Прем’єр-міністр Микола Азаров спростував інформацію щодо відкликання організаторами Всесвітнього економічного форуму в Давосі його запрошення, про що й заявив журналістам, перебуваючи у цьому місті. «Як ви бачите, я у Давосі й у мене відбуваються зустрічі», — заявив Микола Азаров.

А останні події у Києві він охарактеризував так: «В Україні відбувається спроба державного перевороту. І всі, хто підтримують цей переворот, повинні чітко сказати: так, ми за повалення законної влади в Україні, а не ховатися за мирними протестувальниками».

Вимогу ж про дострокові вибори президента він вважає нереальною для виконання. «Зараз проведення виборів є абсолютно нереальним, адже у нас за Конституцією менш ніж за рік відбудуться чергові вибори. Як ви думаєте: хіба можна у таких умовах проводити вибори, коли центр Києва практично зайнятий бойовиками? Які вибори, коли відбувається безладдя? Перш за все слід нормалізувати ситуацію в країні, повернутися до нормального життя, а потім можна говорити про що завгодно», — заявив Микола Азаров.

А напередодні в інтерв’ю телеканалу БІ-БІ-СІ він запевнив, що уряд не давав правоохоронним органам жодних додаткових інструкцій щодо застосування сили до агресивно налаштованих протестувальників.

Прем’єр-міністр підкреслив, що зараз чинні інструкції, які передбачають мінімальне застосування сили і тільки проти тих мітингувальників, які самі вдаються до сили, нападають на правоохоронців та чинять масові безлади.

Микола Азаров наголосив, що проти мирних мітингувальників силу не застосовували і не застосовуватимуть. «Інструкції правоохоронним органам надано прості: не допускати застосування сили проти мирних мітингувальників, не допускати силового захоплення урядових будівель і установ. І вони використовували виключно затверджений перелік засобів, зокрема застосування сльозогінного газу, якщо існує загроза життю працівників правоохоронних органів, і застосування щитів тощо. Тобто сьогодні ніяких особливих інструкцій Кабінет Міністрів не давав», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За словами Прем’єра, влада виступає також за конструктивний діалог з опозицією, діалог про припинення протистояння в центрі Києва, але не сприймає ультимативних умов для його припинення. Він вважає, що опозиція, яка висуває свої вимоги, повинна узгоджувати свою вагу і вплив у суспільстві з цими вимогами.

«Хотілося б, аби лідери опозиції, і зокрема пан Кличко, відійшли від мови ультиматумів. Ми ж знаємо реальну соціологію, знаємо рівень підтримки всіх лідерів опозиції. І тому треба бути скромнішим в ультиматумах. У нас законно обраний Президент, обраний на демократичних виборах. Велика кількість людей підтримує Президента», — заявив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр підкреслив, що влада готова до компромісів, готова домовлятися з опозицією заради інтересів країни: «Ми готові до компромісів, ми готові домовлятися, і я думаю, що це можливо. Тому що це в інтересах країни. Лідери опозиції повинні зрозуміти, що й вони відповідають за те, щоб не було кровопролиття, і влада за це відповідає. Але всю відповідальність зараз, у цій ситуації, перекладати на владу не можна. Треба разом взятися за повернення Києва до нормального режиму роботи», — додав Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»