Журналісти авторитетного видання «Команда» провели опитування, в якому взяли участь 16 представників усіх клубів української Прем’єр-ліги (15 гравців плюс головний тренер). Кращим гравцем чемпіонату України за підсумками минулого року вони назвали атакуючого півзахисника дніпропетровського «Дніпра» та національної збірної України Євгена Коноплянку. Друге місце з відчутним відставанням від переможця посів вінгер київського «Динамо» Андрій Ярмоленко, за ним розташувався нападник харківського «Металіста» Марко Девич, а замкнули п’ятірку лідерів Роман Зозуля («Дніпро») і Даріо Срна («Шахтар»).

«У найважливішій грі кваліфікації до світової першості наша збірна зазнала найболючішої поразки в історії. Україна підтвердила свій потенціал і розгромила «хоробрих соколів» Брновича. Нам не допомогла навіть чисельна перевага протягом двадцяти хвилин другого тайму. Саме в цей час ми пропустили перший м’яч, після чого все остаточно розвалилося. Півзахисту на полі не було, форварди виявилися відрізаними від партнерів,  дует  Євген Коноплянка — Андрій Ярмоленко безупинно розривав наш захист. Під завісу поєдинку на полі стадіону була тільки одна команда».

Технічний, стрімкий і кмітливий. Одним словом, талант. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Саме так один з популярних спортивних сайтів Чорногорії відреагував на дошкульний червневий розгром своїх улюбленців від збірної України з рахунком  0:4. А головний тренер господарів поля Бранко Брнович назвав Євгена Коноплянку бажаною трансферною ціллю для таких грандів Старого Світу, як італійська «Фіорентина» і «Ювентус», німецька «Боруссія» та англійський «Ліверпуль». Не випадково по завершенні цьогорічного розіграшу Ліги Європи експерти Союзу європейських футбольних асоціацій включили 24-річного футболіста до вісімки найкращих футболістів турніру.

У рейтингу молодих зірок Ліги Європи півзахисник «Дніпра» склав компанію Раулю Бобадільї («Янг Бойз», Швейцарія), київському динамівцю Александару Драговичу, який захищав кольори швейцарського «Базеля», Віктору Мозесу («Челсі», Англія), Мохамеду Салаху («Базель», Швейцарія), Едуардо Сальвіо («Бенфіка», Португалія), Саліху Учану («Фенербахче», Туреччина) та Єлле Воссену («Генк», Бельгія).

— Технічний, стрімкий і кмітливий півзахисник є одним із найталановитіших молодих гравців українського футболу, — робить висновок офіційний сайт УЄФА.

— Навряд чи я можу назвати минулий рік найкращим у своїй кар’єрі, — самокритично прокоментував цю новину головний футбольний герой країни. — Ось коли, нарешті, «Дніпро» посяде одне з призових місць у Прем’єр-лізі, а також яскраво проявить себе в розіграші Ліги Європи, коли збірна країни напряму потрапить до фінального турніру чемпіонату світу чи Європи, тоді можна буде радіти по-справжньому. Індивідуальні призи, звичайно ж, отримувати приємно, однак на всю команду їх не розділиш.

Символічна збірна чемпіонату України за підсумками опитування: П’ятов, Кучер, Хачеріді, Срна, Ротань, Тейшейра, Соса, Коноплянка, Ярмоленко, Девич, Зозуля.

Олег КОНОПЛЯНКА,
батько гравця «Дніпра»
та збірної України:

— Видатними фізичними якостями Євген не вирізнявся. Тому добре пам’ятаю дещо скептичну реакцію тренера, коли я привів семирічного сина на перегляд у футбольну школу в Кіровограді. Але після того, як йому запропонували виконати штрафний, наставник був здивований: «Нічого собі!» Удар у нього з дитинства був що треба.

Юрій КЕВЛІЧ,
перший тренер:

— Євген народився в спортивній сім’ї: мама займалася спортивною гімнастикою, батько виступав за аматорські футбольні колективи і досі підтримує гарну фізичну форму. Тому відразу звернув увагу на його швидкість та цілеспрямованість, спортивну злість та непоступливість. Згодом в нього проявилися яскраво виражені бомбардирські здібності — я перевів його в форварди.

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— Свого часу, очолюючи різні українські команди, я не раз брав участь у традиційному референдумі на визначення кращого. На мій погляд, якщо футболісти і тренери елітного дивізіону визнали кращим саме Коноплянку, то він справді провів вдалий рік. У цього футболіста величезний потенціал, який він має повністю реалізувати. А в якому клубі це робити, — вітчизняному чи закордонному, — він має вирішити самостійно.

ТОП-20 гравців чемпіонату України-2013

1. Євген Коноплянка («Дніпро») - 378 балів

2. Андрій Ярмоленко («Динамо») - 245

3. Марко Девич («Металіст») - 132

4. Роман Зозуля («Дніпро») - 114

5. Даріо Срна («Шахтар») - 72

6.Хосе Соса («Металіст») - 62

7. Руслан Ротань («Дніпро») - 61

8. Алекс Тейшейра («Шахтар») - 43

9. Мораєс («Металург» Д) - 30

10. Дуглас Коста («Шахтар») - 21

11. Олександр Кучер («Шахтар») - 19

12. Євген Хачеріді («Динамо») - 18

13. Олексій Антонов («Кривбас»/«Чорноморець») - 17

14. Андрій П’ятов («Шахтар») - 17

15. Едмар («Металіст») - 11

16. Рустам Худжамов («Іллічівець») - 10

17. В’ячеслав Чечер («Металург» Д) - 9

18. Тайсон («Шахтар») - 8

19. Джаба Канкава («Дніпро») - 7

20. Дьємерсі Мбокані («Динамо») - 7