Тушу дикого кабана в річці на Луганщині знайшли прикордонники. Вони й запідозрили, що він міг потрапити в Україну з Ростовської області Росії, де зафіксовано африканську чуму свиней. Київські вчені з Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи визначили, що тварина була заражена небезпечною хворобою. Через це в Станично-Луганському районі ввели 10-кілометрову карантинну зону. Термінові заходи було застосовано вчасно, аби утримати ситуацію під контролем. 

Багато хто зітхнув із полегшенням, тільки не жителі трьох сіл, що опинилися в карантинній зоні, — Комишного, Колісниківки та Юганівки. Господарів зобов’язали всіх безрогих домашніх тварин пустити під ніж — на тушонку та ковбаси. Жодної хворої тварини на території України не виявлено, але свиней знищують для профілактики. Людям пообіцяли компенсацію, проте прибутку, на який розраховували ті, хто вирощував кабанчиків на продаж, уже не буде.

Стережися: закордонний кабанчик може бути хворим на чуму! Фото з сайту rlv.de

Серед першочергових профілактичних заходів — тимчасова заборона спрощеного режиму перетину українсько-російського кордону. Проведено обеззараження місцевості в радіусі 20 кілометрів, де знайдено хвору тварину. В’їзд транспорту обмежено, колеса машин, взуття людей, що рухаються поблизу карантинної зони, дезінфікують спеціальним розчином. Салон і багажник кожного автомобіля перевіряють, аби свинина не потрапила на ринки інших міст.

Головний ветеринарний лікар Луганської області Микола Мартиненко вважає: «Те, що трапилося на кордоні з Ростовською областю, мало статися, бо вірус із домашніх господарств потрапив у дику природу й уразив практично всю живність на прикордонній території». За його даними, у Чортківському районі Ростовської області Росії у трьох мисливських господарствах виявлено 86 трупів диких тварин. Микола Мартиненко запропонував провести моніторинг поголів’я дикого кабана й у мисливських господарствах Луганщини. Тож найближчим часом у кожному господарстві буде проведено діагностичний відстріл чотирьох тварин з метою їх перевірки на наявність вірусу.

 Пильних прикордонників, які першими виявили тушу небезпечного кабана, вирішили нагородити. Завдяки їхньому професіоналізму небезпеку виявлено вчасно, тепер на Луганщині всі профільні служби працюють у посиленому режимі.