Набув чинності Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 р. № 1166-VII. Цей закон передбачає низку змін до Податкового кодексу України, зокрема в частині збільшення ставок акцизів. Так, ставки акцизного податку на тютюнові вироби зростуть з 1 липня на 25%. Як ці нововведення позначаться на фінансах держави та здоров’ї українців? Чи варто боятися зростання контрабанди цигарок, якою звично лякає тютюнове лобі?

Краще —шоколадку

Кожен з тих недопалків, які валяються в нас під ногами або ввічливо викинуті (попередньо, сподіваюся, загашені) у попільничку чи урну, — це нагадування, що до державного бюджету надійшла чималенька сума коштів.

Тривалий час в Україні сигарети були в рази дешевші за молоко і шоколад. Тому підліткам на кишенькові гроші легше було купити коробочку з нікотиновою отрутою, ніж солодощі.

Як свідчать оприлюднені після спеціального судового рішення США документи тютюнових корпорацій, «тримати акцизи якнайнижчими» — було і залишається надважливим стратегічним завданням торговців отруйним димом. Суспільні ж інтереси вимагають протилежного.

Нині для порятунку економіки Україні терміново потрібні кошти. Серед резервів нарешті звернули увагу і на тютюнові акцизи, надходження від яких можуть давати щороку понад 5 мільярдів гривень.

Тривалий час лобісти тютюнової індустрії втримували акцизи на низькому рівні, і бюджет країни вони наповнювали ледь-ледь. Уперше серйозне їх підняття відбулося лише 2008 року. Одразу — відчутний доважок до скарбниці.

Фактична сума надходжень від акцизів у 2013 році становить 17,9 мільярда гривень, але перевищення рівня 2012 року на 1,3 мільярда гривень пояснюється виключно авансовими платежами. Тобто топчемося на місці.

Користь  для громадян

Якби не новий закон, у 2014-му зростання надходжень від акцизів не було б. Причина цього насправді радісна. За даними Держстату, рівень виробництва тютюнової продукції за 2013 рік упав на 11% порівняно з 2012-м. Чому? Бо відчутно знизився попит! Українці стали значно менше курити. Такий ефект дали прогресивні закони, ухвалені останнім часом. Зокрема закони про цілковиту заборону реклами сигарет і про заборону куріння у громадських місцях.

Разом з акцизами (вищими цінами на тютюн), законами, які змусили виробників наносити попередження про шкоду цигарок на упаковку, тощо комплекс антитютюнових заходів відчутно допоміг поліпшити здоров’я нації. Так, за останні кілька років тривалість життя чоловіків зросла на 3,4 року, а жінок — на 1,6 року. Експерти стверджують: позитиву досягнуто завдяки зменшенню смертей, пов’язаних з уживанням алкоголю й тютюну.

Нині в нас зовсім інша статистика, ніж два роки тому. Якщо 2008-го в Україні було 10 мільйонів курців, то в 2012 році — 8,4 мільйона.

Істотно підвищити акцизи на тютюн громадськість пропонувала ще торік. Але тодішня влада активістів не почула. 19 грудня 2013 року парламент за скороченою процедурою ухвалив законопроект №3757 щодо ставок окремих податків, яким не було передбачено жодних змін до ставок тютюнових акцизів у 2014 році. Лобісти торговців нікотином добре попрацювали, і Верховна Рада фактично відмовилася підтримати прогрес українців у скороченні споживання сигарет і повністю стала на бік тютюнових корпорацій, погодившись на давню пропозицію отруйної індустрії підвищити ставки акцизів на сигарети в 2014 році лише на 6,5%, які було зафіксовано в перехідних положеннях Податкового кодексу. На щастя, тепер ситуація з наповненням бюджету і поліпшенням громадського здоров’я буде прогресувати.

З’їсти яблуко буде здоровіше. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Митників просять  не хвилюватися

Одним з аргументів лобістів низьких акцизів на тютюн є так звана контрабандна страшилка. Начебто Україну завалять цигарками з інших країн, де ці вироби дешевші. Але цього не сталося в попередні роки, коли зростання акцизів було значним: 2011-й — 17%, 2010-й — 44%, 2009-й — 253%. Тим більше цього не станеться і нині.

За даними завідувача сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтина Красовського, ми маємо значні резерви росту цін, що означає економічну недоцільність контрабанди в Україну.

Торік мінімальні ставки акцизу на сигарети без фільтра в Україні були значно нижчими, ніж у Росії, тому 2013 року ціна на аналогічну марку сигарет без фільтра («Прима класична») київської та ярославської фабрик становила 4,50 гривні і, відповідно, 36 рублів, або 9 гривень за пачку. У 2014 році ціна на ярославську «Приму» зросла до 45 рублів (11 гривень), а на київську залишилася незмінною.

Щодо сигарет з фільтром, то для порівняння взяли марку Winston — найпопулярнішу в Росії й Україні. У нас ставка акцизу на сигарети цієї цінової категорії в 2013-му не зросла, але виробники протягом року збільшили ціну за пачку з 11 гривень до 13,50 гривні. Проте все одно у 2014 році пачка Winston коштує в Росії 63 рублі (16 гривень) — значно дорожче, ніж в Україні.

