Керівники дніпропетровських комунальних закладів (учителі, лікарі) не приховували задоволення тим, що вперше за місяць до нового року область вже має затверджений кошторис. «Передбачено всі соціальні гарантії, доплати. Лікарня зможе здійснювати закупівлю життєво необхідних товарів. Зможемо робити капітальний ремонт, будувати нові лікарні, все, що дасть змогу наблизитися до європейських стандартів у наданні медичної допомоги», — радіє головний лікар 9-ї дніпропетровської міської лікарні Олена Фінкова.

«Раніше ми з побоюванням чекали, коли ж затвердять бюджет. А нині впевнені, що для машин буде пальне, людям нададуть кваліфіковану медичну допомогу,  з 1 січня медпрацівники отримають усі доплати. Це дає впевненість у завтрашньому дні», — додає директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги Радій Шевченко.

Утім, усе могло бути інакше.

За бюджет 2016 року депутати Дніпропетровської обласної ради, попри політичні розбіжності, проголосували одностайно. Фото dropmefiles.com

Політику вдалося оминути

Напередодні бюджетної XXXV сесії  VI  скликання  Дніпропетровської обласної ради у соцмережах мало не скандал розгорівся: мовляв, невже кошторис ухвалюватимуть «старі» депутати, яких уже слід попросити на вихід? І справді: як так, коли вже є новообрана рада? Хіба це законно?

Однак якщо відійти від емоцій і подумати тверезо, то все «так», але «не так». По-перше, 4 грудня ще був останній день реєстрації новообраних депутатів у облвиборчкомі. Отже, попередній склад ради ще легітимний. По-друге, якщо чекати, коли нова рада почне працювати, розподілить посади-портфелі, то й рік новий настане. І в кращому разі бюджет затвердили б як завжди — під ялинку. Або ще гірше: аж до весни бюджетну «епопею» могли б тягнути...

Дніпропетровському політикуму вдалося все це прорахувати, притлумити емоції, забути політичні розбіжності й досить швидко ухвалити головний фінансовий документ області. Одностайно. Зриву сесії, який був можливий, не відбулося. Напевно, саме через побоювання ексцесів уперше учасників засідання й журналістів у будівлі облради зустрічала підвищена кількість правоохоронців із собаками.   

Тож уперше в історії України Дніпропетровщина ухвалила власний бюджет без затвердженого державного. Команда Дніпропетровської ОДА скористалася можливостями децентралізації й нового Бюджетного кодексу, чинного з початку цього року, підготувала і передала на розгляд депутатам проект бюджету на 2016 рік.

«Депутати проголосували одностайно за, тому що не могли залишити область жити на 1/12 торішнього бюджету. Кожен згадав 2015-й, коли область почала освоювати бюджет розвитку тільки влітку і фінансувати проекти аж у вересні. Уже з 1 січня Дніпропетровщина житиме за новим бюджетом і вільно надаватиме кошти на заплановані проекти, — наголосив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. — Завдяки децентралізації й оновленому Бюджетному кодексу регіони вперше можуть самостійно формувати й ухвалювати бюджети. І Дніпропетровщина першою скористалася новою можливістю».

Пріоритети — дороги  й соціальні  виплати

А який же за якістю новий фінансовий документ? Про це красномовно говорять цифри. Обласний бюджет Дніпропетровщини на 2016 рік набагато більший за попередні роки і становить понад 12,5 мільярда гривень, збалансований за доходами й видатками. Очікують, що доходи регіону в новому році завдяки децентралізації зростуть на 25%. 

Особливість кошторису — його соціальна та інфраструктурна спрямованість. Збільшено видатки у всіх сферах розвитку і соціального забезпечення. На розвиток регіону передбачено 1,5 мільярда гривень. Це на 64% більше, ніж торік. Майже втричі збільшено видатки на ремонт доріг, учетверо — на водопостачання, удвічі — на обладнання, у 25 разів зросли витрати на придбання та ремонт житла. Передбачено у бюджеті й соціальні виплати учасникам АТО. Крім того, закладено кошти на розроблення документації із землеустрою учасникам та родинам загиблих в АТО на  безоплатну приватизацію земельних ділянок — 1,3 мільйона гривень.

Як зазначив Валентин Резніченко, частину коштів спрямовано на розв’язання нагальних проблем жителів області. У 1,5 раза зріс бюджет розвитку. А це нові дитячі садки, школи, дороги, лікарні. Витрати на зарплати, харчування в лікарнях і школах, медикаменти, пенсії та стипендії, пільги збільшено на 20%.     Кошторис рамковий. Конкретніше його розпише вже новий склад обласної ради. Головне, як кажуть в облраді, що обласний  бюджет забезпечить фінансову стабільність Дніпропетровщини. 

ДОВІДКА «УК»

Обсяг дохідної частини обласного бюджету Дніпропетровщини в 2016 році з урахуванням трансферів із держбюджету — приблизно 12,9 мільярда гривень, зокрема доходи загального фонду — майже  12,7 мільярда, спеціального — приблизно 217,6 мільйона.

Передбачено поетапне підвищення зарплати працівникам бюджетної сфери: з травня — до 1450 гривень, із грудня — до 1550 гривень. Видатки на освіту — понад 1,4  мільярда гривень, на медицину — понад 2, на соцзахист та соцзабезпечення — 263 мільйони (з них 6,3 мільйона — допомога малозабезпеченим верствам населення та учасникам АТО), на культуру і мистецтво — майже 143 мільйони. На поточний та капітальний ремонт доріг комунальної власності спрямують 300 мільйонів гривень, на природоохоронні заходи — 270, на будівництво та реконструкцію водогонів — 200.