СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ

Наприкінці січня дізнаємося ім’я нового президента МФК «Миколаїв»,  а в лютому оголосять про спонсорів

Провінційний футбол переживає не найкращі часи. Насправді він ледве виживає. Трибуни стадіонів уже не збирають тисяч уболівальників, талановиті футболісти залишають місцеві клуби, витрати на утримання команд інколи просто непідйомні. Наприкінці минулого року миколаївські вболівальники були засмучені неприємним фактом: у зв’язку з невиплатою зарплати футболістам місцевого клубу ті не вийшли на гру в першій лізі проти «Севастополя». «Миколаєву» зарахували поразку. Прикро, що команда, яка високо котувалася навіть на рівні колишнього Союзу, нині тримається виключно на спонсорській допомозі.

Подача —  від англійських моряків

Футбол у Миколаїв завезли іноземні моряки торговельних суден, які заходили в морський порт. Спочатку іноземці грали між собою, а потім до змагань почала підключатися й місцева молодь. Як стверджують дослідники історії миколаївського футболу, в 1901—1902 роках у футбол вже грали команди міської гімназії та реального училища.

Свою версію появи в місті футболу викладає один із перших миколаївських футболістів і суддів Іван Миронов: «У березні 1907-го в центрі Адміралтейської площі на імпровізованому майданчику сталася небачена подія, яка зацікавила миколаївців. Дорослі люди в різнокольорових сорочках, у коротких штанцях бігали за шкіряним м’ячем. Це був перший футбольний матч у Миколаєві. Ініціатори гри — члени місцевої англійської колонії, які зіграли з моряками англійського судна, що стояв у порту».

У місті, яке було закладене як центр суднобудування, провідна галузь охоплювала всі інші сфери життя. Сучасний МФК «Миколаїв» — нащадок команди, яка виникла при заводі «Наваль» (сучасний Чорноморський суднобудівний) у 1920 році. Це один із найстарших нині діючих футбольних клубів України.

Сьогодні миколаївські футболісти б’ються в першій лізі українського чемпіонату. На жаль, фінансова нестабільність позначається й на грі. Поки що не готові взяти команду під свою опіку ні суднобудівні заводи, що ледве дихають, ні інші благодійники. Лише чотири роки тому у клубу з’явився новий співвласник, який погодився фінансувати витрати. Але згодом у керівника цієї фірми виникли труднощі з фінансуванням команди, тож «Миколаїв» знову опинився ні з чим. До того ж, клуб не має власної інфраструктури: стадіон належить до комунальної власності міста, а колишня спортивна база (адмінприміщення, зал для тренувань, гуртожиток, їдальня, сауна) — комерційним структурам.

А футболісти вже «котять» м’яч у весну... Фото з офіційного сайту МФК «Миколаїв»

3:0 не на користь команди

Сьогодні Миколаїв може претендувати на звання найскандальнішого футбольного міста України. З одного боку, за минулий сезон МФК «Миколаїв» проявив себе як гроза лідерів першої ліги: у п’яти матчах з командами першої трійки колектив набрав вісім очок. Можливо, було б і більше, але наприкінці листопада сталася незвичайна подія: миколаївці відмовилися виходити на домашній поєдинок із «Севастополем», оскільки втомилися чекати, коли їм виплатять заборговані зарплати і премії. Відзначився «Миколаїв» і зняттям із клубу трьох очок через несвоєчасну сплату внеску до ПФЛ України.

Останніми місяцями команду лихоманило і від зміни власника, і від загострення пристрастей навколо неї. У колі «основних бійців» за неї опинилися міська та обласна влада, вже колишній президент команди бізнесмен Анатолій Валєєв, головний тренер Руслан Забранський і, звичайно, самі футболісти та вболівальники. Боротьба супроводжувалася акціями протесту під стінами міськвиконкому, конфліктом між президентом та головним тренером, проблемами навколо передачі печатки клубу та статутних документів, борговими «розбірками». 

