НОРМОТВОРЧІСТЬ

Проблем і запитань у справі реєстрації прав на ділянки сьогодні більше, ніж їх розв’язань і відповідей

Безперечно, нові правила реєстрації прав на земельні ділянки та на акти, пов’язані з їх купівлею-продажем, які набули чинності в Україні з нового року, — революційні. І як вважає президент Земельного союзу України Андрій Кошиль, найголовнішим у цій царині стало створення публічної кадастрової карти. «Відтепер кожен громадянин може знайти в цьому кадастрі і свій земельний «шматок». Проте запитань і проблем щодо нових правил реєстрації прав на земельні ділянки дуже багато. Найперше, через те, що процес формування земельного кадастру триватиме в нашій країні 5—7 років. Це і створюватиме непорозуміння», — зазначив він на нещодавній конференції, присвяченій цій темі.

Оформлення права власності на наділ у нотаріуса коштує до 700 гривень. Фото Володимира ЗAЇКИ

Нині, за його словами, велика проблема — те, що фермери, які орендують землю у держави, стикаються зі значними труднощами, пов’язаними з переоформленням документів (пролонгацією оренди). Так, сьогодні на ділянках, які не ввійшли до Державного земельного кадастру, змінити умови оренди просто неможливо.

Як повідомив пан Кошіль, усе це призведе до того, що землю оброблятимуть нелегально. Крім того, сьогодні фахівці констатують, що електронна кадастрова карта України містить чимало так званих накладок, коли частина земельної ділянки одночасно належить кільком власникам, які межують між собою.

За словами голови секції земельного права Асоціації адвокатів України Зої Ярош, коли такої кадастрової карти в електронному вигляді не існувало, люди просто не бачили цього. «Тепер буде все інакше. І я просто раджу всім власникам земельних ділянок, які оформлювалися до 2004 року і не мають кадастрового номера, якомога швидше отримати його», — зазначила вона.

На думку пані Ярош, ці прецеденти можуть бути надто масовими, і вона очікує, що суди захлинатимуться від подібних справ.

Попри те, що зараз стало набагато швидше оформлювати власність на земельні ділянки при їх купівлі-продажу, у приватних нотаріусів також чимало клопоту. Принаймні, так заявила нотаріус Людмила Лазарєва. За її словами, щоб оформити такий правочин, треба перевірити чимало інформації, на що витрачається до чотирьох годин робочого часу окремого нотаріусу.

Крім того, за її словами, люди плутають ціну «питання». «Багато з них вважає, що оформлення документа на право власності на земельну ділянку коштує 119 гривень (проте це лише вартість державного мита). Я відверто заявляю, що ціна послуг приватного нотаріуса з цього питання коштує окремо до 700 гривень», — зазначила вона.