Мінсоцполітики провело у Кабміні селекторну нараду щодо підсумків роботи установ і закладів соціальної сфери у 2013 році.

25 грудня в Україні повністю завершено виплату пенсій за грудень, а отже, й усіх пенсійних виплат за 2013 рік. На ці потреби протягом місяця було направлено 21,3 мільярда гривень, а загалом за рік 250,3 мільярда, що на 17 мільярдів більше, ніж  торік. Всі пенсії виплачені у повному розмірі у встановлені графіком дні, — поінформувала міністр соціальної політики Наталія Королевська.

У 78 центрах денного перебування малюків з особливими потребами ними опікуються справжні фахівці. Фото УНIAН

Також завершено фінансування державних соціальних допомог за грудень: на другий транш було спрямовано 471 мільйон гривень. Зараз кошти направляють в райони. Найближчими днями вони будуть зараховані на персональні рахунки громадян у банках та виплачені поштовими відділеннями. І слід проконтролювати, щоб кожна соціальна гривня знайшла свого адресата. У грудні загалом було профінансовано 3,707 мільярда гривень. Усього ж за соцгарантіями за рік виплачено 315 мільярдів гривень, що на 26 мільярдів більше, ніж у 2012-му.

Головним досягненням Мінсоцполітики у 2013 році є, на переконання міністра, напрацювання заходів щодо запобігання виникненню проблем та плановість роботи. Так, завдяки спільним зусиллям Держінспекції з питань праці та Міндоходів вдалося не допустити виникнення додаткової заборгованості із заробітної плати у 2,7 мільярда гривень. Також вдалося не допустити звільнення близько 300 тисяч людей, які могли втратити роботу.

Наталія Королевська також нагадала, що цього року запроваджено нову модель діяльності 12 тисяч фахівців соціальної роботи. Вона передбачає значне розширення переліку категорій громадян, якими опікуються фахівці. Тепер вони працюють з усіма без винятку сім’ями. І це вже дало результати. За 9 місяців цього року понад 358 тисяч сімей, в яких виховуються 588 тисяч дітей, отримали своєчасну допомогу і не потрапили в складні життєві ситуації.

— Попри всі економічні складнощі, нам вдалося втримати ситуацію на ринку праці та досягти певного поліпшення. Рівень безробіття, обчислений за методикою МОП, у першому півріччі скоротився до 7,5%. На фоні країн ЄС, де середній рівень безробіття становить 11%, ми маємо досить переконливий вигляд. Крім того, з початку року середня тривалість безробіття скоротилася на 31 день — до 122 днів. У планах на наступний рік — скоротити її до 90 днів, — наголосила посадовець.

Важливим досягненням року, що минає, міністр назвала також зміни у сфері розвитку соціальної інфраструктури. Так, на виконання Соціальних ініціатив Президента запроваджено соціальну послугу денного догляду за дітьми-інвалідами. Нині в Україні вже працюють 78 так званих дитячих садків для дітей з особливими потребами. Розширюється також мережа соціальних центрів матері та дитини для підтримки вагітних жінок і матерів з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах у регіонах (нині їх 19 по Україні). Цього року також створено 145 дитячих будинків сімейного типу. У планах на наступний рік — створити ще 300.

А ще за 9 місяців цього року понад 12 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, знайшли родину чи були направлені до сімейних форм виховання. Отже, станом на 1 грудня у сімейних формах виховується 76 651 дитина, або 83,5% усіх малюків, які з різних причин втратили тата й маму.

Міністр також повідомила, що цього року вдалося зменшити розрив між пенсіями народних депутатів і чиновників та простих людей. Тепер розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Наприклад, якщо раніше депутат, виходячи на пенсію, отримував 16 121 гривню, то нині — 9490 гривень. А якщо він продовжує працювати, пенсія становить 7632 гривні. Наталія Королевська зауважила, що в наступному році цей розрив скорочуватиметься і надалі. І, за її сподіваннями, саме за рахунок зростання розмірів пенсій звичайних українців.