ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Великі інфраструктурні проекти у наступному році стануть основним пріоритетом економіки
 

За півтора тижня до парламентських виборів Україна опинилася на перехресті зацікавлених поглядів усього світового співтовариства. Від неї чекають дуже багато. Насамперед підтвердження вірності демократичним принципам, задекларованими на всіх щаблях чинної влади. Визнає це і Прем’єр-міністр Микола Азаров, адже рівень забезпечення прозорості волевиявлення народу стане тестом на істинну демократичну зрілість суспільства. 

«Безперешкодний демократичний вибір громадян, змагання політичних програм і поглядів є базовими цінностями для нас, — упевнено заявив глава уряду. — Тому передусім у цьому зацікавлені ми самі». На його думку, лише сформована на таких принципах влада зможе здійснити масштабні перетворення, так потрібні сьогодні нашій країні. Не можна не погодитися і з тим, що від результатів саме цих виборів залежить подальша доля держави і державності.

Життя триватиме. Однозначно

Процес голосування, про що вже неодноразово говорив Микола Азаров, відбуватиметься під прицілом веб-камер у прямому сенсі й міжнародних спостерігачів — у переносному. «Вперше на виборах в Україні виконано таку велику роботу. Це був надзвичайно складний технічно і дорогий проект, — глава уряду мав на увазі облаштування дільниць відеоспостереженням. — Але ми на це пішли задля серйозних гарантій прозорості голосування і запобігання фальсифікаціям. Щоб дати людям упевненість у захищеності їхнього вибору».

З досвіду ми знаємо, що по завершенні виборів життя в усіх сферах якщо не активізується, то принаймні входить у звичне русло без періодів затухання, як це можна спостерігати зараз. У зв’язку з цим плани глави уряду вражають масштабністю й розмахом ідей. Вони стосуються подальшої реалізації обраної соціальної політики та великих інфраструктурних проектів.

Так, цього року має завершитися будівництво першої черги мостового переходу через Дніпро у Запоріжжі, а наступного будуватиметься друга черга цієї довгоочікуваної для міста автотранспортної магістралі.

У планах наступного року — зведення об’їзної дороги навколо Дніпропетровська і автооб’їзду навколо Севастополя, траси першої категорії Луганськ — Донецьк, контейнерного термінала на Карантинному молі Одеського морського торговельного порту, Подільського  мостового переходу через Дніпро у Києві, Бескидського тунелю на Львівщині тощо.

«Реалізація таких проектів стане каталізатором внутрішнього ринку, — переконаний Прем’єр-міністр. — Для будівництва потрібно виробити вітчизняні металоконструкції й залізобетон. Постійну роботу отримають колективи проектно-конструкторських і будівельно-монтажних організацій, металургійних підприємств та машинобудівних компаній».

На морі, землі та у космосі

За розрахунками фахівців, обсяг капітальних інвестицій сягне майже 300 млрд грн. З них будівельні роботи за рахунок усіх джерел фінансування — до 100 млрд грн. Ще років зо два тому про такі обсяги можна було лише мріяти, а нині Микола Азаров переймається подоланням дефіциту кваліфікованих робочих кадрів.

Вони потрібні для підвищення конкурентоспроможності нашої промислової продукції, прискореного розвитку виробництва з високою часткою доданої вартості. Йдеться про складну техніку в авіа- та суднобудуванні, енергетичному, транспортному, сільгоспмашинобудуванні, мікроелектроніці, індустрії світлодіодної техніки.

Якщо говорити конкретніше, це передовсім безпрецедентні за обсягами державні замовлення на розробку і виготовлення сучасної медичної техніки, продовження робіт над проектом транспортного літака Ан-70, багатофунк?ціонального ракетного комплексу «Сапсан», будівництво кораблів класу «Корвет».

Далекосяжні плани уряд має й на міжнародній арені, зокрема щодо продовження у 2013 році створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4» та наземного комплексу на космодромі Алкантара в Бразилії.

Передбачено й цілий комплекс заходів для зміцнення енергетичної незалежності, що змусить інші країни рахуватися з позицією України в обстоюванні її позицій з точки зору національної безпеки.           

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про основні засади державної політики у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру (проект Закону);

♦ Про Суспільне телебачення і радіомовлення України (проект Закону);

♦ Про затвердження Порядку функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів з розвитку космічної діяльності та виробництва космічної техніки на 2013 рік (розпорядження уряду).