УРА, КАНІКУЛИ!

Зимовий відпочинок дітям слід проводити   за активними іграми на свіжому повітрі  

Пам’ятаю, в дитинстві новорічні канікули були не просто двотижневою перервою в навчанні. Пахощі хвої і мандаринів разом із щирою вірою в Діда Мороза й подарунками створювали відчуття, що ось-ось відбудеться щось справді чарівне. А снігові баби, а фортеці, за якими «наші» оборонялися проти «німців», а заливання ковзанки в дворі… Вертаєшся додому розпашілою, втомленою, але ж яке задоволення!

Відсипання  наперед —  марна справа

Педагоги й психологи твердять, що наші діти здебільшого не вміють відпочивати. Навчати цього їх слід так само, як і інших життєвих премудростей. Здебільшого малеча копіює поведінку батьків. І якщо тато й мама ведуть активний спосіб життя, до нього привчаються і діти. Якщо ж старше покоління вважає відпочинком лежання на дивані, не варто чекати, що молодше буде поводитися інакше.

Саме активний рух, а не сидіння перед монітором, телевізором — запорука того, що дитина справді відпочине й зміцніє впродовж зимових канікул. Динамічні ігри й активні види спорту особливо потрібні як компенсація гіподинамії під час навчального процесу. Рух потрібен і для психологічного розвантаження. Прогулянки на вулиці мають тривати щонайменше 2—3 години щодня. Як варіант — розваги в закритих приміщеннях: на ковзанках, ролердромах тощо. У великих містах вони є чи не в кожному торгово-розважальному центрі.

Часто батьки дозволяють дитині на канікулах вилежуватися ледь не до опівдня, мовляв, нехай дитина відіспиться, та фахівці вважають, що робити це не варто. «Організм людини влаштований так, що виспатися наперед неможливо. Але прокидатися дещо пізніше, ніж протягом періоду навчання, ніхто не забороняє», — каже психолог Марина Коптєлова.

Звичайно, ідеальний варіант — коли тато чи мама мають змогу взяти на час канікул відпустку й приділити увагу дітям. Якщо це не виходить або немає змоги відрядити дитя до дідуся й бабусі, можна спробувати об’єднати зусилля з іншими батьками і водити дітей на прогулянки по черзі. А коли син чи донька лишаються вдома самі, встановіть на комп’ютер і телевізор усі можливі паролі, змушуйте дітей знайти собі інше заняття, радить Марина Коптєлова.

Зимові розваги додають здоров’я і настрою. Фото з сайту asosh2.ru

Батьківський  клопіт

«Організовувати дозвілля дітей на канікулах мала б школа. Але, на жаль, не робить цього, — констатує Марина Коптєлова. — Тому це лишається проблемою батьків».

Моя знайома розписує своїй доньці заняття на весь день: почитати, помалювати, скласти пазл тощо. Чи може такий варіант згодитися для інших дітлахів? Тут, за словами психолога, значення має, наскільки дитя привчене дотримуватися режиму та чи є воно за своїм психологічним типом одинаком (тобто може розважити себе саме). Якщо так, то цей варіант може бути прийнятним. Можна, приміром, почати якусь справу разом із дитиною ввечері, щоб наступного дня вона доробила її сама.

Проте якщо ваш син чи донька надають перевагу спілкуванню з іншими дітьми, складати перелік — марнування часу. Тим паче, якщо маєте підлітка: спроба нав’язати будь-що викличе протест. У перехідному віці з дітьми краще домовлятися: чи про колективні подорожі, чи про відвідання заходів, або ж про поїздки до зимових таборів.

Щодо культурної складової зимових канікул, то вибрати є з чого на будь-який смак і гаманець: від традиційних новорічних ялинок і вистав до музеїв та різноманітних майстер-класів. Головне — купити квитки й потурбуватися, хто відведе малечу на подію.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Забудьте про математику  й літературу

На час канікул слід забути про шкільні завдання: нині в школі, особливо в молодших класах, діти дуже стомлюються, що зумовлює як зниження імунітету, так і погіршення уваги. Тож підвищити успішність за два тижні канікул навряд чи вдасться, а от заробити ще сильнішу втому — це вже напевне. Отже, дитя повернеться до школи так само знесилене, як і йшло звідти.

Проте якщо ваше чадо лишається вдома саме, ліпше дати йому завдання прочитати книжку чи розв’язати задачу, ніж допускати неконтрольоване сидіння за комп’ютером чи біля блакитного екрана. Але, наголошуємо, дуже дозовано: в жодному разі не змушувати дитя півдня сидіти за уроками.

НОВОРІЧНА АФІША КИЄВА

Національна опера

Балет-феєрія «Лускунчик» у виконанні театру «Молодий балет Києва». Вистава пройде 13 січня. Вартість квитка 100—370 грн.

Київський академічний  драматичний театр  ім. І. Франка

«Новорічна Одіссея». Вистава відбудеться 3.01, 4.01, 9.01.

«Бременські музики»: 2.01, 11.01, 13.01.

«Попелюшка»: 30.12, 5—7.01, 12.01. Вартість квитка 10—50 грн.

Національний цирк України

Новорічна вистава «Дід Мороз у Диканьці». Вистави пройдуть 9—11 січня. Вартість квитка 50—150 грн.

Жовтневий палац

Виставу «Снігова королева» презентує Санкт-Петербурзький дитячий театр «На Неві». Спектаклі тривають з 27 грудня по 6 січня. Вартість квитка 50—150 грн.

Палац «Україна»

Головна дитяча ялинка. Вистави тривають до 13 січня. Вартість квитка 40—200 грн. Подарунок організатори свята пропонують купити окремо за 70 грн.

Театр опери і балету  для дітей та юнацтва

Мюзикл-казка «Дванадцять місяців». 2 та 4 січня. Вартість квитка 40—100 грн.

Будинок офіцерів

Новорічне 3D-шоу «Легенди Нарнії». Шоу триває з 27 грудня до 5 січня. Вартість квитка 130—390 грн.

 Будинок художника

«Новорічна Одіссея Карлсона та Діда Мороза». Вистави тривають з 28 грудня до 8 січня. Вартість квитка 40—100 грн.

«Школа наукових чудес». Науково-популярне шоу відбудеться 2 та 3 січня. Вартість квитка 60—150 грн (дітям до 5 років — безплатно, без надання окремого місця).

«Велике новорічне «Буль-буль-шоу». Видовище, «головні герої» якого — мильні бульбашки, триває з 29 грудня до 7 січня. Вартість квитка 60—120 грн.

Київський муніципальний театр опери і балету для дітей та юнацтва

«Історія Кая та Герди». Вистава пройде 6 та 10 січня. Вартість квитка 10—100 грн.

Міжнародний центр  культури і мистецтв  профспілок України

Великий китайський цирк. Шоу відбудеться 9 та 10 січня. Вартість квитка 60—300 грн.