НАГОРОДИ

За двома напрямами визначено переможців Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров»: нинішнього кінофоруму і за десятиліття його існування
 

Саме на свято Покрови Пресвятої Богородиці вручали їм нагороди на урочистій церемонії закриття у столичному Будинку кіно.

Дійству на фестивальній сцені аплодували міністр культури України Михайло Кулиняк, президент міжнародного кінофестивалю «Покров» народний депутат України Андрій Деркач, Прем’єр-міністр Микола Азаров, Предстоятель УПЦ митрополит Володимир. Фото ОльгиЯКИМОВИЧ

Симпатії глядачів на годинник  не поглядають

Як іноді з’являється в людини годинник? Білявий безпритульний із серіалу «Ліквідація» його вкрав, а Коля Спірідонов, який зіграв цього хлопчину, отримав як приз у новій номінації: за «Найкращу дитячу роль за десять років» існування Міжнародного фестивалю православного  кіно «Покров». Причому вельми нетрадиційно: власний годинник зняв із руки і вручив йому ведучий церемонії Федір Бондарчук.

Час, відлік якого ведуть годинники, не владний  над симпатіями глядачів. Оплесками, як і колись після спектаклів, у яких Микола Караченцов виходив на театральну сцену, та на прем’єрах кінострічок за його участі,  зустріли вони приїзд до Києва улюбленого актора: червоною доріжкою перед Національною оперою, де десятий, ювілейний кіно-«Покров» відкрився, його везла в інвалідному візку вірна дружина Людмила. У залі в багатьох з’явилися сльози, коли на екрані демонстрували епізоди з кінокартин, де грав Караченцов. Гендиректор «Смарт-холдингу» Олексій Пєртін вручив пані Людмилі спеціальний приз для актора,  чек на 25 тисяч доларів, — щоб Микола Караченцов мав за що лікуватися й одужував.  

Журі на чолі з архієпископом Антонієм, керуючим справами Української православної церкви, назвало переможцями фестивального десятиліття у православному кіно: стрічку «Форпост» режисера Михайла Шадріна у номінації «Документальний фільм», головний герой якої — владика Лонгін, який став батьком понад чотирьом сотням дітей і Людиною року в українському християнстві та удостоєний загальнонаціональної премії «Гордість країни»; ігровий фільм  «Піп» режисера Володимира Хотиненка; актора Дмитра Назарова — за найкращу роль священика: він зіграв її у фільмі «Штрафбат», де в рясі, з хрестом і автоматом воював із фашистами, і означив цю роботу за власним критерієм — «для душі».

Фестивальні церемонії вели Федір Бондарчук і Тетяна Терехова

Дедалі більше учасників  і номінацій

А ось які нагороди цьогорічного, ювілейного Х Міжнародного фестивалю «Покров», фільмом закриття якого стала стрічка «Спокута» режисера Олександра Прошкіна.

У номінації «Ігрове кіно» першу премію отримав фільм «Диригент» режисера П. Лунгіна, другу — «Шанувальниця» режисера В. Мельникова, третю — «Платон Ангел», де востаннє зіграв у кіно Богдан Ступка  (режисер І. Войтюк).

Перше місце в номінації «Документальне кіно» завоювала стрічка «Архімандрит» білоруського режисера з Польщі Г. Калини, друге — «Пан Прем’єр-міністр» режисера О. Столярова, третє — «В садах Валаамських» режисера Ф. Соловйова.

З-поміж найкращих короткометражних фільмів на найвищій сходинці п’єдесталу розташувалися «Хлопчики» режисера І. Казанкова. На другій і третій — «Право на чудо» режисера Н. Ліпатової і «Троє вас, троє нас» режисера В. Любецького.

Переможці в анімаційному кіно — «Повість временних літ», (режисер М. Ховенко), «Азбука церковнослов’янська» (режисер О. Борушко), «Потоп» (режисер В. Корецький).

«Хлібний день» (режисер М. Мехеда) здобув приз  глядацьких симпатій, «Останній бал» режисера Бориса Лизньова — спеціальний приз імені Сергія Лосєва.

Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на відкритті цього кінофоруму в Національній опері України, назвав його «дуже великою і важливою подією в культурному житті не лише нашої країни, а й православних народів». І зауважив, що дуже важливо знімати хороші фільми про православні цінності, бо народ стомився від безкінечних серіалів з гонками і стріляниною.

Президент кінофестивалю народний депутат Андрій Деркач  наголосив, що за десять років його існування він набув якісного рівня, про що свідчить збільшення учасників та номінацій, у яких вони змагаються. 

Хочеться знову побачити Миколу Караченцова: не у глядацькому залі — у новій кінострічці