Відтепер організаторові Міжнародного  легкоатлетичного турніру «Зірки жердини» президентові НОК України Сергію Бубці вже не доведеться відповідати на традиційне запитання, яке йому з року в рік задавали напередодні старту: коли і кому вдасться «побити» його «космічний» рекорд 6.15, встановлений ще в 1993-му? Цікаво, що перед цьогорічним турніром «Самсунг — Зірки жердини» запитання вже не видавалося таким риторичним, як донедавна. Адже наприкінці січня 27-річний француз Рено Лавіллені став другим у світі атлетом, який підкорив 6.08 і впритул наблизився до «вічного» рекорду Бубки. «Це рано чи пізно, але таки станеться, — вже дещо традиційно зазначив багаторазовий рекордсмен і додав: — Хочеться, аби рекорд відбувся в Донецьку, де Рено перемагав на турнірі три роки поспіль. У спортсмена є талант і всі якості для того, щоб підкорити висоту 6.16».

Батьківщина досягнень

І прогноз Сергія Бубки таки справдився. Минулої суботи під фартовим дахом палацу спорту «Дружба» Рено Лавіллені встановив новий світовий рекорд — 6 метрів 16 сантиметрів. А на хвилі ейфорії  навіть замахнувся на 6.21…

Та це незабутнє дійство стало фінальним акордом змагань, а напередодні тут переймалися більш буденними організаційними клопотами. Причому їх додалося й через політичну ситуацію в державі, зважаючи на яку від участі в турнірі несподівано відмовилася атлетка з Куби Яріслі Сілва, яка минулого року посіла тут перше місце. А також ще й через відсутність «Бубки в спідниці» — Олени Ісинбаєвої на перемогу в жіночому секторі почали реально претендувати «вічно другі»: приміром, досвідчені Анна Роговська з Польщі чи Фабіана Мюрер з Бразилії. Або місцева спортсменка Ганна Шелех, яка позаторік встановила в Донецьку національний рекорд — 4.60, але потім не виступала через травму.

До речі, донеччани — вихованці «Спортивного клубу Сергія Бубки» перед початком змагань ще раз привітали свого земляка з 50-річним ювілеєм (цю дату відзначали наприкінці 2013-го), а він у свою чергу побажав їм підтримувати і примножувати переможні традиції донецької школи стрибунів із жердиною. На жаль, «школярі», які взяли участь у турнірі, не зовсім виправдали сподівання і достроково пішли на «канікули», тобто раніше, ніж цього хотілося, вибули із змагань. Щоправда, Ганна Шелех, відповідно впевнено і не дуже розібралася із 4.42 та 4.52, і навіть спробувала штурмувати рекордні для неї та України 4.62. На жаль, невдало. А Денис Юрченко подолав «дитячу» висоту 5.46, буквально «переповз» через 5.66, але планка затремтіла і полетіла услід за розчарованим атлетом, який, трохи побурчавши, перетворився на одного з глядачів.

Звиклі за останні роки до рекордів, які «клепала» у жіночому секторі Олена Ісинбаєва, глядачі тепер зосередили увагу на секторі чоловічому. Найбільше, звичайно, цікавив «учасник №1», який узяв жердину в руки вже тоді, коли більша половина суперників вибули із змагань, зазнавши фіаско з попередніми висотами. Вже у своїй найпершій спробі Рено Лавіллені зірвав оплески, оскільки перелетів через 5.76 легко, невимушено та із солідним запасом. Змагатися з ним залишився тільки британець Люк Катс, який взяв 5.81. Тоді Рено так само з першої спроби подолав 5.91, а невдовзі вперше за багато років подарував донеччанам політ над планкою на «захмарній» висоті — 6.01! 

А трохи згодом планку взагалі встановили на недосяжній досі позначці — 6.16. Спортсмен у момент стрибка  нагадував снаряд, випущений із пращі. А радіти першій вдалій спробі почав ще в повітрі. Що  відчував? Повторював, що це все дуже схоже на безумство. А ще запевняв: намагався зробити все можливе, аби стрибок вдався, і навіть для цього змінив жердину. «Думаю, мені буде потрібен якийсь час, аби повернутися на землю, оскільки все це неймовірно, — зізнався рекордсмен. — Цей світовий рекорд — щось міфічне! І подолати його з першої спроби, не торкнувшись планки…»

Емоції Рено Лавіллені добре розумів Сергій Бубка, який у момент стрибка перебував на трибуні, але потім поспішив у сектор, де одним із перших особисто привітав свого спадкоємця-рекордсмена. «Я не розчарований, що «побито» мій світовий рекорд, — запевнив він. — Рено пише нову історію для всіх нас, і я радий за нього, адже такі хлопці, як він, власним прикладом показують, що неможливе можливо». 

Попереду на нього чекають нові звершення. Фото УНIAН

Скільки триматиметься планка?

Публіка в залі не просто вітала народження нового світового рекорду, а й вимагала штурму чергової висоти. Трохи порадившись із тренером, француз попрохав встановити планку на фантастичній позначці 6.21. Та жердина, завдяки якій атлет здійснив тріумфальний стрибок, тепер нагадувала необ’їждженого жеребця — не впоравшись із нею, Рено впав навіть не на  м’які мати, а на доріжку… А оскільки при цьому пошкодив ногу, про наступні спроби вже не йшлося.

Попередній світовий рекорд 6.15, встановлений Сергієм Бубкою 21 лютого 1993 року в Донецьку на «Зірках жердини», довго називали «вічним», бо тривалий час жоден із стрибунів із жердиною не міг навіть близько наблизитися до цього результату. Скільки протримається нове досягнення з донецькою пропискою, покаже майбутнє. Але та наполегливість і спортивна зухвалість, із якою Рено зараз штурмує колись недосяжні висоти, чогось підказує, що новий рекорд не буде таким довговічним, як попередній. Принаймні поліпшити його насамперед здатен сам рекордсмен.

ТАБЛО «УК»

XXV міжнародний легкоатлетичний турнір «Самсунг — Зірки жердини», 15 лютого, м. Донецьк,  палац спорту «Дружба».

Жінки. 1 місце — Фабіана Мюрер (Бразилія) — 4.62. 2—3 місця — Анна Роговська (Польща), Сілке Шпігельбург (Німеччина) — 4.62.

Чоловіки. 1 місце — Рено Лавіллені — 6.16 (світовий рекорд). 2 місце — Люк Катс (Великобританія) — 5.81. 3 місце — Браз да Сільва Тіаго (Бразилія) — 5.76.