадіоні проходив фінальний матч чемпіонату Європи-2004 між збірними Португалії та Греції. На полі «Стадіону світла», як перекладається з португальської назва величної споруди в центрі Лісабона,  два роки тому відбулася і вирішальна гра Кубка європейських чемпіонів між іспанськими клубами «Реал» та «Атлетико» (4:1).

Як відомо, керівники  УЄФА вирішили, що фінал найпрестижнішого клубного турніру Європи 2018 року прийматиме київський «Олімпійський». Нині немає жодного сенсу загадувати, кого із грандів континентального футболу побачимо в українській столиці за два роки. І можна стверджувати напевно, що з нинішньою чемпіонською лігою київське «Динамо» вже розпрощалося.

Звинувачувати в цьому чинні чемпіони країни можуть лише себе. Євген Хачеріді забив м’ячі у власні ворота, Домагой Віда не міг порозумітися з воротарем Артуром Рудьком. За тиждень уже на євроарені захисник збірної Хорватії, який у Лісабоні з капітанською пов’язкою вивів партнерів на поле, на рівному місці заробив пенальті у власні ворота. Натомість кращий бомбардир клубу Жуніор Мораес бездарно виконав суддівський вирок: програв дуель нервів, пробиваючи з одинадцятиметрової позначки.

Перелічувати всі гучні ляпи лідерів столичного клубу можна було б ще дуже довго. Тому важко списати всі негаразди нинішньої футбольної осені на травми, які вивели з ладу Андрія Ярмоленка, Дениса Гармаша та бразильського легіонера Даніло Сілву.

— На жаль, ми починаємо грати по-справжньому тільки тоді, коли пропускаємо м’яч у власні ворота,  — змушений був визнати після фінального свистка наставник киян Сергій Ребров. — Нашим молодим гравцям непросто вперше грати на такому високому рівні. А інших футболістів у нас зараз немає.

Максимально стисло підбив підсумок ключового поєдинку групового турніру Сергій Рибалка.

— Це був наш останній шанс змінити ситуацію в групі В, однак  не склалося, — зізнався півзахисник біло-блакитних, який наприкінці сезону має вкрай непереконливий вигляд.

За два тури до закінчення групового турніру чотири команди вже забронювали собі місце у плей-оф нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів. Це  англійський «Арсенал», іспанський «Атлетико», німецька «Баварія» та французький «ПСЖ».

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра», Лісабон — Київ