Тому контрабанди тютюну з Росії в Україну практично не буде, бо мінімальні ставки акцизу є нижчими, ніж у Росії. Отже, ми можемо їх піднімати.

Нині різниця цін на сигарети (особливо без фільтра) між Росією й Україною дуже відчутна, це сприятиме їх контрабанді від нас до сусідів. З точки зору охорони здоров’я немає підстав для зменшення акцизів на сигарети без фільтра. Росія, Казахстан і всі країни ЄС зробили однаковими ставки акцизу на сигарети з фільтром і без фільтра.

Щодо контрабанди з Європи — тут усе ще зрозуміліше. Різниця цін між Україною і сусідніми країнами ЄС (де середня ціна сигарет становить не менш як 2,5 євро, або 28 гривень за пачку) залишиться дуже відчутною. Отже, хвилюватися через контрабанду сигарет, яка заполонить український ринок, не варто.

Від автора.  Єдиним недоліком нового закону є відтермінування введення нових акцизів до 1 липня. Як показує досвід, тютюнові компанії у такій ситуації починають виробляти значний запас продукції з тим, щоб сплатити за неї акцизи за старими ставками. А з липня вони різко можуть знизити виробництво і будуть реалізовувати продукцію зі складів. Тим самим давши лобістам привід голосно кричати на усіх кутках про «падіння виробництва внаслідок підвищення акцизів».

ПРЯМА МОВА

Ганна ГОПКО, 
координатор Коаліції  «За вільну від тютюнового диму Україну»:

— Прогноз щодо вартості сигарет трьох різних цінових сегментів такий. Якщо безподаткова частка ціни залишиться незмінною, то з 1 липня 2014 року сигарети мають подорожчати:

— без фільтра — на 60 копійок за пачку;

— недорогі з фільтром, які нині коштують до 12 грн, — на 1,40 гривні;

— дорогі, які нині коштують 12 гривень і більше, — акциз зросте приблизно на 1 гривню, а ціна (з врахуванням НДС) — на 1,20 гривні.

Як бачимо, таке зростання цін зовсім не є критичним, але воно може збільшитися через падіння курсу гривні та регулярне підвищення ціни виробниками до цього часу для максимізації прибутку. Вироблені у березні-квітні 2014 року сигарети вже подорожчали: більшість марок — на 50 копійок, а такі марки, як «Мальборо», «Кент», «Давідофф» тощо — на 1 гривню за пачку.

Тютюнові компанії неодноразово збільшували свої ціни без державного регулювання упродовж усього 2013 року — у середньому на 2,5 —3 гривні за пачку. Ці гроші пішли у бюджет торговців нікотином замість того, щоб поповнити державну скарбницю. Але про це тютюнові лобісти та їхні агенти в медіа мовчать.

Костянтин КРАСОВСЬКИЙ, 
завідувач відділу контролю  над тютюном Інституту  стратегічних досліджень МОЗ:

— Основний ризик відтермінування запровадження нових ставок акцизів на 3 місяці — до 1 липня 2014 року — це робота тютюнових компаній «на склад» у цей час. Відповідно, ставку акцизу будуть сплачувати за теперішніми розмірами, а виробництво сигарет за новими ставками різко зменшиться у III кварталі, коли корпорації торгуватимуть накопиченими запасами, виготовленими з «попередніми» акцизами.

Якщо згадати практику 2010 року, коли акцизи підвищили з 1 липня і у виробників було майже 3 місяці для адаптації, перевиробництво становило 7,7 мільярда штук. Втрати бюджету тоді оцінили у 285 мільйонів гривень.

Якщо у квітні-червні 2014 року перевиробництво становитиме 6 мільярдів штук, то втрати бюджету становитимуть приблизно 300 мільйонів гривень. Одним із рішень для унеможливлення подібних ситуації у майбутньому є закріплення на законодавчому рівні системи «форестелінг» (forestalling) — заборони перевиробництва підакцизних товарів у зв’язку з очікуваним зростанням акцизних ставок на внутрішньому ринку.

КОНТРАБАНДА

Українські цигарки їдуть  у Європу. Нелегально

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»

За інформацією прес-служби Державної прикордонної служби України, прикордонники регулярно зупиняють спроби вивезти контрабандні тютюнові вироби з України. Так, днями в Закарпатті прикордонники Чопського загону спільно з працівниками митниці виявили 6 тисяч пачок сигарет. Тютюнові вироби працівники пункту пропуску Павлове знайшли серед руди у вантажному поїзді, що прямував до Словаччини.

А на Львівщині прикордонники й працівники митниці виявляли приховані сигарети у пунктах пропуску Рава-Руська та Краковець. У двох запасних колесах вантажного автомобіля «Мерседес» водій, громадянин Румунії, приховав 2,2 тисячі пачок сигарет. Громадянин Польщі намагався вивезти 580 пачок, приховавши їх у запасному колесі автомобіля «Лянча». Крім того, куриво знайшли і в газовому балоні цієї автівки.

Сховок із сигаретами виявили прикордонники Одеського загону на теплоході «Мастер Ісмаїл» (прапор острова Кука). Понад 2,2 тисячі пачок сигарет знайдено за стінкою машинного відділення.