Гравці збірної України після першого офіційного матчу сезону повернулися в свої клуби в однаково поганому настрої. Уболівальники могли зрозуміти прикру поразку на НСК «Олімпійський», якби нашим суперником були чинні чемпіони Європи — іспанці. Але ж команда Словаччини в рейтингу ФІФА нижче підопічних Михайла Фоменка більш ніж на 20 рядків.

Особливий дискомфорт мали відчувати двоє футболістів, які в тактичних порядках синьо-жовтих посідають важливі позиції. Жахливу гру продемонстрував Ярослав Ракицький. Центральний захисник донецького «Шахтаря» припускався грубих ляпів в обороні, віддав 16 неточних передач, бездарно загубив одразу три потенційно небезпечні штрафні.

Португальський легіонер Бруно Гама (в центрі) зіграв кращий матч у складі «Дніпра». Фото з сайту ФК «Металіст»

Інший антигерой стартового поєдинку кваліфікації — Роман Зозуля. Єдиний номінальний форвард не завдав жодного удару по воротам суперника, не віддавав гострих пасів партнерам. Після домашнього Євро-2012 у складі збірної Андрій Ярмоленко забив 7 м’ячів, Роман Безус — 4, два Євгени — Коноплянка і Хачеріді — по 3. Зозуля в сімнадцяти проведених іграх розписався в чужих воротах лише двічі.

Немає нічого дивного в тому, що Мирон Маркевич залишив свого форварда в глибокому запасі в центральному матчі шостого туру з «Металістом». У свою чергу пропустив поєдинок проти «Чорноморця» і Ярослав Ракицький. Пару оборонців у гірників склали гравець молодіжної збірної Ордець та Кривцов.  З огляду на результати лідерів, тренерські рішення  виявилися правильними. Особливо ефектним був розгромний рахунок у матчі віце-чемпіона країни і бронзового призера Прем’єр-ліги.

Хет-трик на рахунку португальського легіонера дніпрян Бруно Гами. Ще два м’ячі забили Коноплянка  і Селезньов, які вийшли на заміну. Для форварда національної збірної цей м’яч був першим, починаючи з травня нинішнього року. Востаннє своє прізвище на табло Селезньов бачив ще у 28 турі минулого чемпіонату.

Таким чином футболісти «Дніпра» перервали безвиграшні серії матчів у Харкові і з дев’ятої спроби перемогли колишню команду Мирона Маркевича.

— Ми вдало використовували помилки, яких припускалися господарі у центрі поля, — відзначив заслужений тренер країни на прес-конференції. — У нас були проблеми із складом: уперше після травми вийшов на поле на 30 хвилин Євген Коноплянка, а Зозуля, Ротань, Матеус поки грати не можуть.

Перемога з великим рахунком дала змогу дніпропетровцям вийти на друге місце. Попереду «Шахтар», який у стартових шести турах очок не втрачав.  17 вересня гірників чекає перший матч у Лізі чемпіонів — на виїзді проти іспанського «Атлетика».

Воротар київського «Динамо» Олександр Шовковський встановив рекорд чемпіонату України серед голкіперів за кількістю проведених матчів. Поєдинок із «Зорею» став для нього вже 387-м в елітному дивізіоні.  Капітан біло-блакитних випередив воротаря харківського «Металіста» Олександра Горяїнова, на рахунку якого 386 ігор.

Щодо гвардійців національного чемпіонату, то в ньому Шовковський посідає третє місце, поступаючись лише Олегу Шелаєву (412 матчів) і Олександру Чижевському (401).

У швейцарському Ньоні відбулося жеребкування плей-оф чемпіонату Європи 2015 року серед молодіжних команд. За 7 путівок на фінальний турнір континентальної першості посперечаються 14 команд — 10 переможців  відбірних груп і 4 кращі команди, що посіли другі місця. Підопічні Сергія Ковальця поміряються силами з німецькими однолітками.

Ось як виглядають інші пари: Словаччина — Італія, Франція — Швеція, Данія — Ісландія, Англія — Хорватія, Нідерланди — Португалія, Сербія — Іспанія.

Матчі відбудуться з 8 по 14 жовтня. Чемпіонат Європи-2015 пройде в Чехії з 17 по 30 червня наступного року.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 6 тур

Олімпік — Металург Д — 3:2

Голи: Дорошенко (21), Ситник (60), Семенина (90+1) — Лазіч (7, 90+4 пен.)

Металіст — Дніпро — 2:5

Голи: Болбат (66), Хав’єр (90+5) — Гама (14, 44, 62),  Селезньов (88), Коноплянка (90+4)

Чорноморець — Шахтар — 0:2

Голи: Фернандо (26), Гладкий (90)

Зоря — Динамо — 2:2 Голи: Хомченовський (24), Любенович (90+3) — Теодорчик (59), Кравець (88)

Волинь — Металург З — 3:0

Голи: Мемешев (48), Жунич (56), Матей (69)

Іллічівець — Говерла — 2:2 Голи:  Тотовицький (38 — пен., 83) — Каверін (10), Качараба (66)

Ворскла — Карпати — 2:0

Голи: Дедечко (80), Ковпак (88)

Лідери: Шахтар — 18 очок, Дніпро — 16, Динамо — 14, Олімпік — 10.

Бомбардири:

Олександр Гладкий (Шахтар) — 5 м’ячів,

Артем Кравець (Динамо) — 5,Бруно Гама (Дніпро) — 4.