Дводенний державний візит до Землі Обітованої Президент Петро Порошенко розпочав із зустрічі зі своїм ізраїльським колегою Реувеном Рівліном. Високопосадовці визначили подальшу співпрацю України та Ізраїлю, окреслили шляхи поглиблення взаємодії у розв’язанні актуальних міжнародних проблем. Після того, як Петро Порошенко поінформував Реувена Рівліна про загрозливий розвиток ситуації на Донбасі, глави держав підтвердили необхідність повного виконання мінських домовленостей та висловилися за негайну деокупацію Криму й відновлення на півострові українського суверенітету.

«Україна та Ізраїль стикаються із серйозними проблемами. Найважливіша серед них — захист своєї країни від зовнішньої загрози. Я приїхав як Президент країни, яка щодня виборює свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність», — сказав Петро Порошенко.

На прикладі Ізраїлю слід вчитися справжнього державотворення. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

А Реувен Рівлін подякував українському народові за великий внесок вихідців з України у розбудову Держави Ізраїль. «Майбутнє спонукає нас пам’ятати уроки минулого», — такими словами він згадав про свого вчителя Зеєва Жаботинського, уродженця Одеси.

Окремо глава нашої держави говорив про трансформацію України. Зокрема він зазначив, що під час впровадження реформ влада бореться з корупцією. «Адже вона руйнує наш успіх ізсередини. І ми не здаватимемося. Нам необхідні ваші знання і досвід. Україна має хороший стимул на прикладі Ізраїлю», — передає слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Він висловив сподівання, що кількість ізраїльських інвестицій в українську економіку значно зросте, і запевнив президента цієї держави в готовності допомогти ізраїльським компаніям, які хочуть вийти на наш ринок.

І Україна, й Ізраїль прагнуть розвивати співробітництво у торговельно-економічній, науково-технічній, туристичній та гуманітарній галузях. Окрім цього, глави держав домовилися підтримувати політичні контакти між державами на найвищому рівні та висловилися за збереження динаміки двосторонніх візитів у майбутньому. Президент України запросив свого ізраїльського колегу прибути з візитом до Києва наступного року. А окрему подяку Реувен Рівлін отримав за надання фінансової та медичної допомоги громадянам України, які постраждали під час Революції гідності та бойових дій у зоні АТО.

Опісля зустрічі з Прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу Петро Порошенко взяв участь у спеціальному пленарному засіданні ізраїльського Кнессету й провів переговори з головою тамтешнього парламенту Юлієм Едельштейном. Зустрівся глава нашої держави і з представниками ділових кіл Ізраїлю, вихідцями з України та волонтерами. Вже разом із дружиною Мариною Порошенко він зустрівся з Патріархом єрусалимським Теофілом ІІІ. Опісля — відвідав Храм Гроба Господнього, Меморіальний комплекс Голокосту «Яд Вашем», гору ім. Т. Герцля та «Гай націй».

У межах цього державного візиту було підписано двосторонні документи, про що ми розповімо у наступному номері нашого видання.