Документ підписано у Мінську в присутності глав урядів України та Білорусі Миколи Азарова та Михайла Мясниковича. Крім того, сторони підписали ще кілька українсько-білоруських двосторонніх документів: Міжурядову угоду про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин, Міжвідомчу угоду в галузі підготовки кадрів для ядерної енергетики, Міжвідомчу програму співробітництва у галузі фізкультури та спорту на 2014-2015 роки, Міжвідомчий протокол про взаємодію в галузі митної статистики взаємної торгівлі, Міжвідомчий протокол про припинення дії міжнародних угод з питань митного врегулювання.

Інноваційні точки дотику

«Ми підписали ряд дво?сторонніх документів, з яких я хотів би особливо відзначити Дорожню карту розвитку промислової кооперації — це надзвичайно важливий документ, у якому дуже конкретно виписано основні цілі й строки тих проектів, які ми домовилися реалізовувати разом», — наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Загалом він позитивно оцінив двосторонні переговори, зазначивши, що вони пройшли плідно і конструктивно. «Я глибоко переконаний, що в нашої співпраці гарні перспективи, гарні можливості. Ми вийшли на значний обсяг товарообігу, і я думаю, що ми його наступного року збільшимо», — підкреслив Микола Азаров.

У свою чергу Прем’єр-міністр Республіки Білорусь Михайло Мясникович зазначив, що збільшенню двостороннього товарообігу також сприятимуть нові схеми підтримки промисловців. «У нас є повне взаєморозуміння, що потрібні нові схеми підтримки наших промисловців: через фінансові інструменти, через роботу лізингових компаній. І я вважаю, що необхідно зробити пріоритетною роботу над новими проектами, новими точками зростання, а вони здебільшого пов’язані з питаннями науково-інноваційного розвитку», — сказав Михайло Мясникович.

Економічна складова двосторонніх відносин лише зростатиме. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Товарообіг буде збільшено

Вже під час спільної прес-конференції глав урядів Микола Азаров вкотре наголосив на тому, що підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом створить додаткові можливості для співпраці нашої держави з країнами Митного союзу, зокрема і з Білоруссю.

У цьому контексті глава українського уряду повідомив, що найближчим часом експертні групи вивчать проблеми, які можуть виникнути після підписання Угоди про асоціацію. «Ми домовилися про те, що буквально найближчим часом наші експертні групи вивчать ті проблеми, які можуть виникнути, але, перш за все, вони зосередять свою увагу на тому, як ці проблеми розв’язати і як використати цю обставину для всебічного розвитку наших відносин», — зазначив Микола Азаров.

За його словами, Україна хотіла б у подальшому не просто зберігати, а й нарощувати обсяги співпраці з Білоруссю. Прем’єр-міністр зауважив, що торік товарообіг між Україною і Білоруссю становив 7,5 мільярда доларів. Це четверте місце після обсягів товарообігу з РФ, Китаєм, Німеччиною, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу Михайло Мясникович зазначив, що Білорусь зацікавлена в активізації сільськогосподарської кооперації, співпраці в енергетичній, фармацевтичній, транспортній галузях, науково-технічному та інноваційному співробітництві тощо.

«Нині близько 80 наших великих підприємств доповнюють одне одного і виробляють конкуренто?спроможну продукцію як для внутрішніх ринків, так і для ринків третіх країн — це і трактори, і зернозбиральні комбайни, і ліфтове обладнання. Також ми вдячні, що відбувається виробництво української складно-технічної продукції — вагони та інша техніка, яка виробляється шляхом застосування провідних зварювальних технологій», —  резюмував Прем’єр-міністр Білорусі.

Рослини і документи

Україна та Білорусь розширять співпрацю в галузі рослинництва. Відповідну Міжурядову угоду про співробітництво у галузі карантину та захисту рослин підписав у Мінську міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Документ сприятиме збільшенню постачання української рослинницької продукції до Білорусі та розширенню товарообігу аграрної продукції між країнами.

За словами Миколи Присяжнюка, підписання цього документа сприятиме розширенню можливостей двосторонньої співпраці між Україною та Білоруссю в аграрному секторі. Зокрема, це допоможе поглибити співпрацю в рослинництві, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Білорусь є для України важливим торговельним партнером у галузі сільського господарства. І підписана угода сприятиме розширенню нашої співпраці та забезпечить взаємний обмін інформацією, документацією, результатами досягнень з питань фітосанітарії як технічного, так і стратегічного рівня на засадах суверенної рівності, взаємоповаги та взаємної вигоди», — прокоментував подію Микола Присяжнюк.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»