АРТ-ПРОЕКТ

Виставка молодого художника стала доступною незрячим

Перша персональна виставка молодого художника Сергія Поноченюка, що пройшла в київській галереї «Митець», не залишила байдужими поціновувачів мистецтва. Понад 80 робіт, серед яких космічні абстракції, написані олією, графічні малюнки, виконані олівцем та ручкою, приваблювали загадковістю і безмежною фантазією митця. Особливістю заходу став унікальний арт-проект «INNRG», що створив художник разом з командою однодумців, завдяки якому виставку відвідували незрячі. Спеціально для них з деяких полотен було зроблено вирізьблені з дерева копії. Тож людям з вадами зору випала можливість обстежувати руками рельєфні дерев’яні картини, самим уявляти й розуміти, що вони зображують.

Сергій родом з Миколаївської області. До свого дебюту йшов роками. Головний образ митця — «око, що все бачить» — проникає в усі куточки всесвіту та людської душі. Друзі й знайомі часто не розуміли чудернацьких малюнків Сергія. Проте він не здавався і не опускав рук, постійно експериментував, шукав власний стиль, самотужки оволодівав різними техніками живопису. Поступово набирався досвіду й вдосконалював свою майстерність. Коли настав час відкрити свої витвори людям, художник замислився: чи всі зможуть побачити його роботи? Адже поруч з нами — люди з важкими проблемами здоров’я, зокрема з однією з найважчих — сліпотою. Тоді й виникла ідея створити незвичайну виставку, яку можна побачити й кінчиками пальців.

— У мене ніколи не було незрячих знайомих, — розповідає Сергій Поноченюк. — Я ніколи не стикався з цими людьми, але знав, що вони є і, щиро кажучи, не уявляв, як вони виживають у цьому світі, перебуваючи в постійній темряві. Моє уявлення про них повністю змінилося, коли доля привела мене до організації «Вікно у світ», де для сліпих проходять навчальні курси з роботи на комп’ютері. Познайомившись із незрячими, я запросив їх на зустріч, під час якої запропонував обстежити руками дерев’яні копії картин. Хотів побачити й почути їхні враження. Коли побачив захоплені обличчя, зрозумів, що мої зусилля не даремні.

Відвідувачі не приховують свого захоплення. Фото Володимира ЗAЇКИ

Ця зустріч і стала першим етапом підготовки до виставки. Тоді художник провів майстер-клас, у якому взяли участь незрячі. Вони розмальовували дерев’яне око різними кольорами, створюючи спільну картину. Сергій був у захваті від цього дійства.

Створення виставки та арт-проекту для людей з вадами зору потребувало чимало зусиль і копіткої праці. Адже кожну дерев’яну копію картини виготовляли майже вручну, цим займався майстер по дереву Віктор Кузнєцов. Щоб зберегти абстрактний сюжет, потрібно було відтворити на дереві найдрібніші деталі загадкових орнаментів і символів, які мають певне філософське значення. Для кращого тактильного сприйняття зображеного з картини з назвою «Перлина» зробили кілька рельєфних копій. Перша відображає одну велику деталь, а кожна наступна ускладнюється відображенням дивовижних орнаментів. Художник вважає, що коли щоразу людина торкається дерев’яної картини рукою, то вона заряджає її позитивною енергетикою, яка передається іншим глядачам.

Цю картину можна бачити кінчиками пальців

Презентація виставки перетворилась на справжнє мистецьке свято. Незрячі та інші відвідувачі були вражені й висловлювали вдячність художникові за такий потрібний для сліпої людини проект.

— Мені, людині, котра зовсім не бачить, було дуже цікаво «розглядати» фантастичні абстракції Сергія Поноченюка, — ділиться враженнями відвідувачка виставки Інесса Сидоріна. — Хоч сюжети досить складні. Ми, незрячі, можемо лише прочитати або почути про картини. Але це не є наше особисте сприйняття живопису — це сприйняття інших людей, які нам його описують. А Сергій зробив справжній прорив у мистецтві, надавши нам доступ бачити зображення таким, яке воно насправді.

Для Сергія це перша персональна виставка