Безпека громадян і захист найважливіших господарських об’єктів. Цій темі присвятив селекторну нараду з головами обласних державних адміністрацій Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він офіційно оголосив керівникам регіонів про перехід на режим цивільно-оборонної роботи. Відтепер щодня посадовці на місцях разом із керівниками регіональних управлінь Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ і Державної служби з надзвичайних ситуацій координуватимуть дії під час «безпекових нарад». 

Наступне прем’єрське доручення стосувалося охорони об’єктів загальнодержавного значення МВС, СБУ та Нацгвардією. Таких у нас понад сотні, включно з морськими портами, аеропортами, об’єктами Укрзалізниці, гідротехнічними спорудами, електростанціями. Одне слово, «критичний перелік об’єктів місцевого значення» керівники обласних держадміністрацій мають сформувати в невідкладному порядку. «Це стосується водопостачання, електропостачання, газопостачання, місць масового скупчення людей, де може виникати найвищий рівень загрози», — пояснив Арсеній Яценюк. 

«Усвідомлюю, що сил і засобів необхідно задіяти максимальну кількість. Тому в межах країни слід подвоїти кількість патрулів. Після того, як це було зроблено в Харкові та Києві, криміногенна ситуація та ситуація з терористичною загрозою значно поліпшилася», — додав Арсеній Яценюк.

Надважливі державні об’єкти беруть під посилену охорону СБУ, МВС і Нацгвардія. Фото з сайту inforesist.org

Превентивний удар...

Вулиці контролюватимуть у посиленому режимі не лише працівники силового та правоохоронного блоків. Голови ОДА нестимуть відповідальність за залучення до процесу представників громадськості, підприємств і організацій в кожному із регіонів. Водночас за допомогою різних засобів масової інформації місцева влада має роз’яснити пересічним українцям, що посилюються заходи безпеки і керівництво держави має достатньо сил і засобів, аби впоратися з будь-якою загрозою. «Коли люди бачать на вулицях правоохоронців, то це значить тільки одне: влада контролює ситуацію. Ми несемо повну відповідальність за безпеку українських громадян», — наголосив глава уряду.

На обласних телеканалах і радіохвилях невдовзі оприлюднять номери телефонів «гарячих ліній» для запобігання терактам. Прем’єр переконаний: плідні результати регіони матимуть, якщо наші співвітчизники інформуватимуть «тих, хто оберігає порядок» про факти й навіть підозри щодо імовірного загострення ситуації, скоєння злочинів, наявності підозрілих осіб тощо.

МВС, СБУ, територіальні органи на місцях разом із представниками приватного сектору обмінюватимуться інформацією з усіх відеокамер, які є на магазинах, офісах, вулицях. У такий спосіб планується сформувати загальну базу даних державних і приватних об’єктів відеоспостереження. «Вам треба опрацювати з усіма власниками таких об’єктів питання щодо збільшення тривалості збереження відеоінформації. Такі дані зберігаються щонайбільше сім діб і щонайменше 24 години. Інколи потрібно отримувати дані дво-, тритижневої давнини», — пояснив глава уряду.

А ще у кожній області запрацює спеціальна мобільна група при ДСНС, яка за потреби оперативно реагуватиме на виникнення техногенних катастроф і долатиме спричинені наслідки. Тут завдання полягає в оснащенні груп обладнанням, яке відповідає сучасним стандартам.

Обласні управління Міністерства охорони здоров’я відстежуватимуть і контролюватимуть наявність лікарських засобів і медичних препаратів, необхідних для надання невідкладної допомоги, наприклад лікування опіків чи поранень. МОЗ ознайомлюватиметься зі списками кожного з регіонів, у яких буде зазначено брак медичних препаратів і лікарських засобів. «Щоб ми або купили їх, або перекинули із центру в інші регіони», — додав Прем’єр.

Від кожної області він вимагає подати остаточний мобілізаційний план національної економіки. Він знадобиться, якщо країна змушена буде повністю перейти на воєнні рейки. Окрім цього, наступного тижня МВС матиме 350 нових автомобілів «Тойота». Більшість із них віддадуть на потреби нової патрульної служби в Києві. Решту МВС має надіслати на місця.

«Максимальна концентрація, максимальна мобілізація і відповідальність, — означив план роботи на найближчі місяці глава уряду. — Ваше головне завдання — повна координація роботи. Ми маємо зробити так, щоб люди відчували себе в безпеці і ключові об’єкти інфраструктури країни, які мають стратегічне значення як для держави, так і для кожного міста, області посилено охороняли».

...та пильне спостереження

На селекторній нараді брав слово й Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов. Він заявив, що пропускний режим у зоні проведення АТО дедалі посилюватиметься, а потім перейшов до рекомендацій: «Я хотів би загострити увагу наших регіональних керівників саме на активізації їхніх дій в напрямі антитерору. Початися вони мають зі створення штабу, що забезпечить координацію всіх заходів з протидії будь-яким терористичним загрозам. Відсьогодні у складі представників СБУ, МВС, Нацгвардії, прокуратури, інших силових структур, представника від Міноборони такий штаб мусить працювати», — наголосив посадовець.

Говорив Олександр Турчинов і про перехід терористів на Донбасі до активних наступальних операцій і про те, що Збройні сили та Національна гвардія контролюють ситуацію, відбиваючи наступ ворога.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков продовжив тему заявою, що вже ухвалено рішення про особливо посилений режим патрулювання в Харкові і моніторинг ситуації. «Враховуючи високий ризик терористичної загрози в рамках агресії, яку ми маємо від Росії, ми зобов’язані перевести режим операції спостереження і ретельного документування міліцією в режим превентивного удару, — резюмував він. — По всій країні для запобігання терористичній загрозі ми зможемо вивести ці патрулі. Особливий порядок має бути в Донецькій і Луганській областях. Там ці патрулі реагуватимуть не тільки на терористичну загрозу, там діятимуть антитерористичні групи Національної гвардії».