Нарешті виконувачем обов’язків президента МФК «Миколаїв» став його головний тренер, колишній форвард миколаївської команди Руслан Забранський. Він вважає, що, попри труднощі, клуб гідно завершив осінню частину сезону 2012—2013 років. Колектив має 27 очок і посідає 12-те місце в турнірній таблиці, що помітно краще торішнього результату.

І все-таки гроші у футболі — один з визначальних стимулів для здобуття перемог. Наприклад, бюджети таких команд, як «Севастополь» чи «Олександрія», разів у двадцять більші від «Миколаєва». В інших команд першої ліги річні бюджети перевищують миколаївський у п’ять, десять разів. А завдання для всіх однакові — грати й вигравати. Головний тренер переконаний: слід поліпшувати умови для роботи, починаючи від поля і бази й закінчуючи харчуванням, зарплатою, іншими потребами. Тоді буде й результат.

«Клубом повинні займатися професіонали»

Останнім часом футбольний клуб «Миколаїв» взяла під опіку обласна влада. Річ у тому, що попереднє його керівництво не тільки не виконало своїх зобов’язань, а й включило до загальної суми боргів клубу кілька мільйонів гривень «незрозумілих» боргів.

— Всього накопичилося майже чотири мільйони, — пояснив ситуацію голова Миколаївської обласної ради Ігор Дятлов. — Але невиплати безпосередньо футболістам, тренерському складу і ПФЛ було лише 1,4 мільйона. З них 400 тисяч гривень ми відразу погасили. Всі інші борги «невідомого походження». Зараз з ними розбираємося.

Ігор Сергійович підкреслив, що зобов’язання перед футболістами виконані. Після того, як гравці отримали зароблені гроші, вони вийшли на заключну гру з хорошим настроєм, після чого відправилися у відпустку. Що стосується законності передачі майна від попередніх власників, тут мають розбиратися прокуратура або суд. Але, на думку Ігоря Дятлова, «з моральної точки зору це негарний вчинок. Останнє, що у футболістів було, — база, на якій вони жили, яка давала їм можливість вести нормальний спортивний спосіб життя. Втім, у когось вистачило нахабства забрати її у футбольного клубу. В результаті в ФК «Миколаїв» залишилися тільки гравці і тренерський склад. І більше нічого. Напевно, хтось повинен нести відповідальність — якщо не за законом держави, то хоча б перед громадськістю — за законом моралі».

— Треба сформувати команду людей, яким не байдужий футбол, які б хотіли вкладати в нього гроші, — пропонує голова обласної ради. — Люди, які не уявляють свого життя без цієї гри, прагнуть, щоб футбол не тільки існував у Миколаєві, а й розвивався. Впевнений, що ми знайдемо і гідних інвесторів, і тих людей, які візьмуться за керування ФК. Клубом повинні займатися професіонали.

Вже до лютого обласна влада обіцяє впоратися з цим завданням.

А вболівальники сподіваються, що навесні до Миколаєва все-таки повернеться великий футбол. Аби тільки вгомонилися пристрасті поза футбольним полем. 

 

ПРЯМА МОВА

Руслан ЗАБРАНСЬКИЙ,
виконуючий обов’язки президента  ФК «Миколаїв»:

— Нам, звичайно, не вистачило тих очок, які з нас зняли за несплату стартового внеску. Це плюс фінансові негаразди, додали команді психологічного негативу. Очки ж зняли не з клубу, а забрали у футболістів, які їх заробили. На мою думку, це було неправильне покарання. Краще вже оштрафувати, але не відбирати очки. Стосовно колективу особливих проблем немає. Команда, в принципі, готова, щоб боротися за п’яте-сьоме місце.  Нині найголовніше завдання — збереження складу. А згодом варто підсилитися за рахунок молоді. Ми шукаємо гравців у чемпіонаті області, в другій лізі. За два роки переконався, що краще брати так званих голодних футболістів: у них є бажання грати, досягти чогось серйозного, а вже потім заробляти гроші.