Першим прикладом ефективної боротьби, на думку Прем’єр-міністра, мало б стати ухвалення парламентом урядового законопроекту, що дасть змогу правоохоронцям конфіскувати 1,5 мільярда доларів компаній оточення колишнього президента України Віктора Януковича. Арсеній Яценюк прямо сказав, що розцінює зрив голосування за законопроект про спецконфіскацію майна як спробу покривання злочинів режиму Януковича. «Це вже не політика, це покривання злочинів колишнього режиму», — зазначив глава уряду.

За його словами, з результатів голосування добре видно, хто саме з демократичних партій стоїть за намаганнями захистити оточення президента-втікача і унеможливити конфіскацію вкрадених в українського народу коштів. Глава уряду вкотре наголосив на необхідності повернення державі активів колишнього режиму, які заарештовані за рішеннями Держфінмоніторингу і суду.

Ідеологи єдиного порталу адмінпослуг пропонують дієвий механізм боротьби з чиновницькою корупцією. Фото з Урядового порталу

«Півтора мільярда доларів повинні бути конфісковані, — переконаний Прем’єр. — Це ж не тисяча доларів, це 1,5 мільярда доларів, що за сумою можна порівняти з обсягом допомоги від уряду США. Так хто нам буде допомагати, якщо кошти, які ми заарештували, протягом року не конфісковані й не завершено розслідування?» — риторично запитав він.

Арсеній Яценюк нагадав, що йдеться про кошти 42 компаній, власники яких безпосередньо пов’язані з Віктором Януковичем, а уряд має у своєму розпорядженні всі схеми і графік, як кошти виводили з України. Він нагадав, що відновлення справедливості «було вимогою Майдану і народу України».

Глава уряду передав відповідні матеріали міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову та доручив йому зв’язатися із західними партнерами з тим, щоб правоохоронні органи іноземних держав допомогли в розкритті остаточних власників цих компаній, не дали можливості переписати власників компаній за кордоном.

Як відомо, Прем’єр-міністр три місяці тому давав доручення Держфінінспекції провести перевірку діяльності провідних вітчизняних компаній. Тож 18 березня відбудеться звіт керівників найбільших державних компаній, Державної фінансової інспекції, Державної фіскальної служби та профільних міністрів щодо діяльності цих компаній. Про це глава уряду повідомив на засіданні Кабінету Міністрів. Арсеній Яценюк наголосив на необхідності запросити для звіту на засідання Кабінету Міністрів керівників «Енергоатому», «Центренерго», Укрінтеренерго, «Об’єднаної хімічної компанії», Укртрансаміаку і ще п’яти базових компаній, які найбільші за обсягами активів».

Під час засідання має надати звіт Державна фінансова інспекція, мають відзвітувати Державна фіскальна служба, скільки сплачено податків, і профільні міністри, які відповідно до закону визначають політику державних компаній.

Крім того, глава уряду запропонував запросити на відкрите засідання керівника компанії «Укрнафта», власник 51% акцій якої держава, і керівництво НАК «Нафтогаз України».

Цей звіт, підкреслив Арсеній Яценюк, транслюватимуть у прямому ефірі, «щоб уся країна побачила звіт керівників держкомпаній, звіт контролюючих органів та інформацію профільних міністрів». За результатами звіту, наголосив він, буде прийнято відповідні рішення.

Арсеній Яценюк нагадав, що уряд ухвалив рішення провести прозорий конкурс на призначення керівників найбільших 50 компаній: «Чотири місяці тому Кабінет Міністрів передав усі повноваження щодо призначення керівників державних компаній на номінаційний комітет, незалежний від уряду, який підпорядкований Міністерству економіки».

«Моя позиція залишається незмінною — на найбільших державних компаніях мають бути призначені нові керівники», — наголосив глава уряду.

На урядовому засіданні представили черговий інструмент, покликаний побороти корупцію. Йдеться про Єдиний державний портал адміністративних послуг, розміщений у вільному доступі за адресою poslugy.gov.ua. Розроблений на замовлення Міністерства економічного розвитку і торгівлі ресурс готовий працювати з усіма міністерствами.

Також на урядовому засіданні у середу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко представив порядок та умови надання об’єднаним територіальним громадам субвенцій з державного бюджету. А члени уряду остаточно схвалили угоду між Кабінетом Міністрів України і урядом Італійської Республіки про взаємне визнання та обмін водійських посвідчень.