МЕДІА

В українській столиці стартували 64-й Всесвітній газетний конгрес та 19-й Всесвітній форум редакторів 

Центральними темами на цих подіях будуть свобода слова, новітні медіа, конкуренція у медіа-просторі та взаємозв’язок ЗМІ з іншими сферами діяльності, зокрема роль преси у світовій економіці, секрети керівництва новинними організаціями. Йтиметься й про наступний щабель інтеграції ЗМІ в соціальні мережі, рекламу, журналістську етику та газетярські новації.

Цього року в Україні зібралися медійники з понад 80 країн світу, і впродовж трьох днів проблеми, можливості та перспективи сучасних медіа обговорюватимуть понад 1000 фахівців. Учора у відкритті Всесвітніх форуму та конгресу взяв участь Президент Віктор Янукович. У своєму виступі він наголосив на тому, що українська влада продовжить працювати над удосконаленням механізмів доступу до публічної інформації. 

Віктор Янукович нагадав, що у травні цього року уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, згідно з яким підвищено адміністративну відповідальність чиновників за порушення принципів доступу до публічної інформації, скорочено час на оскарження в судах бездіяльності органів влади щодо розгляду звернення або запиту на інформацію.

Ця професія досі залишається однією з найнебезпечних у світі. Фото Володимира ЗАЇКИ

Такому закону заздрять інші

«Згідно з авторитетним міжнародним рейтингом законів про забезпечення права на інформацію Закон України «Про доступ до публічної інформації» входить до десятки найкращих серед законів 89 країн світу», — підкреслив Президент. При цьому він зазначив, що за рік чинності закону органи виконавчої влади відповіли більш ніж на 33 тис. інформаційних запитів.

Крім того, у травні 2012 року на розгляд Верховної Ради подано проект закону, яким пропонується внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального та Цивільного кодексів, Кодексу адміністративного судочинства та ще до 53 законів. Глава держави підкреслив, що зазначені зміни передбачають відчутне посилення відповідальності за порушення законодавства, а також скорочене провадження у справах про оскарження бездіяльності чиновників щодо розгляду звернення або запиту на інформацію.

Також, зауважив Віктор Янукович, передбачено внесення змін до Закону «Про засади запобігання і протидії корупції»: йдеться про створення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Президент додав, що реєстр запропоновано розмістити на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції для вільного доступу.

«Так, завдяки новому механізму забезпечення доступу до публічної інформації державні інституції в Україні стали прозорішими та відкритішими для суспільства», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Проте влада не збирається зупинятися на досягнутому. Президент заявив, що створення умов для ефективного розвитку вільної преси в Україні є головним завданням уряду в медійній сфері, а розбудова вільного медійного простору та ринку є й залишатиметься одним із пріоритетів державної політики.

«Незважаючи на окремі розбіжності у поглядах — і це цілком природно — всі політичні сили в Україні єдині в безальтернативності демократичного шляху розвитку держави, невід’ємною складовою якого є свобода слова», — зауважив Віктор Янукович.

Він констатував, що, попри непростий радянський спадок, молодий вік нашої держави, пережиті політичні та економічні кризи, Україні вдалося досягти істотного прогресу в розвитку свободи слова. За роки незалежності, зазначив Президент, Україна здолала шлях від тотальної цензури до відкритого суспільства. Нині ж однією з перешкод для ефективного розвитку медіа-простору в Україні, на думку Віктора Януковича, є хибні стереотипи про недостатність свободи слова в нашій державі.

«На мою думку, це пов’язано насамперед із браком об’єктивної інформації, яка насправді ситуація. Сподіваюся, що конгрес стане доброю нагодою для вас на власні очі переконатися у реальному стані справ у нашій державі», — сказав Президент, звертаючись до учасників зібрання.

Золоті імена і золоті пера

Глава держави також провів зустріч із президентом Всесвітньої газетної та інформаційно-видавничої асоціації Метью Джейкобом і президентом Української асоціації видавців періодичної преси Борисом Ложкіним. На зустрічі був присутній голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович.

Метью Джейкоб подякував Вікторові Януковичу за сприяння в організації та проведенні в Києві 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів, підкресливши, що для участі в заходах в Україну прибули представники всіх провідних друкованих ЗМІ світу.

Напередодні ж відкриття форуму та конгресу газетярів голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко повідомив, що за підтримки Державного комітету телебачення і радіомовлення України НСЖУ планує розпочати наступного року видання серії книг «Золоті імена української журналістики».

За словами Олега Наливайка, перші томи серії буде присвячено засновникам сучасної української школи журналістики Анатолієві Москаленку, Володимирові Здоровезі, Дмитрові Прилюку, повідомляє УНІАН.

«Правління НСЖУ прийняло рішення про створення видавничого дому «Журналіст України». Ці проекти, а також книга спогадів про Ігоря Федоровича Лубченка будуть першим творчим доробком нашого видавництва. В майбутньому воно зосередиться на випуску методичної та пізнавальної літератури для нашої професії, а також інших комерційних проектах. Найближчим часом відбудеться зустріч секретаріату спілки із професорсько-викладацьким складом Інституту журналістики, де буде складено план випуску літератури», — уточнив Олег Наливайко. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»